Hoeveel geld scheelt een energiezuinige koelkast?

Inhoudsopgave

  1. Verbruik koelkast
  2. Koelkast vervangen

De kosten van stroom en gas gaan in 2019 fors omhoog. Het loont dus om eens kritisch naar je stroomverbruik te kijken. Wist je dat je koelkast en vriezer ongeveer 15% van je stroomgebruik uitmaken? En oude koelkasten verbruiken nog veel meer stroom dan een nieuwe zuinige koelkast!

Maar ook tussen nieuwe koelkasten kunnen de verschillen groot zijn. De zuinigste koel-vriescombinatie verbruikt jaarlijks ruim drie keer minder stroom per liter inhoud dan de minst zuinige. Jaarlijks scheelt dat voor een koel-vriescombinatie zo'n 70 euro aan stroomkosten.

Verbruik koelkast

Oude koelkasten zijn per definitie niet zuinig: pas de laatste jaren is het energieverbruik van koelkasten flink gedaald. 

Toch moet je opletten als je een nieuwe koelkast wilt gaan kopen: is de koelkast goedkoop, dan is de kans groot dat hij toch niet erg energiezuinig is. Dat levert je jaar op jaar een hoge energierekening op. Goedkoop kan dus duurkoop zijn.

Je meet het stroomverbruik van een koelkast af aan het energielabel. Let op, een energielabel a+ klinkt heel zuinig, maar in werkelijkheid is a+ juist de minst zuinige categorie bij nieuwe koelkasten. Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. 

Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++.Deze gebruikt zo’n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar. Dat is tientjes per jaar op de stroomrekening!

Koelkast vervangen

De energie die je bespaart als je je koelkast vervangt, weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van de nieuwe koelkast. Handig om te weten: de zuinigste koelkasten worden gemaakt door de merken Bosch, Siemens en Liebherr. Zie je een interessante koel-vriescombinatie-aanbieding en vraag je je af ‘hoeveel watt is een koelkast’ dan kun je dat eenvoudig zien op het energielabel. Weet je het wattage, dan kun je ook redelijk bepalen wat je per jaar aan stroomkosten kwijt zult zijn – en of het model dus goed bij jou (en je portemonnee!) past.