Kieskeurig magazine logo

Zo houd jij het lekker koel tijdens deze sprankelende zomerdagen

Zo’n hittegolf is natuurlijk echt zomer, maar het is wel zo prettig als het thuis lekker koel is. Met een airco gaat dat snel, maar wat als je (nog) geen airco hebt? Gelukkig zijn er genoeg manieren waarmee je snel verkoeling krijgt. Met deze 10 tips houd je huis en slaapkamer koel zonder airconditioning.

1. Ramen dicht, ook overdag

Het klinkt gek: de ramen dichthouden wanneer het warm is. Maar het is juist heel slim. ’s Nachts daalt de temperatuur en wordt de lucht dus een stuk frisser. Door juist dan je ramen open te hebben, wordt de warme lucht verdreven. ’s Morgens is het vervolgens lekker koel in huis. Door overdag de ramen en luxaflex of gordijnen dicht te houden, blijft de koele lucht in je huis hangen. ’s Avonds, als de zon onder is, gooi je alles weer open. Zet het liefst ramen en deuren tegen elkaar open zodat het een beetje kan doorwaaien. Tip: zet je ventilator zó neer dat eventuele warme lucht richting open raam wordt geblazen!

2. Snel afkoelen met een ventilator

Overdag gewoon een ventilator aanzetten heeft niet zoveel zin: je pompt dan eigenlijk alleen maar warme lucht rond. Met een trucje kun je ervoor zorgen dat de lucht wél afkoelt. Leg een aantal plastic flesjes water in de vriezer (let op: niet helemaal gevuld, want bevroren water zet uit!) en laat ze heel, heel koud worden. Zet ze daarna vóór de ventilator. De lucht wordt dan langs de flesjes geblazen, waardoor die lucht lekker afkoelt. En jij hebt meteen een lekker koel drankje!

3. Schoon én fris

Het is niet alleen heel warm weer, ook het hooikoortsseizoen is nog niet over. Een luchtreiniger is dus handig, maar nog handiger is een luchtreiniger die ook meteen zorgt voor koele lucht. Dubbelfris, dus!

4. Wij willen schaduw!

Wil je met deze temperaturen graag buiten zitten? Zorg dan voor voldoende schaduw, bijvoorbeeld met een schaduwdoek of flinke parasol. Heb je een stenen terras? Een emmer water eroverheen (of even met de tuinslang) zorgt dat de tegels afkoelen. Door zo de hitte uit de stenen te halen, voelt het ook minder warm wanneer je op je terras zit. Tip uit de kindertijd: bind een gieter aan een stok en neem af en toe een verkoelende buiendouche. Daarna wel weer even insmeren met zonnebrand he? ;-)

5. Gun je apparatuur siësta

Je wasmachine, droger, computer … allemaal geven ze een hoop warmte af als je ze gebruikt. En de temperatuur is al zo hoog … Kies een energiezuinige variant (bijvoorbeeld een laptop of tablet in plaats van een pc) en zet huishoudelijke apparaten pas laat aan. Veel apparaten hebben een ingebouwde timer: stel die zo in dat apparaten als een wasmachine of vaatwasser 's nachts draaien. Of sla eens een dagje huishouden over. Moet kunnen, toch?

6. Kook lekker buiten

Waarom zou je binnen je fornuis of de oven gebruiken? Dan wordt het nóg warmer in huis! Dit is natuurlijk hét uitgelezen moment om de barbecue aan te steken. Zorg wel dat je ingrediënten niet bederven: haal niet meteen al het vlees uit de koelkast, maar doe dat in porties. Zie je op tegen barbecueën omdat het schoonmaken zoveel werk is? In ons BBQ magazine lees je hoe je je ook daar niet meer druk om hoeft te maken. Mooi, want druk + warm weer is geen goede combi!

7. Werk met de Spaanse slag

Voer als het kan op je werk een tropenrooster in: ’s morgens een uurtje (of twee) eerder beginnen, en lekker op tijd naar huis. Je profiteert zo niet alleen optimaal van de koele ochtenduren, ook hoef je niet bang te zijn dat je stil komt te staan in de file (geen pretje met deze temperaturen!). Plus, extra fijn: er ligt nog een heerlijk lange zomeravond op je te wachten!

8. Koele kleding

Met warm weer zit kleding gemaakt van stoffen als katoen en linnen het lekkerst. En ja, zwart staat iedereen altijd, maar als het zo warm is, kun je echt beter lichtgekleurde kleding dragen: dat neemt minder warmte op. Heb je lang haar? Steek het op zodat je nek vrij blijft – zo raak je meer warmte kwijt. Probeer ook je voeten niet te ‘isoleren’: draag als het even kan geen sokken, en ga voor luchtige slippers.

9. Mañana, mañana

In landen waar het warm is, weten ze het wel: maak je niet te druk. Veel dingen kunnen best tot morgen wachten. Doe ze dan wel ’s morgens vroeg, als het nog koel is. Plan ’s middags dingen die minder inspannend zijn. Tussen 12 en 3 ’s middags is de zon op haar heetst; het warmste moment van de dag ligt doorgaans tussen 4 en 6 uur ’s middags.

10. Plat dak? Water!

Woon je op een woonboot of de bovenste verdieping van een flat, dan ben je de sjaak: onder een plat dak wordt het nóg warmer dan in andere ruimtes. Kun je erbij (in een hoge flat wordt dat misschien wat lastig), zet dan een aantal schalen met water op het dak. Dat warmt minder snel op, waardoor jij het minder warm krijgt!

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Verkoel me