Bel naar 088 - 550 0176
Wij zijn op werkdagen
bereikbaar tussen 8:00 en 18:00

blu-ray spelers


Informatie over blu-ray spelers

De blu-ray speler kan beelden weergeven in HD-kwaliteit. 3D kan ook afgespeeld worden met een hiervoor geschikte blu-ray speler. Ook zijn er blu-ray spelers die geschikt zijn voor digitale televisie. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe blu-ray speler.

productgroep
Inleiding
De Blu-ray speler kan worden gezien als de opvolger van de dvd-speler. In de strijd om deze opvolging die ging tussen Blu-ray en HD-DVD heeft Blu-ray aan het langste eind getrokken.

Het grote voordeel van een Blu-ray speler ten opzichte van een traditionele dvd-speler is de hogere beeldkwaliteit. De Blu-ray speler kan namelijk HD (High Definition) beelden weergeven. Aangezien steeds meer lcd en plasma tv's deze hogere resolutie aankunnen is de Blu-ray speler een goede combinatie voor het afspelen van films in HD (1920 x 1080).
Naast de blu-ray speler zijn er inmiddels ook blu-ray recorders op de markt. Hiermee kan ook worden opgenomen in HD kwaliteit.

De naam Blu-ray is afgeleid van de kleur van de laser. Blu-ray beschikt niet over een rode laser, zoals wel bij cd en dvd, maar over een blauw-paarse laser. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een andere technologie is de opslagcapaciteit van een Blu-ray schijf hoger dan van een dvd. Waar de maximum capaciteit van een single layer DVD 4,7GB is, begint de capaciteit van een Blu-ray schijf bij 25GB en ligt het maximum momenteel op 50GB. Verwacht wordt dat de maximum capaciteit nog veel hoger komt te liggen door het gebruik van meerdere lagen. Een 50GB schijf kan 9 uur aan HD (High Definition) kwaliteit opslaan, terwijl er 23 uur aan SD (Standard Definition) kwaliteit kan worden opgeslagen.

Afspeelmogelijkheden
Een Blu-ray speler kan ook "gewone" dvd's afspelen. Daarnaast ondersteunen de meeste Blu-ray spelers ook vrijwel alle gangbare formaten cd en dvd. Te denken valt hierbij aan DVD-R/RW, CD-R/RW, JPEG en MP3 cd's.

3D
Nieuw op blu-ray gebied zijn de spelers die in staat zijn om 3D (drie dimensionaal) materiaal af te spelen. Uiteraard dient ook de tv de mogelijkheid te hebben om 3D te kunnen weergeven. Op het moment is het aanbod 3D films nog beperkt maar de verwachting is dat het aanbod hiervan zich spoedig zal uitbreiden.

24p
Veel Blu-ray spelers hebben de mogelijkheid om 24p af te spelen. Veel speelfilms worden opgenomen en geproduceerd met 24 beelden per seconde (24HZ. of 24p). Reguliere tv's ontvangen 25 beelden per seconde, en dvd-spelers spelen de beelden af met 25 beelden per seconde. Het geluid klinkt door het versneld afspelen wat hoger. Op het moment dat de lcd of plasma tv 24p ondersteunt en deze wordt aangesloten op een apparaat die dit ook doet, bijvoorbeeld een Blu-ray speler, dan wordt de film volledig authentiek weergegeven.

Audio
Blu-ray spelers zijn verplicht om de audioformaten Dolby Digital en DTS te ondersteunen. Er is een optionele ondersteuning voor Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD en DTS HD. Deze optionele standaarden hebben een hogere geluidskwaliteit dan Dolby Digital en DTS. Dolby True HD en DTS HD zijn een digitaal audiosignaal waarbij het geluid zonder enig kwaliteitsverlies wordt doorgegeven aan de receiver mits de receiver hier ook geschikt voor is. Bovendien hebben Dolby True HD en DTS HD de mogelijkheid om over 8 (7+1) kanalen het geluid weer te geven.

Internet tv
Met 'internet-tv' op uw blu-ray speler kun je diverse websites via de blu-ray speler bekijken op de tv. Het gaat hier wel om een aantal vooraf bepaalde sites, je kunt dus niet elke willekeurige site bezoeken. Voor het gebruik van de internet functionaliteit dient de blu-ray speler op een netwerk aangesloten te worden, dit kan bedraad maar sommige spelers hebben ook een draadloze mogelijkheid.

Aansluiten
3d tv Om de hoge beeldkwaliteit van de Blu-ray speler tot zijn recht te laten komen dient hij wel op de juiste wijze aangesloten te worden. Een led, lcd of plasma scherm is daarbij een voorwaarde. Ook dient dit scherm minimaal HD-ready te zijn. Een Full HD scherm is zelfs de beste optie. De HDMI kabel is de beste verbinding tussen de Blu-ray speler en de televisie. De HDMI is een digitale verbinding waarbij er geen verlies optreedt bij de overdracht van het beeld en geluid. Elke tv die HD-ready is en elke Blu-ray speler beschikt over een HDMI aansluiting.

Regiocodering
Net als bij dvd zal ook bij Blu-ray van regiocodering gebruik gemaakt worden. De regio-codering is wel anders dan bij dvd. Blu-ray zal over drie regio’s beschikken en wel:

A/1 Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië
B/2 Europa, Afrika en Oceanië
C/3 China, het Midden Oosten, Rusland en Zuid-Azië


Kopieerbeveiliging
Om het kopiëren van Blu-ray schijven tegen te gaan wordt er gebruik gemaakt van een nieuwe technologie. De dvd beschikte ook over een systeem om kopiëren tegen te gaan. Het nadeel van dit systeem was dat nadat het systeem gekraakt was er geen aanpassing gedaan kon worden om verder misbruik van deze technologie tegen te gaan. Blu-ray maakt gebruik van BD+. Zodra de sleutel van Blu-ray gekraakt is kunnen de fabrikanten van de Blu-ray films de sleutel aanpassen. Nieuw te fabriceren schijven maken gebruik van deze nieuwe sleutel en om de Blu-ray schijf te kopiëren zal eerst de nieuwe sleutel moeten worden gekraakt.

De functie uitgebreid zoeken helpt je bij het maken van de juiste keuze.


Keuze
Om te komen tot jouw juiste keus, biedt Kieskeurig.nl een aantal mogelijkheden:

  • Reviews van de producten, voor en door de consument. Hier staat alles te lezen over de positieve en negatieve ervaringen van de consumenten. Met de mogelijkheid van vraag en antwoord over de producten, verzorgd door de consument zelf. Na aankoop kun je ook jouw review plaatsen.
  • Productinformatie, met de meest actuele informatie op een rij.
  • Prijsinformatie, tevens staat hier vermeld bij welke webshops je het product kan laten bezorgen, kan afhalen en bij welke lokale winkels je het product kunt kopen.
  • Winkelvergelijk, reviews van de consument over een online winkel. Alle winkels in de winkelvergelijker worden beoordeeld en kunnen maximaal 5 sterren verdienen. De Kieskeurig.nl Mysteryshopper is verantwoordelijk voor de helft van de totale beoordeling van een winkel, de bezoekers van Kieskeurig.nl verzorgen de andere helft van de winkel beoordeling.
  • Kopen op Internet, informatie over wat er komt kijken bij een aankoop online.
Sluiten

Extra beveiliging

Om misbruik te voorkomen mag deze actie maar beperkt worden gebruikt. Deze blokkade wordt over seconden weer opgeheven. Probeer het dan opnieuw.