Winterbanden voor elektrische fietsen

Inhoudsopgave

  1. Winterbanden voor extra grip
  2. Soorten winterbanden
  3. Zijn winterbanden op je e-bike nodig?
  4. Extra tips om je e-bike winterklaar te maken

Je ziet steeds meer e-bikes in het straatbeeld. De elektrische fiets is dan ook zeker niet voorbehouden aan zogenoemde “mooi weer”-fietsers. Er zijn talloze mensen die hun fiets dagelijks gebruiken, in weer en wind! Maar hoe zit het eigenlijk met fietsen op je elektrische fiets in de winter? Zijn er bijvoorbeeld speciale maatregelen nodig? In dit artikel gaan we specifiek in op winterbanden voor je fiets.

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest

Meer weten!

Het winterklaar maken van je e-bike

Het is bij gladheid natuurlijk altijd oppassen op een fiets! Gelukkig is een elektrische fiets vaak wat zwaarder dan een gewone fiets, zodat de wegligging ook stabieler is. Daarnaast is de infrastructuur voor fietsers in Nederland natuurlijk erg goed. Zodoende hoef je je e-bike ’s winters echt niet binnen te parkeren. Het is echter wel van belang deze klaar te maken voor de winter.

Winterbanden voor extra grip

Ongeacht of je winterbanden voor je e-bike wilt kopen, doe je er zodra de winter in zicht komt goed aan het profiel van je banden te controleren. Zeker als je profiel al flink weggesleten is, heb je namelijk echt wel last van gladheid. Natuurlijk kun je nieuwe “gewone” banden kopen, je kunt echter ook kiezen voor speciale winterbanden. Bij auto’s is het heel normaal om in de wintervoor winterbanden te kiezen. Winterbanden voor e-bikes waren tot voor kort echter niet zo gangbaar. De winterband breekt inmiddels gelukkig steeds meer door. Alle grote bandenmerken hebben bijvoorbeeld winterbanden in het assortiment opgenomen.

Winterbanden voor je elektrische fiets beschikken over extra profiel en een verbeterde bandensamenstelling. De banden bieden zodoende meer grip bij sneeuw of ijs op de weg. Anders gezegd: winterbanden geven je meer controle op een gladde ondergrond. Dat merk je bijvoorbeeld bij het remmen: zodra je remt, duurt het langer voordat je begint te schuiven. Mocht je toch beginnen te schuiven, dan ga je recht achteruit in plaats van dat je valt. Je fiets schiet dus niet oncontroleerbaar weg.

Soorten winterbanden

Het principe van de winterband voor de elektrische fiets verschilt eigenlijk niet veel van de winterband voor de auto. De band is bijvoorbeeld gemaakt van zachter rubber en de lamellen in het profiel bewegen mee om meer grip te houden. Typische winterbanden met extra profiel zijn vooral handig bij sneeuw. Er zijn ook winterbanden met spikes. Deze zijn vooral geschikt voor ijzige omstandigheden. Er bestaan banden met spikes rondom en banden met spikes aan de zijkant. Deze laatste variant biedt je alleen in de bochten extra grip.

Zijn winterbanden op je e-bike nodig?

Het voordeel van winterbanden - ook op een elektrische fiets - is een betere wegligging en betere grip op sneeuw. Of winterbanden aan te raden zijn, is in principe afhankelijk van de weersomstandigheden. Alleen als er sneeuw ligt of het glad is, heb je er wat aan. In dat geval bieden winterbanden meer grip en wordt je remweg gehalveerd. Een setje winterbanden kost veelal een paar tientjes. Je kunt er ook voor kiezen om alleen bij het voorwiel een winterband te monteren. Grip met je voorwiel is namelijk het belangrijkste. Vooral voor mensen die vaak lange stukken rijden of voor een route kiezen waar niet wordt geveegd en gestrooid, kunnen winterbanden zeker voor meerwaarde zorgen.

Extra tips om je e-bike winterklaar te maken

>> Je kunt je accu het beste op een plek bewaren waar de temperatuur niet onder 10 graden Celsius komt. Datzelfde geldt voor het opladen. Doe dat als het buiten koud is liever binnen.

>> Verder wordt aangeraden om de accu niet leeg te bewaren, maar voor meer dan de helft op te laden. Ook als je je e-bike niet gebruikt, doe je er goed aan je accu toch maandelijks op te laden.

>> Als er gestrooid is met zout, kun je je fiets het beste even afspoelen met water en daarna afdrogen. Ook kun je siliconenspray gebruiken om de lak te beschermen.

>> Maak de bewegende onderdelen van je e-bike winterklaar door de fietsketting te reinigen met een ontvetter en vervolgens in te smeren met kettingolie. Voor trapas, naven en onderdelen van het balhoofd gebruik je lagervet. Bouten en moeren smeer je ten slotte in met vaseline.

>> Controleer of remblokjes en verlichting nog goed functioneren.

Meer artikelen over e-bikes
Elektrische fietsen vergelijken

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!