Wat is een drone?

Inhoudsopgave

  1. De verschillende soorten drones
  2. De prijsklassen: Van goedkope tot dure drones

Drones verschijnen de laatste jaren steevast in allerlei nieuwsberichten, maar wat is een drone nou eigenlijk precies? In feite betekent een drone niets meer dan een onbemand vliegtuigje dat je op afstand kunt besturen. Aan de hand van vier propellers maakt een zogeheten quadcopter een kilometerslange vlucht. Wie kiest voor een goede drone beleeft aan dit indrukwekkende modelvliegtuig veel plezier. Maak van bovenaf oogstrelende landschapsopnames en verken plekken waar je normaal gesproken niet zo gemakkelijk komt. Wil je graag een drone kopen? Je hebt keuze tussen (spot)goedkope en dure drones met specifieke capaciteiten. We helpen je op weg!

De verschillende soorten drones

Onbemande luchtvoertuigen hebben al een decennialange geschiedenis. Al tijdens de Eerste Wereldoorlog testte het Amerikaanse leger drones. Overigens werden die nog niet bij oorlogsconflicten ingezet. Drones zijn dus in feite al ruim honderd jaar oud. Verschillende landen gebruiken nog altijd minihelikopters in conflictgebieden, bijvoorbeeld voor het doen van verkenningen of het uitvoeren van gerichte aanvallen met wapens. In de afgelopen tien jaar lanceerden fabrikanten ook allerlei betaalbare drones voor consumenten. Gelukkig zijn die volkomen onschuldig. We zetten verschillende dronetypes voor consumenten op een rij.

Bij de plaatselijke prijsvechter schaf je voor een paar tientjes al een ‘drone’ aan. Dit betreffen speelgoeddrones die gemaakt zijn om slechts tientallen meters te vliegen. Dankzij de meestal aanwezige beschermingsromp richten kinderen niet zo snel schade aan wanneer ze een stuurfoutje maken. Een speelgoeddrone laat zich vanwege zijn bescheiden omvang ook omschrijven als mini drone, al bestaan er ook genoeg compacte modellen die zijn bestemd voor serieus gebruik door volwassenen.

Wie vanuit de lucht mooie opnames wil maken, investeert het beste in een goede cameradrone. De cameralens is hierbij naar beneden gericht, zodat je indrukwekkende panoramabeelden van bovenaf kunt vastleggen. Daarnaast schiet je desgewenst ook foto’s. De accu van een drone met camera heeft doorgaans voldoende capaciteit om een behoorlijke afstand te overbruggen. Aan de hand van een geïntegreerde gps-chip houden bestuurders eenvoudig de huidige locatie in de gaten, zodat je een duurbetaalde quadcoper niet zomaar kwijtraakt. Modelvliegers gebruiken voor de bediening een tablet, smartphone of speciaal meegeleverde controller. Veel drones bevatten een slimme beveiligingsfunctie. Verliest het luchtvoertuigje plotseling het contact met de grond, dan vliegt het apparaat vanzelf weer terug naar de plek vanwaar het is opgestegen.

Hoewel we in dit artikel onder meer spreken van een minidrone en cameradrone bestaat er in feite geen strikte scheidslijn tussen de verschillende types. Menig minidrone maakt bijvoorbeeld prachtige omgevingsbeelden, waardoor het apparaat in beide categorieën thuishoort. Verder kom je op online productpagina’s allerlei andere types tegen. Zo betekent een rc drone dat je het luchtvoertuig met een afstandsbediening kunt besturen (rc staat voor remote control). Daarnaast is een opvouwbare drone erg in trek, aangezien je de vliegapparatuur dan gemakkelijk kunt opbergen. Je neemt een opvouwbaar exemplaar bovendien moeiteloos mee in een geschikte reistas.

Niet iedere drone verplaatst zich overigens door de lucht. Er bestaan namelijk ook onbemande duikbootjes die de onderwaterwereld haarfijn vastleggen. De betere modellen filmen zowel boven als onder water. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt om de prestaties van watersporters vast te leggen of om vissers een handje te helpen. Sommige onbemande bootjes duiken tot wel honderd meter diep! Nog relatief weinig (web)winkels verkopen zo’n onderwater drone, al komen er wel steeds meer interessante producten op de markt.

De prijsklassen: Van goedkope tot dure drones

Of je nou een betaalbare of peperdure drone aanschaft, nagenoeg iedere model heeft (plek voor) een camera, met uitzondering van speelgoeddrones. De kwaliteit van de camera verschilt nogal. Een goedkope drone filmt bijvoorbeeld in 1280 × 720 pixels, terwijl een wat duurder model haarscherpe 4K-opnames maakt. Let verder op de maximale vliegtijd. Zo houden de goedkopere onbemande luchtvoertuigjes het na amper een kwartiertje vliegen voor gezien, terwijl je de beste consumentenmodellen een halfuur onderweg zijn. Overigens loont het de moeite om bij aanschaf van een drone direct een uitbreidingsset met een extra accu, reistas en reserve-onderdelen mee te bestellen. Drones van de betere merken bieden vrijwel altijd zo’n uitbreidingsset aan.

Veel mensen denken bij een drone voor beginners dat je beter geen product uit een hoog prijssegment kunt nemen. Niets is minder waar! Een goedkope nano drone van enkele centimeters groot mist tenslotte sensoren die ervoor zorgen dat het apparaat automatisch objecten ontwijkt. Denk bijvoorbeeld aan een boom of windmolen. Ben je een ongetrainde vlieger dan is er hierbij dus een reële kans op schade. Om teleurstellingen te voorkomen investeer je daarom bij voorkeur in een wat duurder exemplaar met obstakelsensoren aan de voor- en achterkant. De betere modellen bieden bovendien meer stabiliteit, waardoor je ze vanaf de grond gemakkelijk kunt controleren. Het besturen van een drone valt in de praktijk trouwens erg mee. Met een beetje ruimtelijk inzicht en wat lef heb je de besturing van een goede drone snel onder de knie. 

Een professionele drone is bedoeld om filmopnames van zeer hoge kwaliteit te maken, zodat de beelden bijvoorbeeld geschikt zijn voor gebruik in films, series en tv-programma’s. Onder meer professionele natuurfilmers gebruiken veelvuldig dronebeelden. Uiteraard staat het je als consument ook vrij om een (semi-)professionele drone te kopen. Zo’n duurbetaald apparaat bezit vaak een speciale cinemamodus waarbij het luchtvoertuig uiterst langzaam vliegt. Dit geeft kijkers de tijd om het landschap goed te bewonderen. Er is daarnaast vaak een functie om automatisch een specifiek object te volgen, bijvoorbeeld een wild dier of bepaalde auto. Verder houden de beste drones de camera continu stabiel, zodat een plotselinge windvlaag geen invloed heeft op het beeldmateriaal. Een zogeheten gimbal met twee of drie assen houdt de ingebouwde camera voortdurend recht.

Een luxe drone stuurt tijdens de vlucht rechtstreeks livevideo’s naar de grond. Via een app op een tablet of smartphone kun je die bekijken. De beelden van een liveverbinding zijn veelal van mindere kwaliteit. Gelukkig hebben de meeste minihelikopters plek voor een geheugenkaart om video’s in de beste kwaliteit op op te slaan. Na afloop van de vlucht is het dus van belang om deze bestanden veilig te stellen. Je doet dat door de video’s en foto’s naar een pc, laptop of nas te kopiëren.