Alles over Ultra HD en 4K-televisies

Inhoudsopgave

  1. Wat is Ultra HD 4K?
  2. Ultra HD 4K vs. Full HD
  3. Meerwaarde van Ultra HD 4K
  4. Kun je nog Full HD krijgen?
Waarom zou je kiezen voor een 4K- of Ultra-HD-televisie? Daarvoor moet je eerst weten wat de termen 4K en Ultra HD eigenlijk zijn. Dat leggen we hier uit!

Wat is Ultra HD 4K?

Er is soms verwarring over de benamingen Ultra HD en 4K. 4K is een verzamelterm voor een reeks resoluties die horizontaal ongeveer 4000 pixels gebruiken, vandaar dus 4K (4 Kilo, 4 duizend). Maar tenzij je professioneel met video en/of film bezig bent, is de enige resolutie die je echt moet kennen 3840 x 2160. Dat is de resolutie van een Ultra-HD-televisie bijvoorbeeld, of Ultra-HD-beeldmateriaal op een Ultra-HD Blu-ray-speler. Maar wat is Ultra HD dan? Ultra HD is óók een verzamelterm, maar dan voor twee resoluties, namelijk 3840 x 2160 (4K) en voor 7680 x 4320 (8K). Over dat 8K verderop meer.

Concreet: Ultra HD en 4K zijn, zolang je spreekt over consumentenelektronica, zo goed als synoniemen. Wil je helemaal correct zijn, dan gebruik je expliciet de combinatie Ultra HD 4K (omdat Ultra HD 8K ook bestaat).

Ultra HD 4K vs. Full HD

Laten we Ultra HD 4K even vergelijken met Full HD (1920 x 1080), de resolutie die zo lang de standaard was op al onze televisies. Ultra HD 4K biedt zowel in breedte als in de hoogte dubbel zoveel pixels. Dat betekent dat een Ultra-HD-4K-beeld (of scherm) in totaal vier keer zoveel pixels bevat als een Full-HD-scherm.

Weetje: 4K staat voor 4000 (want: alle resoluties die hieronder vallen beslaan horizontaal ongeveer 4000 pixels). 4K heeft niets te maken met 4 keer de resolutie van Full HD. Ter vergelijking: 8K heeft niet 8 keer meer pixels dan Full HD, maar 16 keer meer. Ook hier komt de benaming van het aantal horizontale pixels: 7.680 (ongeveer 8000).

Meerwaarde van Ultra HD 4K

Over de meerwaarde van Ultra HD 4K is al heel wat gezegd. Kun je zo veel pixels eigenlijk nog zien? Ja, we vinden dat een Ultra-HD-scherm wel degelijk meerwaarde biedt. Wanneer we rekening houden met iemand die 20/20 zicht heeft, dan zou je op een 55 inch-scherm pas vanaf ongeveer 1,1 meter individueel pixeldetail kunnen zien. Maar in de woonkamer zitten we natuurlijk heel wat verder, gemiddeld ergens tussen de 2,5 en 3,5 meter. Is Ultra HD dan zinloos? Nee, want kijken doen we ook met onze hersenen, en die zijn in staat om heel minuscule fouten waar te nemen. Bijvoorbeeld twee lijnen die netjes moeten aansluiten op elkaar maar dat net niet doen. Houden we daar ook rekening mee, dan zie je al alle detail op datzelfde scherm vanaf 2,2 meter.

Concreet: Voor toestellen vanaf 50 inch en groter is Ultra HD 4K een absolute aanrader. Voor kleinere toestellen hangt het er vanaf hoe dicht je erop zit. Een 40 inch Ultra-HD-toestel is bijvoorbeeld zinvol als je op ongeveer 1,5 meter zit. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij gamers. Houd er ook rekening mee dat je het beste resultaat ziet als je Ultra-HD-beeldmateriaal gebruikt. Moderne televisies kunnen erg goed ‘upscalen’, maar van een dvd (1/20e van de resolutie) mag je geen wonderen verwachten.

Kun je nog Full HD krijgen?

Tot voor kort kon je misschien nog beslissen om een Full-HD-toestel te kiezen in plaats van een Ultra-HD-model. Maar bij de nieuwe line-ups van 2018 stellen we vast dat bijna alle schermmaten enkel nog in Ultra HD te krijgen zijn. Op enkele uitzonderingen na zijn enkel de heel kleine schermmaten (zoals 32 inch) nog in Full HD beschikbaar.

Tip: Bij wat oudere modellen is het aanbod Full HD-televisies nog wél aanzienlijk.