Hoe voorkom ik zadelpijn?

Inhoudsopgave

  1. Een fietszadel uitkiezen
  2. Een merk uitkiezen
  3. Je fietszadel afstellen
  4. Zadelmeting
  5. Zadelpijn behandelen

Nooit meer zadelpijn? Het klinkt als een droom, maar zadelpijn voorkomen is mogelijk. We vertellen je graag wat je kunt doen om het fietscomfort van je fietszadel te verhogen. Welk soort zadel koop je? En hoe zit dat met zadel afstellen? Ten slotte geven we tips in het kader van zadelpijn behandelen.

Heb je een vraag over e-bikes? - Durf hem te stellen op de Kieskeurig.nl Community

Naar het forum!

Een fietszadel uitkiezen

Jammer genoeg is het perfecte fietszadel tegen zadelpijn voor iedereen anders. Er zijn echter wel vier tips om je op weg te helpen bij het kiezen van het beste fietszadel voor jouw e-bike. 

1.Hard of zacht: 

Over het algemeen geldt dat hoe langer je op de fiets zit, hoe meer baat je hebt bij een harder zadel. Bij kortere ritten kan een zachter zadel, zoals een gelzadel, juist comfortabel zijn. 

2.Smal of breed: 

Hoe verder je bekken naar voren gekanteld staat tijdens het fietsen, hoe smaller het zadel mag zijn. Zodoende hebben wielrenners door hun sportieve houding vaak baat bij een smaller zadel. 

3.Wel of geen uitsparing: 

Ook geldt dat hoe verder je bekken tijdens het fietsen naar voren is gekanteld, hoe meer druk er ontstaat op je schaambeen. In dat geval kan het raadzaam zijn te kiezen voor een zadel fiets met een uitsparing. 

4.Heren- of dameszadel: 

Een fietszadel voor vrouwen is vaak wat breder. Dat heeft te maken met het feit dat het bekken van een vrouw breder is en een breder zadel zodoende betere ondersteuning biedt.

Een merk uitkiezen

Een Selle Royal zadel of toch een van de ISM fietszadels? Je kunt fietszadels vergelijken op Kieskeurig.nl. Er zijn verschillende merken die zadels maken. Je mag verwachten dat elk goed zadelmerk rekening houdt met zadelpijn. Het is zodoende belangrijker om bovenstaande tips in je achterhoofd te houden in plaats van je te laten leiden door een specifieke merkvoorkeur. Ons handige artikel waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe zadel kan ook helpen.

Je fietszadel afstellen

Als vuistregel geldt dat de hoogte van het zadel van je elektrische fiets goed is afgesteld als je been tijdens het fietsen bij maximale strekking licht gebogen is. Je controleert of je zadel niet te ver naar achter staat door je ellenboog tegen de punt van het zadel te zetten. Als je (gebalde) hand tegen het stuur komt, staat je zadel goed. Probeer je zadel ten slotte zo horizontaal mogelijk af te stellen.

Zadelmeting

Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je een zadelmeting laten uitvoeren. Daarbij worden de drukpunten van het zitvlak opgemeten: de zitbotjes. Om zadelpijn te voorkomen, is het belangrijk dat de druk van je zadel zoveel mogelijk op die botjes zit en niet op de omliggende zenuwen en pezen. 

Zadelpijn behandelen

Voorkomen is beter dan genezen. Toch kan het altijd gebeuren dat je zadelpijn krijgt. Zadelpijn vrouwen kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer een zadel bij een lange tocht toch wat te smal blijkt. Word je onderweg overvallen door pijn? Probeer een licht voorover gebogen houding aan te nemen. Ook kan het helpen om een poosje staand te fietsen. Als laatste redmiddel kan je iets zachts op je zadel leggen om de druk te verminderen. 

Elektrische fietsen vergelijken
Meer artikelen over e-bikes
Tips fietszadel kopen
Populairste fietszadels

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!