Hoe kies ik de juiste zonnepanelen?

De beste zonnepanelen bestaan niet. Er zijn honderden fabrikanten die ieder tientallen verschillende modellen zonnepanelen maken. Iedere fabrikant probeert zich te onderscheiden door middel van bijvoorbeeld een betere technologie, speciale coating, langere garantie, minder opbrengstverlies etc. In werkelijkheid zijn de verschillen in verwachte opbrengsten klein. Let daarom op een goede prijs en de betrouwbaarheid van de fabrikant. We geven je graag een aantal tips om de voor jou beste zonnepanelen te vinden.

Begin met het vergelijken van zonnepanelen

Duitse of Chinese zonnepanelen

Duitse zonnepanelen zijn niet beter dan Chinese panelen: het land van productie is geen kwaliteitsgarantie. Van de top 10 grootste fabrikanten van zonnepanelen ter wereld komen er momenteel 7 uit China en geen uit Duitsland. De meeste Europese fabrikanten staan er financieel zwak voor door de sterke prijsconcurrentie uit China, en het is maar de vraag of deze Europese bedrijven over 5 of 10 jaar nog bestaan.

Garantie op zonnepanelen is geldig zolang de fabrikant bestaat. Voor een veilige keuze van zonnepanelen is de continuïteit van de fabrikant van belang, omdat de opbrengstgarantie op zonnepanelen vaak voor 25 jaar geldig is. Grote paneelfabrikanten of elektronicagiganten kunnen dus een veiligere keuze zijn dan kleine en onbekende fabrikanten. LG en SunPower geven bijvoorbeeld 25 jaar garantie. Kleinere fabrikanten zijn vaak een goedkope optie, maar bedenk wel dat je hiermee op langere termijn mogelijk een risico met de garantie loopt. De huidige top van zonnepanelenfabrikanten is als volgt:

 • Yingli (China)
 • First Solar (USA)
 • Trina Solar (China)
 • Suntech (China)
 • First Solar (USA)
 • Canadian Solar (China)
 • Sharp (Japan)
 • LG (Zuid-Korea)
 • SunPower (USA)
 • Jinko Solar (China)
 • ReneSola (China)
 • Kyocera (Japan)
 • JA Solar (China)
 • Hanwa SolarOne (China)
 • Panasonic (Japan)

Voor consumenten is First Solar niet beschikbaar vanwege strenge eisen aan recycling van hun dunne-film panelen. Alternatieven voor Chinese fabrikanten zijn grote elektronicafabrikanten zoals Sharp en Kyocera, maar bijvoorbeeld LG en Panasonic maken tegenwoordig ook goede zonnepanelen.

Aantal Wattpiek per paneel

De opbrengst van een zonnepaneel is vaak uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Zo heb je bijvoorbeeld 200, 250 en 330Wp panelen. Maar meer Wattpiek per paneel is niet beter. Het gaat om de totale systeemgrootte die de verwachte elektriciteitsopbrengst bepaalt. Zo is een systeem van 10 keer 200Wp panelen in totaal 2.0 kilowattpiek (kWp). Maar een systeem van 8 keer 250Wp panelen of 6 keer 330Wp panelen is ook 2.0kWp in totaal. Focus dus op de totale systeemgrootte in plaats van de individuele paneelgrootte.

Normale of hoog-efficiënte panelen

Hoog-efficiënte panelen nemen minder ruimte in, maar zijn ook duurder. Een normaal zonnepaneel heeft een efficiëntie van rond de 16%. Dit betekent dat het zonnepaneel 160Wp per m2 genereert. Een hoog-efficiënt paneel kan tot 21% efficiëntie gaan, wat dus 210Wp per m2 betekent. Wanneer je bijvoorbeeld 10 m2 aan hoog-efficiënte panelen hebt, dan levert dit 10 x 210Wp = 2.1kWp op. Met normale panelen heb je hiervoor geen 10 maar 13 m2 nodig, want 13 x 160Wp = 2.1kWp. Het is echter in beide gevallen een zonnepanelensysteem van 2.1kWp, en de verwachte elektriciteitsopbrengst van beide systemen is hetzelfde.

Hoog-efficiënte panelen zijn vaak een stuk duurder. Wanneer je een klein dak hebt, kun je meer elektriciteit met hoog-efficiënte panelen genereren omdat er een grotere systeemgrootte op past, maar als je de ruimte hebt op je dak dan zijn normale panelen een stuk voordeliger.

Uiterlijk

Het uiterlijk van zonnepanelen is ook van belang. Zonnepanelen hebben vaak een garantietermijn van 10 tot 12 jaar met een vermogensgarantie van 25 jaar, en gaan in werkelijkheid tot wel 40 jaar mee. De traditionele panelen hebben vaak blauwe cellen en een aluminium rand, en dit vindt niet iedereen mooi staan op het dak. Tegenwoordig komen steeds meer fabrikanten met volledig zwarte panelen, die een stuk rustiger staan op het dak omdat ze minder contrasteren. Deze panelen kosten vaak wat meer (5-10%) maar bedenk dat je tot 25 jaar naar de zonnepanelen op je dak moet kijken.

Technologie van zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Er zijn verschillende typen zonnepanelen: mono- en polykristallijn, dunne-film, en all-black.

Mono- en polykristallijne zonnecellen

Verreweg de meeste panelen zijn mono- of polykristallijne zonnepanelen, herkenbaar aan blauwe zonnecellen op een grijs, aluminium frame. Deze panelen maken beiden gebruik van silicium (zand) als basis, maar hebben ieder een iets andere productiemethode. Monokristallijne panelen zijn te herkennen aan de losse zonnecellen op het aluminium frame met diamantvormige open ruimtes tussen de zonnecellen. Polykristallijne panelen hebben het hele paneel bedekt met zonnecellen en een kristalachtige glinstering. Vroeger waren monokristallijne panelen een betere en duurdere keuze maar tegenwoordig is er geen merkbaar opbrengst- of prijsverschil tussen beide panelen.

Dunne-film panelen

De dunne-film technologie van zonnepanelen is sinds een paar jaar in opkomst. Het voordeel van deze panelen is dat ze goedkoper geproduceerd kunnen worden. Het nadeel is dat de efficiëntie iets lager is en de levensduur nog niet bewezen is. Toch zijn dunne-film merken zoals Solar-Frontier en Hanergy aan een opmars bezig. Ze worden echter vooral gebruikt voor hele grote installaties waar ruimtegebrek geen probleem is, en minder voor particuliere daken.

All-black panelen

All-black panelen zijn de volledig zwarte variant van normale mono- en polykristallijne panelen. Ze hebben als voordeel dat ze er beter uitzien op het dak omdat ze minder opvallen dan traditionele panelen, en zwarte panelen leveren een klein beetje meer elektriciteit op.

Nieuwe technologieën

Er is veel onderzoek gaande naar het gebruik van nieuwe technologieën om zonnepanelen verder te verbeteren. Beloftes over goedkopere, efficiëntere of flexibele zonnepanelen zijn er volop. Het is echter niet waarschijnlijk dat dit de komende 5 tot 10 jaar tot een doorbraak gaat leiden die een beter alternatief biedt dan de huidige panelen. Schaalvoordelen door grote fabrieken leiden tot steeds verder dalende kosten van mono- en polykristallijne panelen, en dit maakt het voor deze nieuwe technieken moeilijker. Het is dus onwaarschijnlijk dat je over 5 jaar de ‘beste’ zonnepanelen kunt vervangen door een ‘veel beter’ model.

Efficiëntie en afmetingen van zonnepanelen

De afmetingen van de meeste panelen zijn ongeveer 1 x 1.65 meter. De efficiëntie van zonnepanelen laat zien hoeveel elektriciteit er per m2 geproduceerd wordt. Normale panelen hebben een efficiëntie van minstens 15% en genereren dus 150Wp per m2.

Afwijkende afmetingen

Er zijn panelen met andere afmetingen, al gaan fabrikanten steeds meer richting de standaardmaten. Bijvoorbeeld de 333Wp SunPower en BenQ Solar panelen meten 156 x 105cm (1.64 m2 – 20.5% efficiëntie), en het 170Wp dunne-film paneel van Solar Frontier meet 126 x 100cm (1.26 m2 – 14% efficiëntie) Dit zijn echter uitzonderingen op de regel. Wanneer je op zoek bent naar zonnepanelen in het formaat van bijvoorbeeld individuele dakpannen dan zijn er meer afwijkende maten. Dit is echter door de hoge kosten van zowel de panelen als de installatie een veel minder gebruikelijke keuze voor consumenten.

Levensduur van zonnepanelen

De levensduur van zonnepanelen is naar verwachting meer dan 25 jaar. De meeste fabrikanten garanderen nog 80% van de oorspronkelijke opbrengst na 25 jaar, tegenover 95% of 97% in het eerste jaar. Er zijn uitzonderingen, Yingli bijvoorbeeld garandeert 82% in plaats van 80% opbrengst na 25 jaar en SunPower garandeert 85% na 30 jaar.

De werkelijke levensduur van zonnepanelen is lastig te bepalen omdat de technologie nog jong is. Oude panelen uit de jaren ‘70 produceren echter na 40 jaar nog steeds elektriciteit en hebben een hogere opbrengst dan origineel verwacht. De verwachting is dat na 25 jaar de panelen langzaam verder degraderen maar in totaal wel 30-40 jaar meegaan.

Voor de financiële beslissing over de beste zonnepanelen is het echter aan te raden om niet verder te kijken dan de gegarandeerde levensduur van 25 jaar, wat al een zeer lange termijn is.

Begin met het vergelijken van zonnepanelen
Info over zonnepanelen algemeen
Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?
Info over omvormers en overige materialen
Info over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen
Info over installateurs van zonnepanelen