Wat is het verschil tussen een smartwatch, smartband en hartslagmeter?

Inhoudsopgave

  1. Het verschil tussen een smartwatch en smartband
  2. Het verschil tussen een smartwatch en een hartslagmeter
  3. Wanneer kies je voor een smartwatch, een smartband of een hartslagmeter?

Heb je als sporter een smartband nodig of is een smartwatch met hartslagmeter beter? Hoe werkt een smartwatch? Wat is de beste fitnesstracker en wat kun je met een smartwatch? Wij helpen je de weg vinden tussen al die slimme wearables.

Het verschil tussen een smartwatch en smartband

Het belangrijkste verschil tussen een smartwatch en een smartband is dat de eerste voor algemeen gebruik is ontworpen, en je er dus veel meer mee kunt dan alleen sporten. Een smartband doe je doorgaans alleen om als je gaat sporten, om zo bij te houden hoe intensief je sportsessie was en hoe ver je bijvoorbeeld hebt hardgelopen.

De meeste smartwatches kunnen dezelfde dingen doen als een smartband. Ze meten je hartslag, houden via gps je route bij en geven je in real time weer hoe lang je aan het sporten bent. Maar de sterkere smartwatchprocessor zorgt er oor dat je ook honderden smartwatch apps kunt installeren, een functie die ontbreekt op een smartband. Een smartwatch met touchscreen kan nu eenmaal meer informatie weergeven en je kunt (zij het beperkt) dingen op het scherm doen. Dat gaat verder dan een rekenmachine op je pols. Denk hierbij aan nieuwsberichten bekijken, spelletjes doen en zelfs telefoongesprekken voeren via je pols.

Een smartwatch met navigatie is ook erg handig, vooral op de fiets. Een smartphone mag je immers niet meer vasthouden terwijl je fietst, maar op een horloge kijken mag – tot zover wij weten – nog wel. Heb je een smartwatch met navigatie, dan zie je op het scherm je route en de komende afslag.

Het verschil tussen een smartwatch en een hartslagmeter

Behalve smartbands en smartwatches zijn er ook nog steeds losse hartslagmeters te koop, die je om je borstkas bindt of om je pols draagt. Je ziet ze echter steeds minder omdat het gewoon niet handig is om nog een apparaat om te moeten doen, vooral als diezelfde functie al in je horloge of smartband is ingebouwd. Hoewel de fabrikanten claimen dat een losse hartslagmeter nauwkeuriger is, blijkt uit diverse tests dat de resultaten steeds dichter bij elkaar liggen en dat het zelfs voor een gevorderde atleet niet zo veel uitmaakt of hij een smartwatch met hartslagfunctie of een losse hartslagmeter gebruikt.

Een smartwatch met hartslagmeter is daarom aan te raden, vooral omdat je met een smartwatch meteen zoveel extra mogelijkheden hebt. Een smartwatch met navigatie houdt bijvoorbeeld exact bij welke route je hebt gerend of gefietst. En het helpt natuurlijk dat je een horloge met wekker kunt gebruiken om een exact trainingsschema te volgen.

Wanneer kies je voor een smartwatch, een smartband of een hartslagmeter?

Een smartband is vooral handig als je al een mooi horloge hebt en alleen voor het sporten wat extra informatie wilt verzamelen. Dat kan behoorlijk motiveren om verder te sporten, want je kunt je voortgang duidelijk in grafieken weergeven. Een smartwatch met wifi kan alles wat een smartband ook kan, maar is behalve een handig verlengstuk van je smartphone (om er het meeste uit te halen moet je de smartwatch verbinden met telefoon) ook een sieraad dat je de hele dag draagt. Daar komt bij dat de notificaties en apps (zoals contactloos betalen via Apple Pay) een prettige extra zijn. Als we kijken naar de huidige modellen slimme horloges is een smartwatch met navigatie bijna standaard. Zelfs als er geen GPS in het horloge zelf zit, kan het gebruikmaken van de GPS van de verbonden smartphone. Voor bepaalde medische scenario’s zijn er zelfs smartwatches die naast hartslag ook de bloeddruk kunnen meten, maar tenzij je dokter hier op aandringt, is dit een functie die voor de meeste mensen niet nodig is.