Kieskeurig Magazine v2

Airfryer schoonmaken: zo doe je dat

Inhoudsopgave

  1. Zo kun je eenvoudig de Airfryer schoonmaken
  2. Bakpapier in Airfryer?

Zo kun je eenvoudig de Airfryer schoonmaken

Frietpan, Airfryer: je bent er eindelijk uit! Na een grondige vergelijking heb je je oog laten vallen op een heteluchtfriteuse. Je kijkt ernaar uit om frietjes en misschien zelfs oliebollen te bakken. Maar anders dan je wellicht had gehoopt, blijkt je heteluchtfriteuse echter toch ook niet geheel geurvrij. Ondanks dat een heteluchtfriteuse geen frituurlucht verspreidt, kan deze natuurlijk alsnog wel gaan walmen en stinken.

Als je Airfryer stinkt, is er waarschijnlijk vet tegen het warmte-element aangekomen. Op het moment dat dit vet verbrandt, gaat het stinken. Ook als je je heteluchtfriteuse niet regelmatig schoonmaakt, kan deze dus vieze luchtjes gaan verspreiden. Het schoonmaken is gelukkig vaak een minder smerig klusje dan het schoonmaken van een frituurpan. In dit artikel geven we je een aantal tips waarmee je je heteluchtfriteuse snel en gemakkelijk schoonmaakt.

Over het algemeen bestaat het apparaat uit losse onderdelen, die vrijwel allemaal vaatwasbestendig zijn. Voordat je besluit je heteluchtfriteuse in de vaatwasser te zetten, doe je er natuurlijk wel goed aan de gebruiksaanwijzing erop na te slaan. Mocht jouw model met de hand schoongemaakt moeten worden, dan is er nog geen man overboord. Wij geven je namelijk graag wat schoonmaaktips.

Airfryer: mandje schoonmaken

Je Airfryer reinigen begint met het schoonmaken van het mandje. Vaak kun je deze in de vaatwasser plaatsen. Mocht je liever met de hand schoonmaken, dan maak je een sopje met afwasmiddel of een andere ontvetter. Als het mandje erg vies is, kun je deze eerst even laten weken. Daarna poets je met een zacht sponsje de etensresten en het vet weg. Gebruik liever geen harde borstel of schuurspons, aangezien je daarmee krassen kunt veroorzaken. Datzelfde geldt voor bijtende schoonmaakmiddelen.

Airfryer: pan schoonmaken

Nu het mandje van de Airfryer schoon is, nemen we de pan onder handen. Ook de pan kan meestal gewoon in de vaatwasser. Met de hand is het klusje echter ook vrij snel gepiept. Gebruik wederom een sopje van warm water en afwasmiddel of een andere milde ontvetter. 

Net als bij het mandje moet je bij het schoonmaken van de pan uitkijken voor krassen. Laat de pan bij hardnekkig vuil zodoende liever even weken. Het wordt in ieder geval afgeraden om harde borstels en schuursponsjes te gebruiken. Ook agressieve schoonmaakmiddelen moet je niet gebruiken.

Airfryer: verwarmingselement schoonmaken

Het verwarmingselement van een heteluchtfriteuse mag (vrijwel) nooit van zijn plaats gehaald worden. Om het warmte-element toch goed schoon te maken, kun je een zachte borstel of spons gebruiken. Kies weer voor een mild schoonmaakmiddel. 

Mocht je niet alle vetresten kunnen verwijderen, dan hebben we een tip: je Airfryer schoonmaken met citroen. Leg hiervoor een stukje aluminiumfolie in de heteluchtfriteuse. Giet er een heel dun laagje water op en plaats wat stukjes citroen. Zet de heteluchtfriteuse vervolgens 10 minuten aan op 180 graden. Het vet lost op en wordt meteen opgevangen door het aluminiumfolie.

Airfryer: buitenkant schoonmaken

De buitenkant van je heteluchtfriteuse ten slotte kun je schoonmaken met een licht vochtige doek, eventueel met wat afwasmiddel. Als je heteluchtfriteuse nadat je alle onderdelen hebt schoongemaakt nog steeds niet zo fris ruikt, dan kun je het mandje en de pan insmeren met citroensap. Laat dit vervolgens een half uurtje inweken. Citroen neutraliseert namelijk de geur. Haal vervolgens nog een laatste keer een licht vochtig doekje over je Airfryer. Ten slotte droog je alles af met een zachte droogdoek.

Bakpapier in Airfryer?

In principe doe je er goed aan je heteluchtfriteuse na elk gebruik te reinigen. Doe je dat niet, dan kan vet gaan aankoeken en aanbakken. Wij snappen echter dat je niet elke keer tijd hebt voor deze schoonmaakklus. Om ervoor te zorgen dat je heteluchtfriteuse minder snel vies wordt, kun je gebruikmaken van bakpapier of aluminiumfolie. Je legt dit onder je etenswaren. Zorg er daarbij wel voor dat het papier of de folie niet buiten de rand van de mand steekt.

Het is sowieso zaak om zo weinig mogelijk bakpapier of aluminiumfolie te gebruiken en ervoor te zorgen dat er genoeg ruimte rond de etenswaren over blijft. Het stuk bakpapier of aluminiumfolie hoeft maar iets groter te zijn dan het gerecht dat je bereidt. Op die manier kan de hete lucht namelijk nog goed langs het voedsel stromen. Alleen als de lucht er goed bij kan, krijg je een gaar en knapperig resultaat.

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Bak ze bruin!