Kieskeurig Magazine v2

Barbecue-rooster vies? Zo kun je hem schoonmaken

Ben je vorig jaar een beetje lui geweest en heb je de barbecue niet goed schoongemaakt? Leg het rek of rooster dan een nachtje buiten tussen natte kranten. Als je een grasveld hebt waar je ’s ochtends nog dauw op aantreft, kun je het rooster ook gewoon een nachtje in het gras laten liggen. Het vocht van de kranten en de dauw weekt de etensrechten los, waarna je deze de volgende dag eenvoudig wegpoetst met een sopje.

Het ergste voorkomen

Begin je de barbecue met een schoon rooster? Dat wil je natuurlijk zo houden. Hoe? Smeer het rooster voor gebruik in met een plantaardige olie zoals olijfolie. Daarmee voorkom je dat je voedsel aan het rek blijft plakken.

Tijdens het grillen valt er regelmatig wat vet op je barbecue-rooster. Als je dit laat inbranden, kost het je vrij veel moeite om het later weg te schrobben. Het is daarom belangrijk om ook tijdens het barbecueën het rooster te ontvetten. 

Dit kun je eenvoudige doen door met een halve citroen over het rek te wrijven. Zo blijft je rooster tijdens gebruik vetvrij en blijft het een stuk schoner.

Meteen schoonmaken

Je kunt het beste meteen na afloop het bbq-rooster schoonmaken, als dit nog warm is. Met een eenvoudig sopje van water en afwasmiddel haal je eenvoudig alle vlekken en etensresten van het rooster. Als je bovenstaande tips hebt toegepast, hoeft dit echt niet veel werk te kosten. Wacht niet te lang, want hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt!

Zwaar geschut

Krijg je zelfs na flink schrobben de vlekken niet van het rooster? Dan is het tijd voor zwaar geschut. Hiervoor heb je een plastic zak, ammonia en een stevig elastiek nodig. Leg het rooster in de plastic zak en giet een half kopje ammonia in de zak.

Vervolgens gebruik je het elastiek om de zak te sluiten of leg je een knoop in de opening van de zak. Ammonia is een agressief middel, waarbij zowel de vloeistof zelf als de gassen die vrijkomen een bijtende werking hebben. Laat het een nachtje in de zak zitten, en je rek is weer als nieuw. Let wel op dat het op een veilige plek laat weken, buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

In onderstaande video vind je nog meer tips over de barbecue schoonmaken!

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle barbecues op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!