Bel naar 088 - 550 0176
Wij zijn op werkdagen
bereikbaar tussen 8:00 en 18:00

geheugenkaarten


Informatie over geheugenkaarten

Geheugenkaartjes vind je tegenwoordig in allerlei apparaten. Waren het eerst nog voornamelijk digitale camera’s waarin deze kleine opslagmedia te vinden waren, tegenwoordig kan er ook in mobiele telefoons, mp3-spelers, navigatiesystemen en videocamera’s een geheugenkaart geplaatst worden. Een geheugenkaart is zeer slijtvast. Hier vind je meer informatie over waar je op moet letten bij het kopen van een geheugenkaart.

harddisk


Veelgestelde vragen over geheugenkaarten

"Wat voor soort geheugenkaart heb ik nodig?"

Dat ligt er maar helemaal aan in wat voor soort apparaat je het wilt gaan gebruiken. Raadpleeg hiervoor de handleiding van het desbetreffende product.

"Wat voor opslagcapaciteit heb ik nodig?"

Ook dat hangt voor een groot deel af van het soort apparaat waarin je de geheugenkaart gaat gebruiken. Voor een digitale camera wil je natuurlijk genoeg opslagheugen hebben voor al je foto's en filmpjes, dus dan kies je best voor 16 of 32 GB. Bij een mobiele telefoon zul je vooral foto's en muziek opslaan, dan kan 4 of 8 GB op zich voldoende zijn. Maar vergis je niet, zo'n geheugenkaartje zit altijd weer eerder vol dan je denkt.

"Wat betekenen de lees- en schrijfsnelheid?”

De lees- en schrijfsnelheid geven aan hoe snel de geheugenkaart gegevens kan verwerken. Daarbij geeft de leessnelheid aan hoe snel je gegevens van de kaart kunt afhalen, terwijl de schrijfsnelheid aangeeft hoe snel je er gegevens op kunt zetten. Hierbij geldt: hoe hoger de waarde, hoe sneller de geheugenkaart.


Meer informatie over geheugenkaartenFormaat van een geheugenkaart

Het kleine formaat van een geheugenkaart maakt het tot een ideaal opslagmedium voor draagbare apparaten. Ze zijn slechts enkele centimeters groot en makkelijk mee te nemen. Bovendien zijn geheugenkaartjes van het type ‘solid state’, wat wil zeggen dat ze geen bewegende delen hebben. Dit heeft als voordeel dat ze geen geluid maken en dat ze veel minder gevoelig zijn voor beschadiging, bijvoorbeeld als ze een keer vallen.

Typen geheugenkaarten

Grofweg kunnen geheugenkaarten worden onderverdeeld in vijf verschillende soorten. Deze hebben allemaal een ander formaat en zijn onderling niet uitwisselbaar. Niet alle typen worden evenveel gebruikt en sommige zijn eigenlijk al van de markt verdwenen als opslagmedium.

Secure Digital (SD)
SD is op dit moment dè standaard op het gebied van geheugenkaartjes. Vrijwel elk draagbaar apparaat – van digitale camera tot mobiele telefoon en van mp3-speler tot navigatiesysteem – kan met deze kaartjes overweg. SD kan op zijn beurt weer worden onderverdeeld in vijf soorten:

 •  
 • SD
  Meestal verkrijgbaar in capaciteiten tot twee gigabyte (2 GB) en vooral gebruikt in digitale camera’s en navigatiesystemen.
 • SDHC
  HC staat in dit geval voor ‘High Capacity’ en SDHC-kaartjes zijn dan ook verkrijgbaar vanaf een capaciteit van 4 GB t/m 32 GB. Een SDHC-kaart kan alleen worden gebruikt in een apparaat dat specifiek geschikt is voor SDHC, dus let hier op als je een dergelijk type aankoopt.
 • SDXC
  XC staat in dit geval voor ‘Extended Capacity’ en SDXC-kaartjes zijn verkrijgbaar in capaciteiten van 64 GB tot 2 TB. Ook SDXC-kaartjes kunnen alleen worden gebruikt in apparaten die hier specifiek voor geschikt zijn, let daar dus op bij aankoop van een dergelijke geheugenkaart.
 • Mini-SD
  Een kleinere variant van de SD-kaart die vooral wordt gebruikt in kleinere draagbare apparaten zoals mobiele telefoons en mp3-spelers.
 • Micro-SD
  Dit is de kleinste variant in de SD-familie en deze wordt dan ook gebruikt in zeer kleine apparaten zoals mobiele telefoons.
Compact Flash (CF)
Toen digitale camera’s nog niet zo waren ingeburgerd als nu, was Compact Flash de standaard voor het opslaan van beelden op een geheugenkaart. Tegenwoordig is Compact Flash echter ruimschoots ingehaald door de SD-kaart. Dat wil overigens niet zeggen dat Compact Flash helemaal niet meer wordt gebruikt: er worden nog steeds Compact Flash-kaarten op de markt gebracht. Die beschikken over een steeds hogere lees- en schrijfsnelheid en zijn daarom vooral populair bij de (semi-)professionele fotograaf die bijvoorbeeld met een digitale spiegelreflexcamera fotografeert.

XD
De XD-geheugenkaart komt uit de stal van camerafabrikant Olympus, en kan over het algemeen ook alleen maar worden gebruikt in digitale camera’s van dit merk. Er zijn twee typen XD-kaartjes: type M beschikt over een panoramafunctie, en type H heeft een hoge lees- en schrijfsnelheid.

Memory Stick
Ook de Memory Stick is een product van een grote fabrikant, in dit geval Sony. Wordt over het algemeen dan ook alleen gebruikt in Sony-producten, waaronder digitale camera’s en mobiele telefoons. De Memory Stick is er ook in verschillende soorten, waaronder de Memory Stick Micro en de Memory Stick Pro Duo.

Multi Media Card (MMC)
De Multi Media Card is een verouderd type geheugenkaartje en wordt eigenlijk nog nauwelijks gebruikt.

Adapter bij een geheugenkaart

Koop je een SD-kaart (standaard, micro of mini) dan zit daar vaak een adapter bij. Deze maakt van een Mini- of Micro SD-kaart een ‘gewone’ SD-kaart, waardoor deze makkelijk is te gebruiken in bijvoorbeeld een kaartlezer of computer.

Snelheid van een geheugenkaart

Een geheugenkaart heeft een bepaalde lees- en schrijfsnelheid. Het kan geen kwaad om hier op te letten bij aankoop, want het is natuurlijk vervelend als blijkt dat je een geheugenkaart hebt gekocht die langzaam reageert, waardoor je bij het foto’s maken steeds moet wachten totdat alle data is weggeschreven. De snelheid van een geheugenkaart kan op verschillende manier worden aangeduid. Eén van deze manieren is in megabytes per seconde (MB/s). Hoe hoger het getal, hoe sneller de geheugenkaart data kan lezen en wegschrijven. Een andere aanduiding is in ‘speed’, dit wordt meestal geschreven als ‘x’. De x staat dan voor 150 kilobyte per seconde (KB/s), dus een geheugenkaart van bijvoorbeeld 300x heeft dan een snelheid van 300 x 150 = 45000 KB/s = ongeveer 45 MB/s.

Snelheidsklassen bij een geheugenkaart

Op een SDHC-geheugenkaart vind je vaak de aanduiding ‘class 2’, ‘class 4’, ‘class 6’, 'class 8' of 'class 10'. Ook dit is een aanduiding van de snelheid van de kaart. Zo wil ‘class 6’ bijvoorbeeld zeggen dat deze beschikt over een minimale doorvoersnelheid van 6 megabyte per seconde.

Opslagruimte bij een geheugenkaart

De grote vraag is natuurlijk: hoeveel geheugenruimte neemt een foto in, en wat voor kaartje kun je dan het best kopen om die op kwijt te kunnen? Daar is echter geen eenduidig antwoord op te geven. Sowieso hangt het helemaal af van de instellingen van de digitale camera hoeveel geheugenruimte een foto inneemt. Hoe hoger de ingestelde resolutie, hoe meer megabytes de foto zal innemen. En schiet je plaatjes in het RAW-formaat in plaats van in JPG, dan heb je heel veel geheugenruimte nodig. Kortom, het hangt maar net af van jouw persoonlijke situatie met welk geheugenkaartje je het beste af bent. Een tip: koop niet één geheugenkaart van heel veel gigabyte, maar verdeel wat je nodig hebt over meerdere kaartjes. Als je er onverhoopt eentje kwijt raakt, ben je op die manier niet gelijk ook al je dierbare beeldmateriaal kwijt!
Keuze maken voor een geheugenkaart
Om te komen tot de juiste keus, biedt Kieskeurig.nl een aantal mogelijkheden:

 • Reviews van de producten, voor en door de consument. Hier staat alles te lezen over de positieve en negatieve ervaringen van de consumenten. Met de mogelijkheid van vraag en antwoord over de producten, verzorgd door de consument zelf. Na aankoop kan jij ook je review plaatsen.
 • Productinformatie, met de meest actuele informatie op een rij.
 • Prijsinformatie, tevens staat hier vermeld bij wie je deze producten online kan kopen.
 • Winkelvergelijk, reviews van de consument over een online winkel. Alle winkels in de winkelvergelijker worden beoordeeld en kunnen maximaal 5 sterren verdienen. De Kieskeurig Mysteryshopper is verantwoordelijk voor de helft van de totale beoordeling van een winkel, de bezoekers van Kieskeurig.nl verzorgen de andere helft van de winkel beoordeling.
 • Kopen op internet, informatie over wat er komt kijken bij een aankoop online.
Sluiten

Extra beveiliging

Om misbruik te voorkomen mag deze actie maar beperkt worden gebruikt. Deze blokkade wordt over seconden weer opgeheven. Probeer het dan opnieuw.