De beste apps voor muziek streamen

Inhoudsopgave

  1. De populairste muziek-apps
  2. Spotify
  3. Apple Music
  4. SoundCloud
  5. Deezer
  6. Tidal
  7. YouTube Music
  8. Abonnement of gratis luisteren?

Muziek luisteren gebeurt door de meeste mensen allang niet meer via lp’s, cd’s of zelf gedownloade mp3’tjes. Door muziek vanaf een online server te streamen, hebben muziekliefhebbers onbeperkt toegang tot miljoenen liedjes. Dat kan bijvoorbeeld met een webbrowser, computerprogramma of mobiele muziek-app. Sinds het Zweedse bedrijf Spotify in 2010 zijn deuren in Nederland opende, zijn er allerlei streamingdiensten bijgekomen. Er valt voor muziekfanaten dus echt iets te kiezen. In hoeverre verschillen de online muziekdiensten van elkaar? Een overzicht!

De populairste muziek-apps

Muziek streamen kan op verschillende manieren. Zo kun je zelf liedjes op een muziekserver bewaren, bijvoorbeeld via een mediaserver op een nas of een computerprogramma als Windows Media Player. Vervolgens deel je de muziek met overige afspeelapparaten binnen het thuisnetwerk, zoals een smartphone, netwerkreceiver of wifi-speaker. Het nadeel is het beperkte aanbod, aangezien je zelf voor de muziekbestanden dient te zorgen. Het rippen van audio-cd’s of downloaden van muziek kost veel tijd. Bovendien moet het apparaat waarop de muziekserver is geïnstalleerd voortdurend in gebruik zijn.

Vergeleken met een zelf beheerde muziekserver biedt een online muziekdienst heel wat meer gebruiksgemak. Miljoenen liedjes staan op een online server voor je klaar en kun je direct op een smartphone, tablet, computer, muziekstreamer, netwerkreceiver, gameconsole en draadloze speaker afspelen. Inmiddels zet nagenoeg iedere muzikant zijn muziek online, dus het aanbod is behoorlijk compleet. Heb je even geen verbinding met internet, dan bewaar je de nummers zelfs offline. Handig voor het geval je een lange vlucht voor de boeg hebt. We zetten de populairste muziek-apps voor je op een rij.

Spotify

Spotify heeft van alle online muziekdiensten nog altijd veruit de meeste gebruikers. Deze app staat vol met gratis muziek, al heb je dan wel te maken met beperkingen. Zo komt er regelmatig (gesproken) reclame voorbij en kun je geen muziek offline opslaan. Bovendien geldt er hiervoor een lagere geluidskwaliteit. Een groot voordeel is dat Spotify voor een heleboel audiovisuele apparatuur beschikbaar is, zoals de meeste smart-tv’s en gameconsoles. Gunstig is dat je de muziekdienst daarmee op de televisie in een eigen gebruikersomgeving bedient, zonder dat je hiervoor per se een mobiele app nodig hebt. In plaats daarvan gebruik je de afstandsbediening of een gamecontroller om een afspeellijst te selecteren.

Muziekliefhebbers nemen vrijwel altijd een Spotify abonnement van 9,99 euro per maand, zodat ze de liedjes zonder hinderlijke onderbrekingen kunnen streamen. Bovendien geldt er een hogere afspeelkwaliteit, al past deze streamingaanbieder helaas alsnog veel compressie toe. Verwacht dus geen studiokwaliteit! Om te voorkomen dat de Spotifykosten voor grote gezinnen fors oplopen, is er voor 14,99 euro per maand ook een gezinsabonnement beschikbaar. Hiermee kunnen naast jezelf nog vijf andere gezinsleden naar Spotify luisteren. Tot slot krijgen studenten vijftig procent korting op hun Spotify-abonnement.

Apple Music

Sinds 2015 stort ook Apple zich vol overgave in de markt van streaming muziek. Het Amerikaanse bedrijf werd daarmee in één klap een grote speler, aangezien de dienst sindsdien standaard op iedere iPhone beschikbaar is. Gebruikers hoeven zelf dus geen app te installeren. Gebruik je mobiele apparaten van Apple en Android door elkaar? Niet getreurd, want Apple Music staat ook gewoon in de Play Store. Vanzelfsprekend is de dienst eveneens op andere Apple-apparaten aanwezig, zoals een Mac, MacBook en iPad. In tegenstelling tot Spotify kun je deze online muziekdienst niet gratis gebruiken. Wel start je eventueel een proefperiode.

SoundCloud

Van oudsher richt SoundCloud zich op muzikanten en dj’s die zelf hun muziek aan een breed publiek willen laten horen. Door het verkrijgen van een unieke weblink kunnen ze hun muziek ook op eigen websites publiceren. Leden met een SoundCloud Pro-abonnement sluizen eigen liedjes zelfs desgewenst door naar andere online muziekdiensten, zoals Spotify en Apple Music. Tegenwoordig verschijnen er ook talloze podcasts, radio-uitzendingen en interviews op SoundCloud. Daarnaast bevat SoundCloud ook genoeg kant-en-klare muziekalbums van beroemde artiesten. Voor toegang tot de volledige catalogus dienen gebruikers een SoundCloud Go+ abonnement af te nemen. Dat kost een tientje per maand. De gratis versie biedt alleen toegang tot podcasts en liedjes van opkomende artiesten.

Deezer

Deezer begon ongeveer tegelijk met Spotify en geeft gebruikers eveneens toegang tot miljoenen liedjes van alle bekende artiesten. De gratis versie schotelt je af en toe reclame voor en bevat geen offline modus. Naast het standaardabonnement met onbeperkte toegang biedt deze streamingdienst ook de dienst Deezer HiFi aan. Weliswaar betalen gebruikers hiervoor 19,99 euro per maand, maar ze genieten dan wel van zo’n 36 miljoen nummers in cd-kwaliteit (16bits/44,1kHz). Hiervoor heb je overigens wel de desktopapp of een geschikt geluidssysteem (met Google Cast-ondersteuning) nodig. Deezer werkt hiervoor samen met onder meer Bluesound, Denon HEOS, Sonos, Sony, Bose, Onkyo en Harman/Kardon. Liever betaalbaar luisteren? T-Mobile-klanten nemen vanaf 6,99 euro per maand een abonnement.

Tidal

Tidal was de eerste online muziekdienst die zich richtte op een hoogstaande geluidskwaliteit, waardoor audiofielen zich nog altijd graag bij dit platform aansluiten. Hifi streaming via Tidal kost net als bij Deezer 19,99 euro per maand. De kwaliteit komt overeen met die van reguliere audio-cd’s. Daarnaast gaat Tidal bij duizenden muziekalbums nog een stapje verder door ze in een kwaliteit van 24bits/96kHz aan te bieden. Hiermee geniet je met recht van studiokwaliteit, waarbij je muziek ervaart zoals de maker dat oorspronkelijk bedoeld heeft. Tidal gebruikt hiervoor de veelgeprezen mqa-codec.

YouTube Music

Via YouTube muziek luisteren is met name onder jongeren een populaire bezigheid. Het is tenslotte gratis en de muziek wordt ook nog eens ondersteund door gelikte videoclips. Onder de naam YouTube Music bestaat er sinds 2018 in Nederland en België ook een losse online muziekdienst. De kosten en functies komen overeen met die van de eerder besproken online muziekdiensten. YouTube Music onderscheidt zich daarnaast door videoclips en liveoptredens in de app beschikbaar te stellen. Luisteraars kunnen van deze video’s desgewenst alleen het geluid afspelen. In tegenstelling tot Tidal en Deezer bevat YouTube geen abonnement om muziek in een hoge kwaliteit af te spelen.

Abonnement of gratis luisteren?

Wie liever niet wil betalen voor het streamen van liedjes kan een gratis muziek-app installeren. Je hebt in dat geval keuze tussen de apps van Spotify, Deezer, SoundCloud en YouTube Music. Je kunt hiermee gratis muziek luisteren zonder wifi, want deze online muziekdiensten werken ook met een mobiele internetverbinding. Luisteren naar gratis muziek heeft helaas wel een keerzijde. Aangezien de streamingdiensten fors betalen voor de muziekrechten proberen ze logischerwijs op een andere manier geld aan gratis gebruikers te verdienen. Dat doen ze door advertenties te verkopen. Met name de gesproken reclameboodschappen in de gratis versie van Spotify zijn ronduit irritant. Verder beschikken gratis gebruikers niet over alle functionaliteit. Zo kun je bijvoorbeeld geen nummers offline opslaan, waardoor je op plekken zonder internet niet kunt luisteren. Daarnaast ondervinden Spotify Free-abonnees een lagere audiokwaliteit. De diensten Apple Music, Tidal, Napster en Juke (alleen gratis radiostations) hebben helaas geen mogelijkheid om voor nop muziek te streamen.

Een betaald abonnement biedt dus voldoende voordelen. Opvallend is dat de verscheidene aanbieders overeenkomstige prijzen* hanteren. Een standaardabonnement kost vrijwel altijd 9,99 euro per maand, terwijl je voor een gezinsabonnement 14,99 euro kwijt bent. Studenten betalen bij veel aanbieders maandelijks 4,99 euro.

Muziek luisteren zonder internet

Zeker in het buitenland en in het vliegtuig is het wel zo prettig wanneer een muziek-app zonder internet werkt. Gelukkig bieden alle online muziekdiensten tegenwoordig de mogelijkheid om offline muziek op een smartphone te bewaren. Binnen de Spotify-app is deze downloadfunctie bij ieder album bijvoorbeeld prominent aanwezig. Een muziek-app zonder wifi of mobiele internetverbinding oogt over het algemeen wel wat kaler. De bibliotheek laat tenslotte alleen de lokaal opgeslagen muziekalbums zien.


* Weergegeven tarieven van april 2019