Bel naar 088 - 550 0176
Wij zijn op werkdagen
bereikbaar tussen 8:00 en 18:00

home cinema sets


Informatie over home cinema systemen

De beleving van een film kijken wordt veel intenser met een home cinema set. Ze zijn er met een dvd- of blu-ray speler. 3D afspelen behoort ook tot de mogelijkheden. Wil je twee of meer speakers? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe home cinema set.Met behulp van een home cinema set verandert je huiskamer in een ruimte met bioscoopgeluid.

Er bestaan een aantal soorten home cinema sets. Er zijn home cinema sets die alles in één component herbergen met luidsprekers daarbij. Er zijn echter ook home cinema sets die werken met losse componenten. In dat geval heb je een losse dvd- of blu-rayspeler, receiver en luidsprekers. Ook zijn er home cinema sets met alleen een receiver en speakers, dit is vooral handig als je al een goede dvd- of blu-ray speler hebt.

Aantal speakers home cinema set

5.1 home cinema set
5.1 set
De meeste home cinema systemen beschikken over vijf speakers en een subwoofer (5.1 home cinema sets). Een subwoofer voor de lage tonen, een centerspeaker voor de gesproken tekst en vier satellietspeakers voor het ruimtelijke geluid. Heb je een home cinema sets met acht luidsprekers (7.1-systeem) dan heb je nog twee extra speakers die aan de zijkant geplaatst dienen te worden.

2.1 home cinema set
2.1 set
Wat door diverse mensen als nadeel wordt ervaren is het aantal speakers in de huiskamer en de daarbij behorende bekabeling. Om toch het bioscoopeffect in huis te halen, zonder gebruik te maken van vijf of meer speakers, kunnen de 2.1 home cinema sets een goede oplossing zijn. Deze home cinema sets bestaan uit twee speakers en een subwoofer. Door de reflectie van het geluid via de muren kan er toch een bioscoopeffect gecreëerd worden. Het échte bioscoopeffect, zoals dat met vijf speakers kan worden gecreëerd, is met twee speakers niet haalbaar maar het kan het effect wel benaderen.

Naast de home cinema sets met meerdere losse luidsprekers zijn er ook nog de Soundbars. De Soundbar is een systeem waarbij meerder speakers geïntegreerd in één unit zitten. Deze zijn ondergebracht in de productgroep Soundbar.

Home cinema sets met blu-ray speler

Veel home cinema sets zijn tegenwoordig uitgerust met een blu-ray speler in plaats van een dvd-speler. Een blu-ray speler kan ook gewone dvd’s afspelen. Een blu-ray speler is in staat om HD (High Definition) kwaliteit weer te geven. De beeldkwaliteit is hierdoor, bij het aansluiten op een hiervoor geschikte tv, zichtbaar scherper. Vrijwel alle led- en plasma-tv's zijn inmiddels geschikt om HD-kwaliteit weer te geven. Ook de films die afgespeeld worden dienen uiteraard blu-ray te zijn om van de HD-kwaliteit te kunnen genieten.

Home cinema sets met 3D

Veel home-cinema systemen beschikken over een blu-ray speler die ook geschikt is voor het afspelen van 3D beelden. Bij 3D is de beleving van het kijken naar een film een stuk intenser.
Om deze 3D beelden op tv te kunnen weergeven dient ook de tv geschikt te zijn voor 3D. Uiteraard dient ook de film 3D te zijn. 3D kan vooralsnog alleen bekeken worden met een 3D bril.

Draadloze achterluidsprekers home cinema set

Er zijn home cinema sets waarbij de achter luidsprekers draadloos kunnen worden aangesloten. Het grote voordeel hiervan is dat er geen kabel door het huis naar de achterste speakers getrokken hoeft te worden. Wel hebben de achterluidsprekers stroom nodig. Als draadloze achterluidsprekers optioneel zijn wil dat zeggen dat er nog een losse zender aangeschaft dient te worden om ze draadloos te maken.

Draadloze subwoofer home cinema set

Met een draadloze subwoofer bij de home cinema set hoeft er geen bekabeling te worden getrokken van de home cinema set naar de subwoofer. Wel heeft de subwoofer stroom nodig.

AirPlay

airplay Met AirPlay op de home cinema set kan je muziek vanaf een mobiel Apple apparaat zoals de iPhone/iPod Touch/iPad draadloos afspelen op de home cinema set. De home cinema set dient hiervoor wel op hetzelfde netwerk te zijn aangesloten als het mobiele Apple apparaat.

Bluetooth

bluetooth Met Bluetooth kan je muziek vanaf bijvoorbeeld je gsm of tablet draadloos afspelen op de home cinema set. Het bereik van Bluetooth is beperkt tot maximaal zo'n 10 meter.

iPod docking station op de home cinema set

Met een home cinema set met iPod docking station heb je de mogelijkheid om je mobiele Apple apparaat direct op de home cinema set te plaatsen en zo de muziek die er op staat af te spelen. Dit docking station is geschikt voor de iPod, iPhone en soms ook de iPad. Het apparaat wordt op het docking station ook gelijk geladen.

Aansluitingen home cinema set

Hieronder staan de meest voorkomende aansluitmogelijkheden die aanwezig kunnen zijn op een home cinema set:

HDMI-uitgang
De HDMI-uitgang is een digitale uitgang. Deze aansluiting levert de hoogste kwaliteit in combinatie met je led- of plasmatelevisie. Tegenwoordig beschikken vrijwel alle led- en plasmatelevisies over meerdere HDMI-aansluitingen. De HDMI-aansluiting is op de huidige apparatuur de meest gebruikte aansluiting en deze komt in de plaats van de scart-aansluiting.

HDMI-ingang
Op de HDMI-ingang kan andere apparatuur digitaal worden aangesloten zodat je het geluid van deze apparaten via de home cinema set kan laten lopen. Zowel het beeld als het geluid worden doorgestuurd zodat je het desbetreffende apparaat niet nog eens op de tv hoeft aan te sluiten. De home cinema set fungeert in dat geval als spil voor de andere apparaten met een HDMI aansluiting.

Componentuitgang
Een componentverbinding is een hoogwaardige aansluiting tussen home cinema set en tv. Deze verbinding geeft een betere kwaliteit dan de traditionele scartaansluiting. De componentaansluiting is ook in staat, evenals HDMI, om HD (High Definition) beelden weer te geven.

Een componentverbinding zorgt enkel voor de beeldoverdracht, het geluid wordt niet verzorgd via deze kabel. De componentkabel is een RCA-kabel (tulp) met drie connecties aan beide kanten in de kleuren rood, groen en blauw.

Scart
De scart is de traditionele audio/video-aansluiting die steeds minder wordt gebruikt. Veel van de huidige home cinema sets hebben deze er dan ook niet meer opzitten. Voor het aansluiten van de home cinema set op een beeldbuis tv dient de scart vaak nog wel gebruikt te worden. De scart is een analoge aansluiting en is niet in staat om HD-beelden weer te geven.

Optische/coax-aansluiting

De optische en coaxiale aansluitingen zijn digitale (geluids)aansluitingen. Deze zorgen ervoor dat het audiosignaal overgedragen wordt zonder verlies van kwaliteit.

Netwerkaansluiting (WiFi, LAN)

Een netwerkaansluiting maakt het mogelijk om bepaalde online diensten te ontvangen met de home cinema set. Dit kunnen applicaties zoals bijvoord You Tube of Facebook zijn maar ook een internetbrowser behoort tot de mogelijkheden. Deze functionaliteit wordt ook wel Smart-tv genoemd.
Ook kan de netwerkaansluiting fungeren voor BD-Live. Dit is een functie die bij veel blu-rayspelers aanwezig is. Hiermee kan informatie over de film die afgespeeld wordt binnengehaald worden.
LAN is bedraad en WiFi is draadloos.

USB
Via de USB-aansluiting kunnen bijvoorbeeld foto’s of video’s vanaf een camera of USB-stick afgespeeld worden via de home cinema set op de tv.

Bekabeling home cinema set

Luidsprekerkabels worden over het algemeen standaard geleverd bij een home cinema set. De lengte hiervan varieert per set. De bekabeling naar de televisie wordt er niet altijd bijgeleverd. Als er wel een kabel aanwezig is, blijft dit over het algemeen beperkt tot een standaard RCA-kabel (tulp). Het verdient dan ook aanbeveling om een hoogwaardiger verbinding te gebruiken, mits de televisie en de home cinema set deze mogelijkheid hebben. Te denken valt hierbij aan de component- of de HDMI-kabel.


Keuze
Om te komen tot jouw juiste keus, biedt Kieskeurig.nl een aantal mogelijkheden:

  • Reviews van de producten, voor en door de consument. Hier staat alles te lezen over de positieve en negatieve ervaringen van de consumenten. Met de mogelijkheid van vraag en antwoord over de producten, verzorgd door de consument zelf. Na aankoop kun je ook jouw review plaatsen.
  • Productinformatie, met de meest actuele informatie op een rij.
  • Prijsinformatie, tevens staat hier vermeld bij welke webshops je het product kan laten bezorgen, kan afhalen en bij welke lokale winkels je het product kunt kopen.
  • Winkelvergelijk, reviews van de consument over een online winkel. Alle winkels in de winkelvergelijker worden beoordeeld en kunnen maximaal 5 sterren verdienen. De Kieskeurig.nl Mysteryshopper is verantwoordelijk voor de helft van de totale beoordeling van een winkel, de bezoekers van Kieskeurig.nl verzorgen de andere helft van de winkel beoordeling.
  • Kopen op internet, informatie over wat er komt kijken bij een aankoop online.
Sluiten

Extra beveiliging

Om misbruik te voorkomen mag deze actie maar beperkt worden gebruikt. Deze blokkade wordt over seconden weer opgeheven. Probeer het dan opnieuw.