Autostoeltje vastzetten: autogordel of Isofix?

Inhoudsopgave

  1. Isofix of autogordel?
  2. Wat is Isofix?
  3. Autostoeltje vastzetten met behulp van Isofix
  4. Universele en niet-universele Isofix-autostoeltjes
  5. Heeft mijn auto Isofix?
  6. Autostoeltje vastzetten met behulp van de autogordel

Even een autostoeltje (veel mensen zeggen dan meteen de Maxi Cosi) bevestigen in de auto: het klinkt zo gemakkelijk. Helaas gaat er in de praktijk toch nog weleens mis en daarom geven we je graag wat tips.

Isofix of autogordel?

Een kinderstoeltje of autostoeltje vastzetten in de auto kan op twee manieren: met behulp van de autogordel of met Isofix. In dit artikel gaan we dieper in op beide manieren. Daarbij hebben we ook oog voor de voor- en nadelen. We beginnen met Isofix. Want wat is Isofix precies? En hoe herken je een Isofix auto?

Wat is Isofix?

Een veelgehoorde vraag is: wat is Isofix? Isofix is een systeem waarmee je een kinderzitje in de auto bevestigt. Een Isofix autostoel bevestigen doe je via de speciale Isofix-bevestigingsbeugels in de auto. Een Isofix autostoel (of het Isofix-onderstel) is uitgerust met grijphaken, die je in de bevestigingspunten vastklikt. Dit kunnen de al eerder genoemde beugels zijn (die of al standaard in de auto zitten, of die je er in kunt laten monteren), plus een extra bevestigingspunt. Dit extra punt kan op verschillende plekken in de auto zitten.

Autostoeltje vastzetten met behulp van Isofix

Het Isofix-autostoeltje of de Isofix base zijn voorzien van grijphaken. Je installeert het autostoeltje door die grijphaken in de Isofix aansluiting in de auto te klikken. De bevestigingspunten bevinden zich tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank, en zitten vast aan de carrosserie van de auto.

Bij baby- en peuterautostoelen is er een derde bevestigingspunt nodig: een Top Tether-aansluiting of een steunpoot. Daar gaan we verderop wat dieper op in. Raadpleeg voor het kopen van een zitje altijd de handleiding van je auto om te bepalen of jouw auto geschikt is.

Zo kies je het beste autostoeltje voor je kind

Universele en niet-universele Isofix-autostoeltjes

Universele Isofix-autostoeltjes hebben naast twee haken ook nog een haak aan de bovenkant van de stoel, ook wel de Top Tether-aansluiting genoemd. Hiermee kun je, met een speciale bevestigingsgordel, het stoeltje op een extra punt in de auto vastzetten. Je voorkomt hiermee dat het kinderzitje bij een eventuele aanrijding voorover kantelt.

Niet-universele Isofix-autostoeltjes hebben in plaats van een derde bevestigingspunt aan de bovenkant een extra steunpoot. Deze poot steunt op de vloer van de auto. Je kunt ze niet voor elke auto gebruiken: er bestaan bijvoorbeeld auto’s waarbij er een bagagevak onder de vloer zit. De steunpoot zou het deksel hiervan kunnen beschadigen.

Heeft mijn auto Isofix?

Je kunt dus alleen een Isofix-stoeltje gebruiken als je auto een Isofix-systeem heeft. Je volgende vraag laat zich zodoende gemakkelijk raden: heeft mijn auto Isofix? Je kunt dit terugvinden in de gebruiksaanwijzing van je auto en/of een label op de bekleding. Zo ja, dan kun je het Isofix-stoeltje (of de Isofix base) op deze Isofix-punten vastmaken. Auto's met een bouwjaar vanaf 2014 beschikken sowieso over dit systeem. Het is echter alsnog zaak even goed te kijken: oudere auto’s hebben bijvoorbeeld vaak nog geen Top Tether-bevestigingspunt, zodat je het autostoeltje niet extra kunt vastzetten.

Mocht jouw auto niet over dit systeem beschikken, maar wil je toch gebruik maken van een Isofix-stoeltje? Isofix inbouwen is soms mogelijk. Ook kun je sommige Isofix-autostoeltjes ook bevestigen met de autogordel. Doe dat echter nooit zonder de handleiding van het autozitje erop na te slaan!

Autostoeltje vastzetten met behulp van de autogordel

Zoals gezegd, zijn er dus twee manieren om een autostoeltje vast te zetten. Een autostoel bevestigen met de 3 punts-gordel van je auto is waarschijnlijk de bekendste manier. Je maakt hierbij gebruik van de gewone autogordel. Je zóu denken dat deze methode juist simpeler is dan een Isofix-systeem, maar helaas klopt dat in de praktijk meestal niet. Er worden namelijk vrij veel fouten gemaakt, zodat de gordel vaak niet strak genoeg zit. Raadpleeg bij het autostoel vastzetten met de gordel dan ook goed de instructies in de gebruiksaanwijzing: dat is van essentieel belang voor het veilig vervoeren van je kind.