Smartwatch kopen: tips voor het beste smart horloge

Inhoudsopgave

  1. Wat is een smartwatch?
  2. Welke functies heeft een smartwatch?
  3. Belangrijke eigenschappen van een smartwatch
  4. Welke soorten smartwatches zijn er?
  5. Welke merken maken de beste smartwatches?

Een smartwatch is natuurlijk meer dan een gadget. Omdat je ermee gezien wordt is het ook een sieraad. Je wilt dus niet alleen de beste, maar ook de mooiste smartwatch. Met deze tips kun je bepalen welke smartwatch de beste keuze voor jou is. Je kunt op Kieskeurig je smartwatch vergelijken met andere modellen. Je kunt daar ook een maximum prijs instellen, als je een goedkope smartwatch kopen wilt.

Wat is een smartwatch?

De een noemt het een smartwatch, de ander een slim horloge, telefoon horloge of smarthorloge. Hoe je ’m ook noemt: het is duidelijk dat een smartwatch meer is dan een gewoon horloge. Je koppelt je smartwatch aan je smartphone (dat kan je Android-telefoon of iPhone zijn) via wifi of bluetooth, om zo de slimme functies van je horloge te gebruiken. Denk aan het synchroniseren van meldingen, reageren op e-mails of berichten die je op WhatsApp krijgt of het tracken van activiteiten.

Welke functies heeft een smartwatch?

Je kunt je smartwatch gebruiken als een smarthorloge, waarbij je op een slimme manier alles bedient, van je slimme thermostaat tot Netflix,en direct reageert op al je berichten. Daarvoor hoef je niet de nieuwste smartwatch te hebben: oudere Apple Watches, Samsung Gear smartwatches of Android Wear horloges kunnen dit ook. Veel horloges zijn ook uitgerust met een hartslagmeter, stappenteller en GPS, waardoor ze voor activiteiten geschikt zijn. Zo’n sporthorloge is natuurlijk handig om je voortgang en routes bij te houden als je hardloper bent, wielrenner, wandelaar of gewoon veel actief bent. De functies verschillen per smartwatch, dus je sporthorloge vergelijken met andere modellen voordat je hem gaat kopen is slim!

Belangrijke eigenschappen van een smartwatch

Net als een gewoon horloge is je smartwatch ook een beetje een sieraad dat je om je pols draagt. Voordat je een smartwatch wilt kopen moet je ook nagaan of de smartwatch je staat. Ook zijn er andere eigenschappen waar je rekening mee moet houden voordat je een smartwatch kiest. Als je bijvoorbeeld graag sport, kan het belangrijk zijn dat je smartwatch activity tracker-ondersteuning heeft. In die gevallen kun je beter kiezen voor een smartwatch met hartslagmeter.

Als je de smartwatch wil dragen tijdens het zwemmen of als je ook in de regen wilt sporten, is het belangrijk dat je smartwatch waterdicht is. Veel smartwatches maken verbinding met je smartphone via wifi of bluetooth. Wanneer je kiest voor een smartwatch met simkaart kun je ook zonder smartphone op pad, omdat je dan een 4G mobiele verbinding gebruikt. Dat is bijvoorbeeld handig als je je smartwatch gebruikt bij het hardlopen.

Welke soorten smartwatches zijn er?

De smartwatch van Apple (Apple Watch) is de bekendste smartwatch. Maar het aanbod is groter. De Apple Watch kan alleen gekoppeld worden aan je iPhone, maar je hebt ook smartwatches die je koppelt aan je Android. Dat kan met smartwatches die draaien op Android Wear of met de smartwatch van Samsung: Samsung Gear. Smartwatches zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Denk aan een dames smartwatch, smartwatch voor kinderen (zoals een Kidizoom horloge) of een heren smartwatch. 

Tegenwoordig is er genoeg te kiezen, ook voor mensen die als eis hebben dat hun smartwatch rond is. Tevens zijn er hybride smartwatches, van bekende merken als Skagen en Fossil. Deze smartwatches zien er uit als een elegant gewoon horloge, maar zijn eigenlijk smartwatches met een lange accuduur.

Welke merken maken de beste smartwatches?

Alle grote merken hebben smartwatches uitgebracht. Zo kun je een Samsung horloge kopen, maar ook een Apple horloge. Bij Samsung is er een ruime keuze uit de Gear-lijn die goed aansluit op de Galaxy of Note-smartphones, terwijl Apple de Apple Watch als smartwatch voor iPhone heeft ontworpen. Je hoeft natuurlijk niet te kiezen tussen deze twee. Er zijn veel meer fabrikanten die smartwatches voor smartphones maken, zoals Huawei, Xiaomi en LG. Ook steeds meer modebedrijven hebben een eigen smartwatch. Zo kun je een slim Diesel horloge kopen of een Michael Kors smartwatch. Deze draaien doorgaans op Android Wear en werken goed samen met een Android-smartphone, maar kunnen ook prima als smartwatch voor iOS fungeren.