Informatie over pc games

Hoewel de eerste spellen voor de pc al in de jaren zestig werden gemaakt, duurde het nog tot de jaren tachtig voordat het gamen op de pc gemeengoed werd. De lagere prijzen van computers maakten het voor steeds meer mensen mogelijk om een computer aan te schaffen en daarop te gamen.

Steam, Origin en Uplay zijn de bekendste online distributie- en verificatieplatform voor pc-games. Via Steam en Origin zijn ook games voor Mac verkrijgbaar. Steam is de oudste van de drie en bestaat sinds 2003. Steam is opgericht door Valve Corporation, de ontwikkelaar van bekende games als Half-Life en Counterstrike. Origin is sinds 2011 beschikbaar en wordt beschikbaar gesteld door Electronic Arts. Uitgever Ubisoft volgde in 2013 met het eigen Uplay.


Bekijk alle Pc games

Steam, Origin en Uplay

De drie platformen zijn in hun opzet erg vergelijkbaar. Via een gratis te gebruiken client is het mogelijk om direct digitale games te kopen, die vervolgens worden gedownload, gespeeld en beheerd via hetzelfde programma.

Ook games die fysiek in de winkel worden gekocht, moeten vaak geactiveerd worden via één van deze platformen. Hiervoor moet dan een meegeleverde code worden ingevoerd, waarmee de game ook direct aan het Steam-, Origin- of Uplay-account van de gebruiker wordt gekoppeld. Dit maakt het mogelijk om de game gemakkelijk opnieuw te downloaden zonder dat de originele disc nodig is. Ook gaat dit systeem piraterij en doorverkoop van games tegen.

Het is ook mogelijk om via sommige online winkels direct een activatiecode te kopen die dan wordt ingewisseld bij één van deze platformen.

Games van uitgevers EA en Ubisoft maken voor de activatie vaak gebruik van hun eigen platformen, games van andere uitgevers werken doorgaans via het populairdere Steam.Steam

Met Steam is het mogelijk om binnen één huishouden games te delen. De gamebibliotheken van andere gebruikers zijn toegankelijk, maar het is ook mogelijk om games te streamen naar een ander apparaat binnenshuis. Dat maakt het mogelijk om een zware game op een minder krachtige pc in een andere kamer te spelen. Andere sociale elementen van Steam zijn de mogelijkheid om te chatten en Achievements te verzamelen.

Enkele andere elementen van Steam zijn Workshop, een platform voor door gebruikers gemaakte content, Greenlight, waar beginnende ontwikkelaars hun games kunnen kickstarten, en de mogelijkheid om gameplaybeelden te streamen. Ook worden van sommige saves automatisch backups gemaakt in de Steam Cloud.

Steam staat ook bekend om zijn grootscheepse periodieke acties, waarin games tegen lage prijzen worden verkocht: de Steam Sales. Tijdens de Steam Sales wordt iedere dag weer een andere selectie games aangeboden.

Origin

Origin kent ook diverse sociale elementen, zoals de mogelijkheid om te chatten met andere spelers en Achievements te verzamelen. Ook ondersteunt Origin de mogelijkheid om saves op te slaan in de Cloud. Origin maakt het ook mogelijk om direct gameplaybeelden te streamen via Twitch.

Uplay

Naast een distributie- en verificatieplatform biedt Uplay ook een loyaliteitsprogramma. Spelers kunnen in games van Ubisoft zogenoemde Upoints verdienen. Met deze punten zijn vervolgens weer extra’s vrij te spelen. Upoints zijn niet gebonden aan een game of zelfs aan een platform. Hoewel het distributieplatform alleen voor pc is, zijn Upoints ook te verdienen in games voor bijvoorbeeld de PlayStation 4, Xbox One en Wii U. Zo kunnen spelers Upoints verdienen in de nieuwste Assassin’s Creed op de PlayStation 4, en daarmee extra’s vrijspelen in de nieuwste Far Cry voor de pc.

Beste pc games
Populairste pc games