Tips voor het kopen van de beste airco

Inhoudsopgave

 1. Hoe werkt een airco?
 2. Waar moet je bij de aanschaf van een airco op letten?
 3. Capaciteit van de airco
 4. Vaste airco
 5. Airco zonder een afvoerslang?
 6. Een airco met een ventilator
 7. Verrijdbaar en makkelijk op te bergen
 8. Geluid van een airco
 9. Energieverbruik van een airco
 10. De verschillende functies van een airconditioner
 11. Welke termen kom je tegen en wat betekenen ze?
 12. Hoeveel Watt of BTU heb je nodig voor het koelen van één kubieke meter?
 13. Tot slot: wat zijn de voor- en nadelen van een airco?

Wil je een mobiele airco kopen? Met zo’n compacte airco houd je het in huis lekker koel, terwijl het buiten warm is. De term airco is een afkorting van air condition: het betekent dat je de conditie van de lucht zelf kunt bepalen. Een airco is een klimaatregelaar waarmee je de temperatuur in een ruimte stabiel houdt. Ook kun je bij veel modellen de lucht reinigen. Bovendien is een mobiele airco verplaatsbaar en kun je hem makkelijk wegbergen. Lees hier hoe je de beste airco kunt vinden voor jouw situatie.

Hoe werkt een airco?

Een airco  zuigt warme lucht naar binnen die in het apparaat langs koelvloeistof wordt geblazen. De afgekoelde lucht wordt vervolgens met een ventilator weer de ruimte in geblazen. De airco werkt tegelijkertijd als een luchtontvochtiger. Dit vocht wordt bij mobiele airco’s vaak opgevangen in een watertank. Een afvoerslang zorgt ervoor dat de warme lucht de ruimte verlaat. 

Waar moet je bij de aanschaf van een airco op letten?

Wanneer je een mobiele airco kopen gaat, dan wil je zeker weten dat je het juiste apparaat aanschaft. Houd daarom rekening met de volgende zaken:

Capaciteit van de airco

Hoe krachtig moet jouw airco zijn? Bedenk vooraf hoe groot de ruimte is waarvoor je de mobiele airco wilt gaan gebruiken. Kies een airco met voldoende capaciteit. Een hogere luchtverplaatsing per uur betekent dat er meer lucht wordt verplaatst, waardoor meer koeling ontstaat. Ga je de airco wisselend in meerdere kamers gebruiken? Kies dan voor een airco met een capaciteit die voldoende is voor de grootste ruimte.

Vaste airco

Naast mobiele airco’s – die je kunt verplaatsen en dus in elke kamer kunt zetten die je wilt – zijn er ook vaste airco’s. Die bestaan uit een buitendeel en een binnendeel, die je bijvoorbeeld ophangt aan de muur. Er zijn twee uitvoeringen. Bij een multi-split airconditioning kun je meerdere binnendelen koppelen aan het buitendeel. Je kunt dus verschillende kamers tegelijk koelen. Mono-split airco’s (ook wel single-split units genaamd) hebben maar één binnendeel en kunnen dus maar één ruimte koelen.

Airco zonder een afvoerslang?

Mobiele airco’s worden ook wel monoblock airco’s genoemd. Dit betekent dat alle onderdelen in één apparaat zitten, waarbij altijd een afvoerslang aan het apparaat vastzit. Wil je geen afvoerslang bij je airco? Kies dan voor een aircooler. Hiermee kun je de temperatuur niet vooraf instellen, maar deze zorgt wel voor verfrissing. Snel een paar graden koeler is voor een aircooler geen probleem. Omdat een aircooler werkt met water, zorgt hij ook meteen voor bevochtiging van de lucht. Dat kan fijn zijn wanneer je gevoelig bent voor droge lucht.

Een airco met een ventilator

Met de ventilatorfunctie maak je van je mobiele airco een ventilator. De lucht wordt hierdoor alleen nog maar verplaatst, waardoor je een aangename luchtstroom voelt. Houd er wel rekening mee dat de lucht niet meer gekoeld en ontvochtigd wordt.

Verrijdbaar en makkelijk op te bergen

Het voordeel van mobiele airco’s is dat ze verrijdbaar zijn. Door het compacte ontwerp kun je de airco ook makkelijk opbergen, bijvoorbeeld in de meterkast. Denk er wel aan dat je de airco dicht bij een stroomaansluiting en een raam (voor de afvoerslang) moet plaatsen.

Geluid van een airco

Houd er bij je keuze voor een nieuwe airco rekening mee dat deze geluid maakt. Het geluidsniveau verschilt per type airco. Waarschijnlijk wil je in je slaapkamer minder geluid van je airco dan in je woonkamer, werkkamer of op je zolder.

Energieverbruik van een airco

Een airco verbruikt stroom. Hoeveel dit is, kun je aflezen aan het energielabel. En natuurlijk bepaal je zelf ook de mate van energieverbruik: zet je de airco langer aan of stel je hem in op een hoger temperatuurverschil, dan zal de airco meer stroom verbruiken.

Tip bij het kopen van een mobiele airco

Heeft een ruimte veel ramen waardoor veel zonlicht binnenkomt? Kies dan voor een iets hoger koelvermogen.

De verschillende functies van een airconditioner

Bij de koop van een airco kun je voor verschillende functies kiezen. We leggen de meest voorkomende hieronder aan je uit.

•Temperatuur – Bij een airco kun je vooraf ingeven wat de gewenste temperatuur in een ruimte moet worden. Vrijwel alle airco’s hebben hiervoor een digitaal display.

•Koelen – Een airco zorgt ervoor dat de lucht in een ruimte gekoeld wordt.

•Ontvochtigen – Vochtige lucht is lastiger om op te warmen. Daarom zorgt een airco ervoor dat de lucht ontvochtigd wordt. Zo bereik je sneller de gewenste temperatuur.

•Ventileren – Wanneer je de koelfunctie van je airco uitschakelt, dan kun je de airco ook alleen als ventilator gebruiken. Hierdoor wordt de lucht alleen niet meer minder vochtig, maar je ervaart wel een aangename verkoeling.

•Zuiveren – In sommige airco’s zitten filters. Die zuiveren de lucht en zorgen dat virussen en stofdeeltjes niet in de ruimte verspreid worden. Luchtreiniging kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld vatbaar bent voor pollen.

•Verwarmingsfunctie – Vooral duurdere typen airco’s kunnen niet alleen de lucht koelen, maar ook verwarmen. Dit gebeurt met een warmtepomp. Fijn voor in de koude maanden!

•Timer – Automatisch op een bepaald tijdstip je airco in- of uit laten schakelen? Kies dan voor de timerfunctie.

•Afstandsbediening – Met een afstandsbediening voor je airco hoef je niet steeds heen en weer te lopen om je instellingen aan te passen of je airco uit te schakelen. Er komen ook steeds meer airco’s op de markt die gebruikmaken van wifi, waardoor je de airco met een app kunt bedienen. Handig!

Welke termen kom je tegen en wat betekenen ze?

Het koelvermogen van een airco wordt aangegeven in Btu of in Watt. Bij Kieskeurig vind je een indeling in beide eenheden. Je hoeft daardoor zelf niets om te rekenen, omdat ook het aantal kubieke meter van de ruimte aangegeven staat.

Het vocht dat door een airco uit de lucht is gehaald, wordt vaak opgevangen in een waterreservoir. Zit deze niet in de airco? Dan verdwijnt de vochtige lucht via de afvoerslang naar buiten. En is de opvangbak vol? Dan stopt de airco automatisch.

Voor de verkoeling en de ontvochtiging maakt een airco gebruik van koelmiddelen. Deze zijn tegenwoordig veilig en milieuvriendelijk. Je hebt de keuze uit HFK’s of propaan. De laatste is energie-efficiënt, stil en 100% ecologisch.

Hoeveel Watt of BTU heb je nodig voor het koelen van één kubieke meter?

Voor het koelen van een ruimte heb je zo'n 30 à 40 Watt koelvermogen per kubieke meter nodig. 1 Watt is gelijk aan 3,41 BTU.

Tot slot: wat zijn de voor- en nadelen van een airco?

Het grote voordeel van een airco is dat je het klimaat in een ruimte helemaal naar jouw wens in kunt stellen. Mobiele airco’s zijn bovendien betaalbaar, eenvoudig in gebruik en hebben geen onderhoud nodig. Houd er wel rekening mee dat een airco een hoger stroomverbruik heeft dan bijvoorbeeld een ventilator of een aircooler, die ook in aanschaf goedkoper zijn. Als laatste: zorg ervoor dat je de afvoerslang naar buiten kunt leiden en dat je een stopcontact in de buurt hebt. Dan staat niets je meer in de weg om te genieten van een heerlijk koel huis!

Airco kopen? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken