Bel naar 088 - 550 0176
Wij zijn op werkdagen
bereikbaar tussen 8:00 en 18:00

stofzuigers


Informatie over stofzuigers

Bij een stofzuiger is het belangrijk om te letten op het vermogen, de stofopvang en het model. Wil je de stofzuiger op een bepaalde vloerbedekking gebruiken of wil je hiermee haren van huisdieren wegzuigen? Hier vind je alle informatie over waar je op moet letten bij de aankoop van een stofzuiger.

Welke stofzuigers zijn er?

Inmiddels zijn er vele verschillende stofzuigers op de markt. De belangrijkste modellen zijn:
 • Sledemodel
 • Steelstofzuiger/2-in-1 (steel)stofzuigers
 • Ketelmodel
 • Robotstofzuiger
sledestofzuiger
steelstofzuiger
ketelstofzuiger
robotstofzuiger
Sledemodel
Steelstofzuiger
Ketelstofzuiger
Robotstofzuiger

Sledestofzuiger
Dit is het meest bekende type. Dit model is makkelijk achter je aan te trekken en staat laag bij de grond. Bij een sledestofzuiger kun je kiezen voor een permanent stofreservoir of de bekende stofzak.

Steelstofzuiger
Een steelstofzuiger is een langwerpig model en het stofreservoir bevindt zich aan de steel. De vroegere steelstofzuigers waren zeer zwaar en hadden een stoffen opvangzak aan de steel. Sommige merken zoals AEG-Electrolux en Miele combineren twee apparaten in hun steelstofzuigers. De kruimelzuiger voor kleine oppervlakken en de steelstofzuiger voor de vloer.
Deze modellen worden vaak 2-in-1 (steel)stofzuigers genoemd. De geïntegreerde kruimeldief is met een kliksysteem van de stofzuiger te verwijderen.

Ketelstofzuiger
Dit is een stofzuiger waarmee meestal zowel droog als nat gestofzuigd kan worden. De stofinhoud is veel groter dan die van een sledestofzuiger. Een ketelstofzuiger kan voor het grote werk (puin) of in de garage gebruikt worden.

Robotstofzuiger
Dit model stofzuiger is voorzien van een sensor. Een robotstofzuiger kun je programmeren om je huis van stof en vuil te reinigen terwijl je zelf iets anders gaat doen. Robotstofzuigers zijn oplaadbaar via een oplaadstation. Op deze manier kunnen ze zonder snoer gemakkelijk de kamer schoonmaken.

Draadloze stofzuigers

Er zijn ook verschillende soorten stofzuigers die na het opladen snoerloos gebruikt kunnen worden. Een draadloze stofzuiger is vooral handig voor het stofzuigen van plaatsen waar geen stopcontact beschikbaar is.

Alles over zuigkracht en vermogen

Het vermogen van de motor (motorwattage) heeft een groot effect op de zuigkracht maar is niet hetzelfde als zuigkracht. De zuigkracht is namelijk de kracht waarmee de machine lucht opzuigt. Het vermogen van de motor is het wattage dat de motor verbruikt om die zuigkracht te leveren.
In de meeste stofzuigers wordt het stof opgevangen in een papieren stofzuigerzak. De zuigkracht neemt meestal af naarmate de stofzak voller wordt. Ook bij stofzuigers met een reservoir (zonder stofzakken) treedt tijdens het gebruik zuigkrachtverlies op (bij de ene eerder dan bij de andere). Een grote invloed hier is de efficiency van de technologie. Hoe efficiënter de technologie is, hoe minder vermogen de motor nodig zal hebben om dezelfde zuigkracht te leveren. De efficiency zelf kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door zuigkrachtverlies, het ontwerp en blokkades. Met andere woorden, het motorvermogen geeft aan hoeveel energie een motor verbruikt om de zuigkracht te leveren. Door middel van nieuwe technologieën kan het opleveren van extra kracht samengaan met een lager energieverbruik. Goed voor het milieu dus.

Wil je een krachtige stofzuiger kopen? Let dan op hoeveel zuigkracht er nodig is:
 • Bij een groot gezin ontstaat meestal meer stof dan bij een één- of tweepersoonshuishouden.
 • Als je huisdieren hebt, ontstaat er nog sneller stof en blijven er haren liggen. Voor deze haren zijn speciale stofzuigers verkrijgbaar.
 • De soort vloer die je hebt, zoals een gladde vloer of vloerbedekking, is ook zeer bepalend.

Actieradius en snoerlengte van een stofzuiger

De maximale lengte tussen het stopcontact en de zuigmond heet actieradius en moet niet verward worden met de snoerlengte. De actieradius is daarom altijd groter dan de snoerlengte.

Zakloze stofzuiger of stofzuiger met zak?

Bij het kopen van een stofzuiger kun je uit twee soorten stofopvangen kiezen: de bekende stofzuigerzakken of een stofreservoir. In de meeste stofzuigers wordt stof opgevangen in een papieren stofzuigerzak. Met stofzuigerzakken moet je goed opletten dat je in de winkel het juiste formaat koopt. Bovendien vindt niet iedereen het even makkelijk om zo'n zak te vervangen.
Een stofreservoir is afneembaar, zodat je het op elk gewenst moment kunt legen. Deze soort stofopvang kun je met een sopje uitspoelen. Hierdoor ontstaan minder snel onaangename luchtjes. Bij een stofreservoir is het wel vaak zo dat je het vuil kunt zien omdat het reservoir doorzichtig is. Je moet immers weten wanneer het reservoir vol is. De zichtbaarheid van het vuil zou misschien als onsmakelijk kunnen worden ervaren. Vaak legen is dan natuurlijk een oplossing.

Handig om te weten is dat Miele-stofzuigers allemaal over een stofzak beschikken, terwijl Dyson-stofzuigers zakloos zijn.

Zuigkrachtregeling van stofzuiger

De zuigkracht kan op diverse manieren geregeld worden. Automatisch, elektronisch of mechanisch. Heb je gladde vloerbedekking zoals laminaat, zeil of plavuizen plus tapijt? Dan is het handig als je een stofzuiger met elektronische zuigkrachtregeling koopt. Je past de zuigkracht dan makkelijk aan door middel van een schuif of draaiknop op de stofzuiger. Een stofzuiger met een mechanische zuigkrachtregeling pas je aan met een schuif in de stofzuigerbuis. Een voetschakelaar voor de zuigkrachtregeling voorkomt onnodig bukken.

Telescopische buis of ander buissysteem?

Zuigbuizen zijn er in verschillende soorten. Een telescopische buis is in hoogte verstelbaar en dus handig aan te passen aan je lengte. Een tweedelige zuigbuis heeft een vaste lengte en is dus niet verstelbaar. Een tweedelige telescopische zuigbuis is in lengte verstelbaar en een driedelige telescopische zuigbuis is ook in lengte verstelbaar en tevens ook extra lang. Met de S-vormige zuigbuis kun je, zonder te bukken, makkelijk onder lage meubelstukken zuigen. Met een parkeerstand is de zuigbuis voor korte tijd vast te klemmen aan de stofzuiger - soms voorzien van automatische uitschakeling - en met de opbergklem handig weg te zetten.

Hepafilter of Air-Clean-filter?

Voor mensen met een allergie of cara (longaandoeningen zoals bronchitis of astma) is het goed om te weten dat de kwaliteit van de stofzuigerfilters steeds wordt verbeterd. Deze verbetering zorgt ervoor dat in de uitgeblazen lucht steeds minder stofdeeltjes en bacteriën voorkomen.

Anti allergiefilter
H.E.P.A.-filter, of eenvoudiger gezegd hepafilter, staat voor High Efficiency Particulate Air. Dit is één van de beste filters die verkrijgbaar is. Het hepafilter filtert microscopisch kleine stofdeeltjes uit de lucht die ademhalingsallergieën veroorzaken en vangt deze op. In de stofcassette kunnen tijdens het zuigen hinderlijke luchtjes ontstaan. Een laagje actieve koolstof in de filtercassette kan dit voorkomen. Door zo'n laagje worden alle geurtjes volledig geabsorbeerd.
Het S-klassefilter is ook zo'n soort filter. Het S-klassefilter is voorzien van twee filtervliesjes die fijne stofdeeltjes uit de lucht filteren. De uitgeblazen lucht is vrij van zelfs de allerkleinste stofdeeltjes. Mensen met allergieën kunnen met een S-klassefilter opgelucht ademhalen.

Anti allergie stofzuigers van Dyson
Alle Dyson stofzuigers (de sledemodellen) worden aanbevolen door de Britse Allergy Foundation en Allergie Suisse. De sledemodellen zijn dus allemaal geschikt voor mensen met allergieën. De modellen met een HEPA filter (met ‘Allergy’ in de naam) kunnen, in vergelijking met sledemodellen zonder deze benoeming, nog meer bacteriën uit de lucht halen.

Luchtfilter
Air-Clean-Stream of Air-Clean-filter hebben een effectieve filterende werking onder de normale omstandigheden.
Bij huishoudens met huisdieren zijn nare luchtjes vaak een probleem. Een Actief-Air-Clean-Stream of Actief-Air-Clean-filter met een actief koolstoffilter zorgt ervoor dat dergelijke luchtjes niet ontsnappen.

Filtersysteem
Het filtersysteem filtert de lucht die de stofzuiger uitblaast. Dit is vooral van belang voor mensen met een allergie of cara (longaandoeningen zoals bronchitis of astma). Hierbij geldt: hoe groter het getal van het filtersysteem, hoe efficiënter het absorberen en opvangen van microscopisch klein ongedierte dat ademhalingsallergieën veroorzaakt, is.

Waterstofzuiger

Nat- en droogzuigers kunnen als een normale stofzuiger worden gebruikt en ook vloeistoffen opzuigen.

Stofzuiger met stootrand

Een stootrand aan de stofzuiger beschermt meubels tegen beschadiging.

Stille stofzuigers

Nieuw toegepaste technologieën bij stofzuigers zorgen niet alleen voor meer kracht en tegelijkertijd weinig energieverbruik. De beste stofzuigers kunnen ook het zuigen zeer geluidsarm maken. Dit is goed om te weten als je gevoelig bent voor de herrie die sommige stofzuigers maken. Dit soort stofzuigers is onder de termen 'stille stofzuigers' of 'geluidsarme stofzuigers' op de markt te vinden.
Geluidsniveau wordt weergegeven in dB. dB(A) wordt gebruikt in plaats van decibel en is de eenheid waarin de sterkte van het geluid in verreweg de meeste gevallen wordt weergegeven. dB(A) heeft namelijk een direct verband met de menselijke waarneming. Decibel is een verhoudingsmaat. Hierdoor kan nooit zondermeer gepraat worden over het absolute geluidsniveau in dB. Ben je opzoek naar een stille stofzuiger, kijk dan vooral naar een model dat een lagere dB(A)-waarde heeft. Hoe minder db(A), hoe stiller het geluid kan zijn dat een apparaat produceert. Een vermeerdering van 3 decibel betekent een verdubbeling van het geluid. Dus een 86 dB machine maakt 2x zoveel herrie als een 83 dB machine.

Veilig stofzuigen

Voordat je de stofzuiger aanzet, dien je het hele snoer uit de machine te halen. Indien je het snoer, helemaal of gedeeltelijk, in de stofzuiger laat, zal deze heet worden en hiermee kan brandgevaar ontstaan. Houd hier dus rekening mee.

Keuze
Om te komen tot jouw juiste keus, biedt Kieskeurig.nl een aantal mogelijkheden:
 • Reviews van de producten, voor en door de consument. Hier staat alles te lezen over de positieve en negatieve ervaringen van de consumenten. Met de mogelijkheid van vraag en antwoord over de producten, verzorgd door de consument zelf. Na aankoop kun je ook jouw review plaatsen.
 • Productinformatie, met de meest actuele informatie op een rij.
 • Prijsinformatie, tevens staat hier vermeld bij welke webshops je het product kan laten bezorgen, kan afhalen en bij welke lokale winkels je het product kunt kopen.
 • Winkelvergelijk, reviews van de consument over een online winkel. Alle winkels in de winkelvergelijker worden beoordeeld en kunnen maximaal 5 sterren verdienen. De Kieskeurig.nl Mysteryshopper is verantwoordelijk voor de helft van de totale beoordeling van een winkel, de bezoekers van Kieskeurig.nl verzorgen de andere helft van de winkel beoordeling.
 • Kopen op internet, informatie over wat er komt kijken bij een aankoop online.
Sluiten

Extra beveiliging

Om misbruik te voorkomen mag deze actie maar beperkt worden gebruikt. Deze blokkade wordt over seconden weer opgeheven. Probeer het dan opnieuw.