Fietsen in de herfst: de beste tips

Een elektrische fiets is geschikt voor alle seizoenen. Dus (zeker) ook voor het najaar! Niets zo lekker als een mooie herfstfietstocht door de duinen of bossen – met een tussenstop voor warme chocomelk of een pannenkoek. Met deze tips wordt jouw fietstocht nóg fijner!

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest

Meer weten!

De herfst is hét ideale moment om er met je elektrische fiets op uit te gaan. De natuur is schitterend en het weer is (vaak) mild genoeg om lekker een paar uur te kunnen fietsen. Dat kan dicht bij huis, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een bestemming iets verder weg. Zorg dan wel voor een goede fietsendrager op je auto. Check ook vooraf of je voldoende accucapaciteit hebt. Weet je al welke route je wilt gaan fietsen? Kijk dan van tevoren waar je onderweg allemaal oplaadpunten kunt vinden. Vaak kun je je e-bike opladen bij restaurants of andere horeca-gelegenheden.

Andere dingen die je even moet controleren voordat je op de fiets stapt zijn de verlichting en het profiel op je banden. Het kan in de herfst namelijk wat gladder zijn door vallende bladeren. Zorg dus voor voldoende grip.

Mooiste fietsroutes in de herfst

Natuurlijk is fietsen in de bossen prachtig in de herfst (vergeet vooral je fototoestel niet – lees hier hoe je de mooiste herfstfoto’s maakt), maar ook routes door andere natuurgebieden zijn de moeite meer dan waard. Wanneer je online zoekt op ‘fietsen herfst’ vind je tientallen, zo niet honderden mooie tochten. Wij hebben ook al een aantal mooie fietsroutes voor je uitgezet.

Eigen routes

Wil je zelf de mooiste fietsroutes voor het najaar uitzetten? Dat kan bijvoorbeeld met het Fietsknooppunt-netwerk. Met dit systeem fiets je van genummerd routebord naar genummerd routebord. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Je kunt een route uitzetten via de Fietsersbond, ANWB ofFietsknoop. Handig: er is ook een bijbehorende app, zowel voor iOS als voor Android.

Het voordeel van zelf aan de slag is dat je zo makkelijk bijzondere fietsroutes in de herfst kunt fietsen: je kiest niet alleen zelf de streek, maar kunt er ook bezienswaardigheden in opnemen die je graag wilt zien. Of een pannenkoekenhuis! ;-)

Herfstweer

Ga je er in het najaar met je e-bike op uit, dan kan het zijn dat je moet fietsen in de regen of dat je moet fietsen met storm. Nu is tegen de wind in fietsen met een e-bike niet zo’n probleem – daar zijn immers de ondersteuningsstanden voor – maar door de regen fietsen is minder fijn. Kijk dus voor je op stap gaat goed naar het fiets-weerbericht. Diensten als Weeronline, Fietstijden en Weerplaza geven met cijfers of icoontjes aan wat het fietsweer vandaag, morgen of de komende dagen is. Daarbij kijken ze niet alleen naar de temperatuur, maar ook onder meer naar de windsnelheid en de te verwachten neerslag.

Welke kleding is geschikt voor fietsen in de herfst?

Wat lekker weer is om bij te fietsen, is heel persoonlijk. Wat de een veel te koud vindt, is voor een ander juist optimaal fietsweer. Maar juist in de herfst kan het weer snel omslaan of kan het, zeker tegen het einde van de middag, ineens gaan afkoelen. Het kan daarom nooit kwaad om in je fietstas een paar warme handschoenen voor op de fiets te stoppen. Mocht het ineens kouder worden (het blijft ten slotte Nederland), dan kun je toch lekker verder fietsen.

Zorg ook voor een lekkere jas en een warme broek voor op de fiets. Wanneer je kleding in laagjes aandoet (dus een shirt met daar overheen bijvoorbeeld een vest of een sweater), dan kun je al naar gelang het weer verandert bijvoorbeeld je vest uitdoen of juist je jas over je trui aan doen.

Over fietsjack gesproken: het aanbod winddichte en waterafstotende jacks is groot. Ga je fietsen terwijl er flink regen wordt verwacht? Dan heb je aan een jack niet genoeg, maar heb je echt een regenjas nodig. Gelukkig zijn die tegenwoordig vaak licht van gewicht. Sterker nog: er zijn zelfs regenjassen die je kunt oprollen tot een heel klein pakketje en die je in een heel klein opbergzakje kunt stoppen. Ook daar heb je in je fietstas vast wel een plekje voor!

Vergeet tot slot ook je zonnebril niet. De zon kan fel zijn of – wat ook vaak gebeurt in het najaar – ineens laag staan, waardoor je makkelijk verblind zou kunnen worden.

Lees hier veel meer artikelen over e-bikes

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!