Muziek via bluetooth of wifi?

Inhoudsopgave

  1. Bluetooth speakers
  2. Wifi speakers
  3. Bluetooth of wifi?
De vraag naar actieve speakers is de afgelopen jaren explosief gestegen. Deze draadloze luidsprekers bevatten een ingebouwde versterkermodule, zodat ze geen aansturing van een externe versterker of receiver vereisen. Handig, want je zet deze ‘muziek box’ ergens neer en streamt met behulp van een smartphone of tablet je favoriete liedjes. Dat kan via eigen audiobestanden, maar ook via een online muziekdienst als Spotify, Tidal, Deezer of Apple Music. De grotere speakers vereisen meestal netstroom, al zijn er ook genoeg handzame producten met een geïntegreerde accu verkrijgbaar. Speakers met een accu zet je werkelijk overal neer. Wil je meer weten over draadloze luidsprekers, dan is het goed om de verschillen tussen bluetooth speakers en wifi speakers te kennen. Dit zijn namelijk twee verschillende methoden om muziek te streamen, met elk hun eigen voor- en nadelen.

Bluetooth speakers

Zoek je een betaalbare draadloze speaker? Bluetooth is een relatief goedkope technologie en daarnaast ook nog eens eenvoudig in gebruik. Zo’n bluetooth box schaf je al vanaf een paar tientjes aan! Dankzij een geïntegreerde bluetoothontvanger is de speaker in staat om audio rechtstreeks van een geschikte zender te ontvangen. Vrijwel iedere smartphone of tablet beschikt over een bluetoothmodule. Alle muziek die je op het mobiele toestel kunt afspelen, sluis je dus direct door naar de bt speaker (bt is de afkoring die vaak voor bluetooth wordt gebruikt). Denk bijvoorbeeld aan eigen opgeslagen mp3’tjes, audiobestanden van een muziekserver (nas) en audiostreams van een online opslagdienst.

“Wat is bluetooth?” en “Hoe werkt bluetooth?” zijn onder bezitters van traditionele muziekapparatuur veelgehoorde vragen. Logisch, want draadloos muziek streamen is totaal iets anders dan het opzetten van een cd of langspeelplaat. Kortgezegd is bluetooth een technologie om draadloos gegevens uit te wisselen op een afstand van maximaal ongeveer tien meter. Op deze wijze communiceren twee of meer apparaten met elkaar. Een smartphone of tablet zendt via radiogolven audiogegevens uit, waarna een bluetoothspeaker het signaal oppikt. Vervolgens knalt er direct geluid uit de luidspreker. Het mobiele toestel gebruik je nu als veredelde afstandsbediening. Pas bijvoorbeeld het volume aan of skip door naar het volgende liedje. Als alternatief hebben de meeste bluetoothspeakers op de behuizing ook fysieke bedieningstoetsen.


Bluetoothspeakers met een fors formaat zijn veelal bedoeld voor gebruik in huis. De meeste producten hebben echter een bescheiden behuizing met een geïntegreerde accu. Nadat deze batterij is opgeladen, geniet je op iedere locatie urenlang van muziek. Dat is handig voor gebruik onderweg of op plekken zonder stroompunt, zoals op de camping of onder de veranda in de tuin. Voor buitengebruik bestaan er bluetoothspeakers met een weersbestendige behuizing. Die zijn bestand tegen zand, stof en (spat)water.

Even geen smartphone of tablet met goede muziek bij de hand? Of is de accu van het mobiele toestel leeg? Vaak zijn er ook alternatieve mogelijkheden om liedjes af te spelen. Zo heeft nagenoeg iedere bluetoothspeaker een 3,5mm-geluidsingang om bijvoorbeeld een draagbare muziekspeler aan te sluiten. Verder kun je soms via een aanwezige usb-poort een externe harde schijf of usb-stick met audiobestanden koppelen. Let dan voor de zekerheid wel even op de bestandsondersteuning van de bluetoothspeaker, al kunnen de meeste producten met alle gangbare audioformaten overweg.

Wifi speakers

Naast bluetoothspeakers zijn er ook talloze wifi speakers te koop. Zoals de naam al doet vermoeden, koppel je een wifi luidspreker aan jouw draadloze netwerk. Om die reden gebruik je deze producten voornamelijk thuis. Meestal kun je ze ook via een bekabelde aansluiting verbinden met het netwerk. De meeste producten hebben namelijk een netwerkpoort. Fabrikanten van wifi-speakers zorgen altijd voor een mobiele app. Hiermee meld je de wifi box aan op het netwerk en bepaal je welke muziek je wilt afspelen. De audiostreams bereiken via het (draadloze) thuisnetwerk één of meerdere wifi-speakers.

Doordat draadloze speakers wifi bevatten, kunnen ze rechtstreeks muziek bij online opslagdiensten als Spotify, Deezer, Tidal en Apple Music ophalen. Hoewel je voor de bediening een smartphone of tablet gebruikt, zijn dergelijke audiostreams zelf niet afkomstig van dit toestel. De draadloze speaker gebruikt je thuisnetwerk om de audiostreams zelfstandig van het web te plukken. Daarmee verschilt een wifi-luidspreker dus van een bluetoothspeaker. Naast het binnenhalen van online nummers gebruik je een wifi-speaker ook om liedjes vanaf muziekservers via het netwerk te streamen. Denk bijvoorbeeld aan een muziekcollectie die op een nas, laptop of pc staat opgeslagen. In de meeste gevallen kun je ook lokale muziek op de draadloze speaker afspelen, bijvoorbeeld door een cd-speler, mp3-speler of usb-stick met audiobestanden te koppelen. Opvallend genoeg hebben veel wifi-speakers ook nog een bluetoothontvanger in huis. Dergelijke draadloze luidsprekers vervullen daarmee dus een dubbelfunctie.

Veruit de meeste wifi-speakers werken op netstroom, dus je positioneert ze altijd ergens in de buurt van een stopcontact. Overigens zijn er ook uitzonderingen waarbij je een wifi-speaker dankzij een geïntegreerde accu ook onderweg kunt meenemen. Deze portable luidsprekers hebben vaak een bluetoothontvanger in huis. Het aansluiten van speakers via wifi klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Daarvoor moeten we even bij het begin beginnen. Wat is wifi en hoe werkt het nou eigenlijk? Wifi is een methode om meerdere apparaten draadloos met een router te verbinden. Dat gebeurt via radiogolven. Op die manier staan deze apparaten continu met elkaar in verbinding en hebben ze allemaal toegang tot internet. Wifi-speakers kunnen dan ook met elkaar samenwerken. Wanneer je in verschillende ruimten een wifi-speaker van hetzelfde merk neerzet, luister overal in huis naar dezelfde of juist verschillende muziek. Met een app op je smartphone of tablet bepaal je welke muziek je in welke ruimte afspeelt. Deze techniek staat bekend onder de naam multiroom audio.

Bluetooth of wifi?

De keuze om muziek via wifi of bluetooth te streamen, is niet zo lastig. Beide streamingmethoden verschillen namelijk sterk van elkaar. Wens je een betaalbare oplossing die je onderweg gemakkelijk mee kunt nemen, dan ligt een handzame bluetoothspeaker voor de hand. Je kunt hiermee muziek luisteren zonder wifi, waardoor je deze luidsprekers werkelijk overal gebruikt. Niet voor niets beschikken de meeste buitenspeakers uitsluitend over bluetooth. Een nadeel van bluetooth is het relatief beperkte bereik van ongeveer tien meter. Loop je met de smartphone even de kamer uit, dan hapert of stopt de audioweergave. Bovendien slurpt een actieve bluetoothverbinding de accu van een smartphone of tablet in rap tempo leeg. Tot slot past bluetooth vanwege de beperkte bandbreedte compressie toe. Dat maakt de audiobestanden iets ‘kleiner’. Met name bij hoogwaardige audiobestanden gaat dat ten koste van de geluidskwaliteit.

Luister je als muziekliefhebber graag overal in huis naar je favoriete liedjes? In dat geval is een wifi-speaker de juiste keuze. Houd wel rekening met een stevig prijskaartje. Je gaat tenslotte waarschijnlijk meerdere luidsprekers kopen, zodat je in verschillende ruimtes muziek kunt reguleren. Het gebruik van multiroom audio vereist een stabiel wifi-netwerk, zodat je de speakers met een mobiele app overal in huis kunt bedienen. Mits de router een krachtig wifi-signaal uitstraalt, is het bereik groter dan bij bluetoothspeakers. De bandbreedte van wifi is ook groter, waardoor audiofielen bij gebruik van de juiste apparatuur liedjes in studiokwaliteit kunnen afspelen (high-res audio). Een nadeel is dat je over het algemeen gebonden bent aan een enkel merk voor de aanschaf van meerdere luidsprekers. Je kunt bijvoorbeeld geen producten van Denon HEOS, Sonos en Bluesound met elkaar combineren.