Welke verschillende soorten inbouw-ovens zijn er?
Inhoudsopgave
Op Kieskeurig.nl kun je verschillende soorten inbouw-ovens vergelijken. Zo vindt je snel altijd die ene goedkope oven, die natuurlijk ook nog eens als beste beoordeeld wordt. In onze artikelen geven we je aanvullend graag wat tips. We bespreken in dit artikel bijvoorbeeld diverse soorten inbouw-ovens. Er zijn naast conventionele ovens bijvoorbeeld ook heteluchtovens, combi-ovens en stoomovens. Ook vergelijken we de inbouw-oven met de vrijstaande oven. Lees snel verder, want dan weet je precies wat voor soort oven het beste bij jouw situatie past!
Wat is een conventionele oven?
Een elektrische oven wordt ook wel een conventionele oven genoemd. Het is dan ook de klassieker onder de ovens! Dit type inbouw-oven bakt op basis van boven- en onderwarmte. Boven en onder in de oven bevinden zich verwarmingselementen die de ovenruimte op temperatuur brengen. Bij de moderne inbouw-ovens kun je de boven- en onderwarmte vaak apart instellen. Hierdoor zijn er qua bakfunctie meerdere mogelijkheden denkbaar. Stel dat je bijvoorbeeld een pizzabodem wilt afbakken, dan kun je alleen de onderwarmte aanzetten. Als je voornamelijk taarten of andere platte gerechten wilt bakken, dan is deze inbouw-oven vaak een prima keuze.
Wat is een heteluchtoven?
Een heteluchtoven verspreidt warme lucht door de gehele ovenruimte. De warmte is afkomstig van de verwarmingselementen boven en/of onder in de oven. Vervolgens laat een ventilator de hete lucht door de oven circuleren. De circulatie van de warmte zorgt ervoor dat de oven overal dezelfde temperatuur heeft en dat alle gerechten gelijkmatig verwarmd worden. Dankzij de luchtcirculatie kun je vaak sneller bakken dan in een elektrische oven, mede omdat dit type oven sneller opwarmt. Nog een voordeel is dat je tegelijk op verschillende hoogtes in je oven kunt bakken – dat is bijvoorbeeld handig als je meerdere ovenschalen of pizza's tegelijk wilt bereiden. Ten slotte is het in een heteluchtoven mogelijk om grote gerechten klaar te maken. Je bent immers niet per se gebonden aan het midden van de oven! Ook goed om te weten: heteluchtovens zijn – net als alle andere ovens in dit artikel – beschikbaar als inbouw variant of als vrijstaande oven.
Wat is een combi oven?
Er zijn tegenwoordig ook zogenoemde combi ovens te koop. Deze apparaten combineren een ovenfunctie met een magnetronfunctie. Anders gezegd: dit type oven heeft alle ovenfuncties in huis én beschikt daarnaast over een magnetronfunctie. Een combi-oven is vooral aan te raden als je niet veel ruimte hebt in je keuken. Een van de voordelen is dat je geen losse magnetron en geen losse oven meer hoeft te plaatsen. Met dit type oven hoef je slechts ruimte te maken voor één multifunctioneel apparaat. Een combi-oven kent echter ook een aantal nadelen, zo kunnen sommige mensen maar lastig wennen aan de vele functies.
Een combi-oven is trouwens niet hetzelfde als een combimagnetron! De combimagnetron is een magnetron met grill- en heteluchtfunctie, terwijl de combi-oven veel meer een complete oven is (met boven- en onderwarmte) én met magnetronfunctie. Dankzij de specificaties van een combi-oven kun je dus gebruik maken van verschillende ovenfuncties en daarnaast gerechten en kant-en-klaarmaaltijden opwarmen met behulp van de magnetronfunctie.
Wat is een stoomoven?
Een stoomoven is een oven met stoomfunctie. Met behulp van deze stoomfunctie zet je oven water om in waterdamp. Omdat het water in de oven tijdens het bereiden wordt verhit en vervolgens verdampt, komt het voedsel niet in aanraking met water. Het idee daarachter is dat smaak en voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, beter bewaard blijven. Een stoomoven wordt vooral gebruikt om groente en vis te bereiden. Je kunt met een (combi)stoomoven echter ook allerlei andere gerechten klaarmaken. Het grote voordeel daarbij is dat de maaltijd nooit kan verbranden of kan overkoken!
Wat voor soort oven heb je nodig?
Nu we je verteld hebben over de eigenschappen van elk type inbouw-oven bespreken we graag twee eigenschappen die van belang zijn bij het kopen van een nieuwe oven.
Om te beginnen is de inhoud of het formaat van je oven belangrijk. De inhoud van de meeste inbouw-ovens varieert tussen de 25 en 75 liter. Het is overigens niet zo dat een grote oven altijd beter is: zo duurt het vaak langer een grotere oven op te warmen, zodat het energieverbruik hoger ligt. Denk voordat je een inbouw-oven koopt dus goed na over wat je precies wilt bereiden en voor hoeveel personen.
Mocht je je oven eigenlijk alleen voor bepaalde gerechten gebruiken, dan kun je ook dat mee laten wegen in je beslissing. We lichten om te beginnen de pizza-oven uit. Het aanschaffen van een aparte pizza-oven – of van een oven met pizzafunctie – kent bij het bereiden van pizza namelijk een groot voordeel: zo zorgen beide opties voor een extra knapperige bodem. Wil jij voornamelijk taarten, cake, ovenschotels of brood bakken in je oven? Kies dan voor een oven met boven- en onderwarmte. De conventionele oven is eigenlijk altijd een goede keuze als het gaat om het bereiden van platte gerechten. Al deze gerechten kun je echter ook prima in een heteluchtoven bakken. Houd er dan wel rekening mee dat je de temperatuur iets lager zet.
Inbouw of vrijstaande oven
Nu je weet welk type oven je wilt kopen, is het tijd om te beslissen of je voorkeur uitgaat naar een inbouw-oven of een vrijstaande oven. We lichten een aantal voordelen van beide soorten ovens uit.
Het voordeel van een vrijstaande oven is dat je deze overal neer kunt zetten. Dat is vooral handig als je een kleine keuken hebt. Daarnaast zijn vrijstaande ovens over het algemeen sowieso kleiner en goedkoper. Dit type oven heeft overigens vaak net zoveel functies als een inbouwoven of fornuis.
Inbouw-ovens kun je mooi in je keuken wegwerken. Ook kun je zelf bepalen op welke hoogte je de oven plaatst. Ten slotte is er nog het fornuis. Wanneer een oven en kookplaat worden gecombineerd, noemen we dit meestal een fornuis. Met een fornuis heb je dus geen losse oven en geen losse kookplaat meer nodig.