Kieskeurig magazine logo

Zo vind je jouw ideale ventilator

Inhoudsopgave

  1. Waar moet je op letten bij het kopen van een ventilator?
  2. Hoe werkt een ventilator?
  3. Verschillende richtingen bij een ventilator
  4. Welke typen ventilatoren zijn er?
  5. Tafelventilator
  6. Staande ventilator
  7. Vloerventilator
  8. Plafondventilator
  9. Torenventilator
  10. Frissere lucht
  11. Weet je welke ventilator je wilt kopen?

Klimaatverandering zorgt voor meer en warmere dagen in Nederland. Vooral de zomers tellen tegenwoordig meer hete dagen. Denk maar eens aan de zomer van 2018, die veel weerrecords brak. Hoe houd je je hoofd koel, ook tijdens zulke warme dagen? Met een ventilator natuurlijk! Daarmee verdrijf je de warmte in je huis, slaapkamer of kantoor. Je voelt verkoeling door een frisse lucht, op een energiezuinige en gezonde manier. Waar moet je als je een ventilator kopen wilt allemaal op letten? En welke modellen ventilatoren zijn er eigenlijk?

Waar moet je op letten bij het kopen van een ventilator?

Met een ventilator zorg je voor een behaaglijk leefklimaat, het hele jaar door. Voor koeling in je huis kun je ook kiezen voor een aircooler of airconditioning, maar houd er dan wel rekening mee dat het stroomverbruik (vooral bij een airco) veel hoger is. Met een ventilator wordt de lucht niet bewerkt, waardoor de kwaliteit van de lucht hetzelfde blijft. Omdat ventilatoren in verschillende varianten verkrijgbaar zijn, is er voor iedere ruimte wel een geschikt model. Want aan een ventilator voor in je woonkamer stel je andere eisen dan in je slaapkamer, of op je werk. 

Hoe werkt een ventilator?

Een ventilator zuigt aan de achterkant lucht in, die versneld aan de voorkant wordt uitgeblazen. Een ventilator koelt de lucht dus niet, maar brengt alleen de lucht in beweging. De temperatuur in je ruimte wordt met een ventilator dus niet koeler, maar doordat lucht wordt verplaatst, voel je wel een aangename luchtstroom langs je gaan.

Bij een ventilator zijn er twee factoren die het effect bepalen:

1.Hoe sneller een ventilator draait, hoe meer lucht hij verplaatst.

2.Hoe groter de waaier, hoe meer lucht de ventilator verplaatst. Je kunt dus beter voor één grotere ventilator kiezen dan voor meerdere kleinere modellen.

Verschillende richtingen bij een ventilator

Ventilatoren kunnen verschillende richtingen op blazen. Hierdoor verplaatst de ventilator de lucht meer door de ruimte. Die blaasrichting is niet bij elk model hetzelfde. Wanneer de ventilator de lucht van links naar rechts blaast, dan heet dit oscilleren. Luxere ventilatoren en staande ventilatoren kunnen lucht ook van boven naar beneden blazen: dit heet neigen. Bij vrijwel alle ventilatoren kun je dit bewegen uitschakelen.

Slimme tip: ventilator + ontvochtiger

Combineer een ventilator met een ontvochtiger. Daardoor krijgt de lucht die door de ruimte geblazen wordt een lagere luchtvochtigheid, waardoor de warmte een stuk draaglijker wordt!

Welke typen ventilatoren zijn er?

Tafelventilator

Dit is de ideale ventilator voor een kleinere ruimte of op een specifieke plek.

•Compact model

•Gemakkelijk op een tafel of bureau te plaatsen

•Ook te gebruiken als vloermodel, zodat je geen lucht in je gezicht krijgt

•De meeste tafelventilatoren oscilleren

•Vaak de mogelijkheid om de stand handmatig vast te zetten

Staande ventilator

Een ventilator die verkoeling geeft in een grotere ruimte, zoals een slaapkamer of in een kleine kantoorruimte. Dit type wordt ook wel statiefmodel genoemd.

•Groter model dat op de grond staat

•Door de grote capaciteit geschikt voor grotere ruimtes

•In hoogte verstelbaar

•Staande ventilatoren oscilleren; sommige neigen

•Vaak de mogelijkheid om de stand handmatig vast te zetten

Vloerventilator

Deze heeft de meeste kracht van alle ventilatoren. Het vloermodel is daarmee geschikt voor grotere ruimtes, zoals woonkamers, grote kantoorruimtes en garages.

•Zeer krachtige ventilator

•Zowel staand als aan de muur te bevestigen

•Meer geluid dan andere modellen

•Oscilleren en neigen mogelijk

•Vaak met verschillende opties, als afstandsbediening en timer

Plafondventilator

Deze ventilator wordt vaak in slaapkamers, woonkamers en op zolders gebruikt. Hij is geschikt voor een groter oppervlak.

•Bevestiging aan het plafond

•Geluidsarm

•Vaak gekoppeld aan de lichtschakelaar

•Optie: verlichting

•Niet geschikt voor lage plafonds

Torenventilator

Een torenventilator (ook wel zuilventilator of kolomventilator genoemd) is een compacte, maar krachtige ventilator die doorgaans ongeveer 70 tot 80 cm hoog is. Hij blaast op meerdere hoogtes lucht uit.

•Krachtige ventilator

•Staand model

•Vaak uitgerust met veel functies

•Kan meestal oscilleren

Frissere lucht

Sommige ventilatoren hebben een ionisatie-functie. Hiermee wordt een elektrische lading aangebracht op rondvliegende (stof)deeltjes, waardoor ze worden verzwaard en op de grond terechtkomen. Ze verdwijnen dus uit de circulerende lucht. Hierdoor wordt de lucht frisser beter van kwaliteit.

Weet je welke ventilator je wilt kopen?

Let bij de aanschaf van een ventilator dan ook nog op het volgende:

1.Stroomverbruik van een ventilator

Een ventilator verbruikt stroom. Maar omdat het verbruik van een ventilator veel lager is dan bijvoorbeeld een airco, vallen de kosten voor energie bij een ventilator over het algemeen mee: het is relatief goedkoop. Voor een paar cent per avond heb je al verkoeling in je huis. Uiteraard verbruiken grotere ventilatoren meer stroom dan kleinere modellen.

2.Veiligheid bij een ventilator

De bladen van een ventilator kunnen gevaarlijk zijn. Let daarom goed op waar je de ventilator plaatst en of de bladen beschermd zijn. Er zijn overigens ook ventilatoren zonder bladen te koop.

3.Verschillende standen van een ventilator

Bedenk goed in welke ruimte je de ventilator gaat gebruiken en welk effect het zou hebben wanneer je de snelste stand gaat gebruiken.

4.Geluid van een ventilator

Bedenk welk geluidsniveau je acceptabel vindt. Een grote ventilator maakt vaak meer geluid dan een kleiner model.

Ventilator kopen? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken