Welke aircooler moet ik kopen?

Inhoudsopgave

  1. Wat is een aircooler?
  2. Welke aircooler moet ik kopen?
  3. Hoe koelt een aircooler?
  4. De belangrijkste functies bij een aircooler
  5. Opties bij aircoolers
  6. Hoe krachtig moet een aircooler zijn?
  7. Alle voor- en nadelen van een aircooler

Het aantal zonnige en warme dagen neemt in Nederland toe. Dan kun je vaak wel wat koelere lucht gebruiken. Zeker in je huis, zoals in je woonkamer, zolder of slaapkamer, of op je kantoor. Om meer verkoeling te krijgen kun je hiervoor een aircooler kopen. Maar hoe werkt zo’n aircooler en waar moet je op letten bij de aanschaf van zo’n luchtkoeler?

Wat is een aircooler?

Met een aircooler kun je de temperatuur slechts enkele graden laten zakken, maar belangrijker is dat de gevoelstemperatuur veel aangenamer wordt. Dit komt omdat de lucht met een aircooler vochtiger wordt, terwijl airco’s juist de lucht ontvochtigen. Een aircooler is een goed alternatief wanneer je tussen een ventilator en een airco twijfelt.

Welke aircooler moet ik kopen?

Met zowel een aircooler, airco als een ventilator zorg je voor verkoeling. Alleen werken ze alle drie op een heel verschillende manier. Ze hebben bovendien ieder hun eigen kenmerken, zoals capaciteit, geluid en energieverbruik.

Een luchtkoeler kun je het beste aanschaffen wanneer je meer capaciteit wilt dan een ventilator, maar geen airco aan wilt schaffen.

Bij aircoolers heb je de keuze uit verschillende modellen, ieder met zijn specifieke mogelijkheden.

Aircooler kopen? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

Hoe koelt een aircooler?

Een aircooler koelt lucht met koud water. Je moet dus wel af en toe het waterreservoir bijvullen. Omdat de aangezogen lucht langs het water gaat, wordt de lucht in de ruimte ook vochtiger. Door de waterdamp en de luchtcirculatie wordt de gevoelstemperatuur aangenamer, terwijl de temperatuur iets daalt. En wist je dat je een aircooler daardoor ook buiten kunt gebruiken?

Tip bij het gebruik van een aircooler

Gebruik je de aircooler een flink aantal uren op de dag of in de avond in huis? Zet dan een raam open. Zo zorg je ervoor dat de ruimte niet te vochtig wordt.

De belangrijkste functies bij een aircooler

Een voordeel van een aircooler is dat deze geen afvoerslang nodig heeft, je kunt het apparaat dus in iedere ruimte plaatsen. Luchtkoelers zijn bovendien betaalbaarder dan airco’s, maar je moet er wel rekening mee houden dat je de gewenste temperatuur van de lucht niet in kunt stellen. Bij de meeste modellen aircoolers is wel mogelijk om de ventilatiestand aan te passen. Het energieverbruik en de geluidssterkte van een aircooler zijn minder dan die van een airco.

Advies bij de aanschaf van een aircooler

Ben je gevoelig voor droge lucht en ben je hierdoor snel verkouden of krijg je last van je keel? Dan is een aircooler – die immers ook meteen een luchtbevochtiger is –een goed alternatief voor een airco.

Opties bij aircoolers

Wil je zeker weten dat je aircooler er na een bepaalde tijd automatisch mee stopt? Kies dan voor een model met een timer. Hiermee schakelt het apparaat zichzelf uit, waardoor je stroom bespaart. En wil je niet de hele tijd opstaan om de stand aan te passen of om de luchtkoeler aan of uit te zetten? Sommige aircoolers hebben een handige afstandsbediening als optie. Bovendien bevatten sommige luchtkoelers een ionisator: hiermee zorg je voor frisse en gezonde lucht. Deze ionisatorfunctie kun je aan- of uitschakelen. Tenslotte heb je bij aircoolers de optie om te kiezen voor apparaten die alleen ventilatie geven.

Advies bij het gebruik van een aircooler

Omdat een aircooler de lucht vochtiger maakt, is de werking bij benauwd weer minder goed. Bij een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid ervaar je dat de koeling van een aircooler minder is dan bij een airco.

Hoe krachtig moet een aircooler zijn?

Aircoolers zijn verkrijgbaar met verschillende vermogens. Hoe hoger het vermogen, hoe meer capaciteit de luchtkoeler heeft, hoe groter de ruimte waarin gekoelde lucht stroomt. Bedenk dus vooraf goed hoe groot de ruimte is waar je wilt genieten van de verkoeling. Het is beter om te kiezen voor één aircooler met een toereikende capaciteit dan om meerdere kleinere aircoolers in een ruimte te plaatsen.

Alle voor- en nadelen van een aircooler

De voordelen van een aircooler zijn:

•Vergeleken met een airconditioning is een aircooler goedkoop

•Het stroomverbruik van een aircooler is minder dan dat van een airco

•Je hebt geen afvoerslang nodig

•De capaciteit van een luchtkoeler is groter dan een ventilator

•Met een aircooler zorg je voor een fijne gevoelstemperatuur

De nadelen van een aircooler zijn:

•Je kunt de temperatuur van een ruimte niet vooraf instellen

•Je kunt de temperatuur in een ruimte maar ietsje omlaag brengen

•Je hebt een stroomaansluiting nodig

•Lang gebruik in een afgesloten ruimte zorgt voor een hoge luchtvochtigheid

•Minder verkoeling bij benauwd weer

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Verkoel me