De juiste aansluiting voor je elektrische kookplaat

Inhoudsopgave

  1. Welke aansluiting heb je in de keuken?
  2. 1-fase en 2-fase aansluiting
  3. Kookplaat aansluiten in de meterkast

Stel, je wilt overstappen van een gasfornuis naar een elektrische kookplaat. Je hebt talloze exemplaren vergeleken op Kieskeurig.nl en hebt de beste kookplaat voor jouw situatie gevonden. Je vraagt je alleen nog af hoe je je nieuwe aanwinst precies moet aansluiten. In dit artikel geven we je graag wat tips.

Een elektrisch fornuis aansluiten vraagt namelijk soms enige voorbereiding. Dat geldt voor zowel een inductiekookplaat aansluiten als een keramisch fornuis aansluiten. De meest veelvoorkomende vraag gaat over een elektrische kookplaat aansluiten op het stopcontact. Wij vertellen je graag meer!

Welke aansluiting heb je in de keuken?

Om te beginnen is het belangrijk om te kijken welke aansluiting je in de keuken hebt. Een geschikte aansluiting is belangrijk, omdat je elektrische kookplaat anders niet (goed) werkt of de stoppen kunnen doorslaan. Er zijn twee soorten stopcontacten: de 2-polige Schuko/Gardy stopcontacten (voor een 2 polige stekker) en de 5-polige Perilex stopcontacten (voor een 5 polige stekker) - zie afbeelding hieronder.

Als je alleen 2-polige stopcontacten hebt, dan is jouw aansluiting geschikt voor 1-fase elektrische kookplaten. Als je een Perilex aansluiting in je keuken hebt, is het zaak uit te zoeken hoeveel fasen stroom deze levert. Je doet dat het gemakkelijkst met een multimeter. Op die manier weet je of je een 2-fase of 3-fase kookplaat kunt aansluiten.

Over het algemeen geldt de volgende spelregel: een 1- of 2-pits kookplaat heeft een aansluitwaarde onder de 3,6 kW. Voor deze elektrische kookplaat met normale stekker kun je dan ook een normaal stopcontact gebruiken. Een 3- of 4-pits kookplaat heeft over het algemeen een 2-fase aansluiting. Bij vijf of meer pitten zie je vaak een 3-fase aansluiting.

1-fase en 2-fase aansluiting

Nu gaan we dieper in op de 1-fase, 2-fase en 3-fase-aansluiting. Zoals we hierboven beschreven, is het zaak eerst een kijkje in je keuken te nemen. Als je alleen 2-polige stopcontacten hebt, dan is jouw aansluiting geschikt voor 1-fase elektrische kookplaten. Als je 5-polige stopcontacten hebt, dan kan je aansluiting geschikt zijn voor 2- of 3-fase elektrische kookplaten.

Het fasen meten doe je het gemakkelijkst met een multimeter. Hiervoor meet je hoeveel volt elk van de vier openingen van het stopcontact geeft. Elke opening waar je ongeveer 230V meet is een fase. Bij twee keer 230V spreken we over een 2-fase-aansluiting. Bij drie keer 230V heb je een 3-fase-aansluiting. Een kookplaat aansluiten op 2 fasen of 3 fasen doe je met een Perilex-stekker.

Kookplaat aansluiten in de meterkast

Heb je geen multimeter? Om erachter te komen hoeveel fasen stroom jouw elektrische aansluiting levert, kun je ook een kijkje nemen in je meterkast. Je zoekt dan naar de fornuisgroep: een fornuisgroep is één groep die bestaat uit twee gekoppelde groepen.

Anders gezegd: je bent op zoek naar twee blokjes die aan elkaar vastzitten en samen een hendel delen. Als je meterkast een fornuisgroep heeft, dan levert de Perilex-aansluiting 2-fase-stroom. In dat geval kun je dus een elektrische kookplaat die geschikt is voor 2 fasen aansluiten. 

Als je geen fornuisgroep kunt vinden, heb je krachtstroom. Je herkent deze krachtstroom aan een grote kookgroep die bestaat uit vier gekoppelde groepen met een gezamenlijke hendel. In dat geval kun je zowel een 2- als 3-fase elektrische kookplaat aansluiten.

Is jouw meterkast niet geschikt voor de kookplaat die je wilt kopen? Het aanpassen van een meterkast is geen gemakkelijk klusje. Het verkeerd aansluiten kan zelfs leiden tot letsel of schade aan je kookplaat. Zodoende raden we aan om bij twijfel een vakman in te schakelen.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle kookplaten op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!