Smartwatch kopen| Tips en informatie

Wil je een smartwatch kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk slimme horloges op Kieskeurig.nl!

Direct smartwatches vergelijken Bekijk en vergelijk

Smartwatch kopen

Smartwatch kopen: tips en informatie

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Alleen is het niet altijd even handig of beleefd om op je telefoon te kijken. De smartwatch maakt dat een stuk makkelijker. Met één blik op je horloge check je snel of er nog nieuwe mail is of andere belangrijke updates.

Maar waar moet je nu precies op letten als je een smartwatch gaat kopen? En hoe weet je zeker dat je ook de beste smartwatch kiest? Met deze en al je andere vragen over slimme horloges helpen we je op deze pagina.

Direct smartwatch vergelijken

Wat is een smartwatch?

Wat is een smartwatch?


Een smartwatch is een horloge met computerfuncties. Via bluetooth, wifi en gps verbind je deze met andere apparaten. Bijvoorbeeld met je smartphone of tracking apparaten. Zo kun je op je smartphone email ontvangen, een route aflezen of belangrijke data tijdens het sporten bijhouden.


Eigenschappen

Belangrijke eigenschappen van een smartwatch

Om te bepalen wat voor jou de beste smartwatch is kijk je naar de eigenschappen waarover deze beschikt. Zo weet je namelijk of het horloge de functies heeft die bij jouw gebruik passen. We nemen de verschillende eigenschappen even met je door.


Schermgrootte

Omdat je op een smartwatch allerlei data kunt aflezen speelt de schermgrootte een belangrijke rol. Wil je alleen meldingen ontvangen en vervolgens de informatie verder bekijken op je smartphone? Dan is een display tot 1,5 inch groot genoeg. Wil je ook mailtjes en andere info op de smartwatch zelf lezen? Kies dan voor een model met een display groter dan 1,5 inch.

Touch screen

Op een smartwatch kun je ook allerlei app bedienen, bijvoorbeeld je muziekspeler of je agenda. Het is dan wel belangrijk dat je smartwatch over een touchscreen display beschikt.

GPS

Gebruik je tijdens het sporten een app om je afgelegde afstand en andere routeinformatie bij te houden? Let er dan op dat je een smartwatch met GPS kiest. Bij sommige modellen kun je ook een route programmeren. Je ziet dan op je smartwatch precies waar je heen moet lopen, fietsen of rijden.

Horlogeband

De horlogeband van je smartwatch speelt ook een rol. Gebruik je de smartwatch vooral in het dagelijkse leven om meldingen te bekijken? Dan is een metalen of leren horlogeband wel zo stijlvol. Ben je meer een sporter, dan zijn dit niet de meeste ideale materialen. Kies in dat geval voor een smartwatch met een kunststof of rubberen band. Uiteraard heb je ook op het gebied van kleur volop keuze.

Wifi

Soms wil je je smartphone gewoon even thuislaten. Of kun je deze niet meenemen omdat je naar een belangrijke meeting gaat. Om dan toch geen meldingen of andere online functies te hoeven missen is een smartwatch met wifi ideaal. Zolang er een wifisignaal in de buurt is ontvang jij gewoon belangrijke updates op je smartwatch.

Camera

Even snel een fotootje schieten of beeldbellen? Dat kan natuurlijk met je smartphone, maar er zijn tegenwoordig ook al smartwatch met camera. Handig wanneer je bijvoorbeeld even snel een fotootje van een zakelijk bonnetje wilt schieten of onopvallend een kiekje wilt maken.

Near Field Communication (NFC)

NFC is een draadloze techniek waarbij twee apparaten verbinding maken door ze dicht bij elkaar te houden. Deze techniek speelt bijvoorbeeld een grote rol bij draadloos betalen. Je hoeft dan niet meer je pinpas te pakken maar houdt gewoon even je telefoon tegen het betaalapparaat. Voorwaarde is wel dat zowel je bank als de winkelier deze techniek ondersteunen. De verwachting is dat betalen via NFC de komende jaren flink gaat toenemen.


Soorten

Soorten smartwatches

Smartwatches verschillen van elkaar op de basis van de eigenschappen die we hiervoor bespraken. Een ander belangrijk onderscheid is dat op basis van het besturingssysteem van de smartwatch. Twijfel je nog tussen een smartwatch en een klassiek horloge, dan is een hybride horloge ook nog een interessante optie.


 • Smartwatch met Android

  Android is het besturingssysteem van Google. Als je een smartphone hebt die op Android draait, dan is een smartwatch op Android natuurlijk een logische keuze. Ook heb je in deze categorie een groot aanbod in smartwatches. Er zijn namelijk meerdere merken die smartwatches ontwikkelen die op Android draaien.

 • Smartwatch met iOS

  Zoek je een smartwatch die compatibel is met iOS, dan kom je al snel uit bij de Apple Watch. Een apparaat dat je makkelijk verbindt met je iPhone, maar bijvoorbeeld ook met je MacBook. Behalve allerlei handige functies biedt de Apple Watch je ook een haarscherp beeld, want het OLED Retina display is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Er zijn ook andere merken die smartwatches op iOS op de markt brengen. Dit aanbod is wel minder groot dan bij smartwatches op Android.

 • Smartwatch met Windows

  Heb je een Windows Phone? Ook dan kun je gelukkig gebruikmaken van een smartwatch. De laatste jaren is het aanbod in smartwatches met Windows namelijk steeds uitgebreider geworden.

 • Hybride horloge

  Voor veel mensen is de keuze tussen een smartwatch of een ‘gewoon’ horloge een keuze tussen functionaliteit en stijl. Een smartwatch is hartstikke handig, maar het design van een klassiek horloge heeft natuurlijk ook zijn charme.

  Een hybride horloge combineert die twee zaken op een hele slimme manier. Op het eerste gezicht is het een analoog horloge, dat er precies zo uitziet als je gewend bent. Maar door een trilsignaal of extra wijzers weet je wel wanneer je een melding binnenkrijgt. Deze bekijk je vervolgens op je smartphone.


Smartwatch of hartslagmeter?


Ben je een fanatieke sporter, dan vraag je je misschien af of een smartwatch kopen wel zo slim is. Een hartslagmeter is dan namelijk ook een interessante optie. Wat de beste keuze is, hangt vooral af van je gebruik.

Vind je het handig om je activiteiten bij te houden, maar kun je de extra functies van een smartwatch in het dagelijks leven ook goed gebruiken? Dan is de veelzijdigheid van een smartwatch perfect voor jou.

Wil je de data tijdens het sporten echt op gedetailleerd niveau bijhouden? Bijvoorbeeld om zorgvuldig je vorderingen te volgen en trainingsprogramma’s te analyseren? Dan heb je meer aan de uitgebreide sportfuncties van een hartslagmeter. Meer informatie over deze apparaten vind je op onze informatiepagina over hartslagmeters.


Keuzehulp

Wat is nu de beste smartwatch?


Net zoals je smartphone een heel persoonlijke keuze is, geldt dat ook voor je smartwatch. De eerste keuze die je maakt op zoek naar de beste smartwatch is die van het besturingssysteem. Die moet namelijk compatibel zijn met het besturingssysteem van je smartphone.

Bedenk vervolgens hoe intensief je de smartwatch gaat gebruiken. Wil je alleen meldingen ontvangen en die vervolgens op je telefoon bekijken? Dan is een klein display geen probleem en is ook een hybride horloge nog een interessante optie. Wil je meldingen lezen, routes volgens en je muziekspeler bedienen? Kies dan voor een groter display met touchscreen functionaliteit.

Een smartwatch is niet alleen een mooie aanvulling op je smartphone, dit gadget kan ook vele functies overnemen. Wil je je smartphone graag in je zak of tas laten, let er dan op je kiest voor een smartwatch met wifi. Zo kun je deze overal gebruiken waar je over wifi beschikt.

Nu je een goed beeld hebt van wat er mogelijk is, heb je vast ook al bepaald welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn. Handig, want aan de hand daarvan kies je eenvoudig de beste smartphone voor jouw wensen. Vink je voorkeuren aan in onze slimme vergelijker, dan zie je direct welke smartwatches perfect bij je passen.


Direct smartwatches vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen


De markt van smartwatches is jong en dus nog volop in ontwikkeling. De eerste trend die we zien is er gelijk een waar je als consument blij van wordt. Het aanbod in goedkope smartwatches is namelijk enorm aan het groeien. Zo wordt de smartwatch een item dat voor iedereen bereikbaar is.

Ook zien we dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan het design. De hybride horloges zijn daar een goed voorbeeld van, maar we zien ook allerlei bekende modemerken die hun eigen smartwatch lanceren. Tommy Hilfiger, Emporio Armani en Hugo Boss, ze komen allemaal met hun eigen smartwatch.


Beste smartwatches
Populairste smartwatches