Wat zijn de kosten en opbrengsten van zonnepanelen?

Bij de keuze voor een bepaald soort zonnepanelen is het verwachte financiële rendement van zonnepanelen van belang, omdat je een fors bedrag investeert. Zonnepanelen op je dak zijn een goede investering met een terugverdientijd van gemiddeld 7-8 jaar. De terugverdientijd is een vergelijking van kosten en opbrengsten. De prijs van zonnepanelen wordt beïnvloed door de keuze van de systeemgrootte, het merk, de installateur en eventuele extra’s. De opbrengst van zonnepanelen wordt bepaald door de geschiktheid van je dak (de zonnepotentie), de prijs per kWh elektriciteit en je eigen verbruik.

Begin direct met het vergelijken van de prijs en opbrengst van zonnepanelen

Systeemgrootte

De systeemgrootte is van groot belang voor de prijs van zonnepanelen. Omdat de vaste kosten altijd gemaakt moeten worden (bijvoorbeeld steigerwerk, bedrading, omvormer installatie en papierwerk), zijn kleine systemen relatief duurder dan grote systemen. De prijzen verschillen per merk en per installateur, maar als richtlijn kun je het volgende aanhouden:

  • 2kWp aan zonnepanelen (8 x 250Wp) kost ongeveer € 3000 - 4000
  • 3kWp aan zonnepanelen (12 x 250Wp) kost ongeveer € 4500 - 5500
  • 4kWp aan zonnepanelen (16 x 250Wp) kost ongeveer € 6000 – 7000

Merk

Het merk is behoorlijk van invloed op de prijs die je betaalt voor zonnepanelen. Over het algemeen zijn budgetpanelen van kleinere Chinese fabrikanten de goedkoopste optie. Het nadeel hiervan is dat je er niet zeker van kunt zijn dat deze bedrijven over 10 of 15 jaar nog bestaan in geval van een garantieclaim. Minder risico op garantieverlies hebben de grote Chinese merken (zoals Yingli, Canadian Solar, JA Solar en Jinko) en de grote elektronicaconcerns (zoals Sharp, Kyocera, LG en Samsung), maar deze panelen zijn meestal wat duurder. De duurste optie zijn de hoog-efficiënte panelen (van merken als Panasonic en SunPower). Dit is eigenlijk alleen een interessante optie als je een klein dak hebt en de maximale energieopbrengst wilt krijgen, omdat er dan een groter systeem op past.

Installateur

De installateur is ook van invloed op de verwachte kosten. Sommige installateurs focussen puur op de laagste prijs middels offertes via telefoon en internet, terwijl andere installateurs meer tijd besteden aan een huisbezoek en een werkelijk op maat gemaakte offerte. Tevens kunnen ze omvormers en bevestigingsmaterialen van verschillende kwaliteit gebruiken, wat al snel 5-10% prijsverschil kan betekenen. Ten slotte hebben extra’s, zoals een meer geavanceerd uitleessysteem, micro-omvormers of installatie op verschillende dakdelen, een hogere prijs tot gevolg.

Opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is sterk afhankelijk van de zonnepotentie van je dak. Wanneer er een goede schatting van de elektriciteitsopbrengst is gemaakt, is de berekening van de opbrengst eenvoudig: je ontvangt de normale prijs per kWh (ongeveer 22 eurocent) tot aan je eigen elektriciteitsverbruik en een lager bedrag voor overproductie (momenteel 7,5 eurocent). Dit heet de salderingsregeling en deze is financieel erg voordelig voor consumenten. Voor een optimaal dak in bijvoorbeeld Utrecht zijn de verwachte opbrengsten binnen het eigen verbruik als volgt:

  • 2kWp zonnepanelen (8 x 250Wp) genereren ongeveer 1,800kWh (€ 400) per jaar
  • 3kWp zonnepanelen (12 x 250Wp) genereren ongeveer 2,700kWh (€ 600) per jaar
  • 4kWp zonnepanelen (16 x 250Wp) genereren ongeveer 3,600kWh (€ 800) per jaar

Overproductie buiten eigen verbruik

Overproductie betekent dat je meer elektriciteit produceert dan je eigen verbruik. Hierdoor gaat je verwachte opbrengst omlaag, omdat je buiten je eigen verbruik niet de normale elektriciteitsprijs (22 eurocent) maar een lagere terugleverprijs (7,5 eurocent) ontvangt. Je kunt dus het beste een systeemgrootte kiezen die net onder je eigen verbruik produceert. Dit om te voorkomen dat je overproduceert en tevens omdat na installatie van zonnepanelen je eigen verbruik kan dalen. Deze daling van het eigen elektriciteitsverbruik komt bijvoorbeeld door een bewuster verbruik en verdere efficiëntiemaatregelen zoals LED lampen.

Terugverdientijd

De terugverdientijd is het aantal jaar dat nodig is om je eigen investering terug te verdienen. Een terugverdientijd van 7-8 jaar is zeker mogelijk met zonnepanelen. Gezien de verwachte levensduur van meer dan 25 jaar betekent dit dat je daarna nog voor 17-18 jaar aan gratis elektriciteit hebt. Een andere manier om ernaar te kijken, is dat je nu je elektriciteit inkoopt voor de komende 25 jaar en maar voor 7-8 jaar hoeft te betalen, dus voor een derde van de prijs. Bedenk ook dat de elektriciteitsrekening sowieso betaald moet worden, dus na die 7-8 jaar heb je of gewoon alle normale elektriciteitsrekeningen betaald of je hebt je zonnepanelen al volledig terugverdiend.

Rendement zonnepanelen als percentage

Het rendement van zonnepanelen is niet goed uit te drukken als een percentage, zoals met rente op je bankrekening of andere investeringen. Dit komt omdat je eerst je originele investering moet terugverdienen. Het percentage is dus de eerste 7-8 jaar negatief en wordt daarna elk jaar beter.

Financiering van zonnepanelen

De meeste installateurs vragen een kleine aanbetaling en laten het restant betalen op de dag van of na de installatie. Het is mogelijk om voor zonnepanelen een persoonlijke lening af te sluiten, al is dit niet erg voordelig. Een persoonlijke lening kost al snel 6-7%. Dat betekent dat je ongeveer de helft van de opbrengst van je zonnepanelen aan rente op de lening moet afdragen, hetgeen de terugverdientijd verdubbelt.

Er is een ‘groene lening’ van de overheid beschikbaar met een rente van minder dan 4%. Hiervan moet je echter voor de helft van het geleende geld andere energie-efficiënte maatregelen installeren. Het is ook mogelijk om zonnepanelen bij de hypotheek in te zetten als je gaat herfinancieren. Een hypotheekrente van 4% is niet ongebruikelijk, en met hypotheekrenteaftrek betaal je feitelijk minder dan 2% rente. Hierdoor betaal je slechts een vijfde van de opbrengst van je zonnepanelen aan rente. Toch blijft vooruitbetaling met spaargeld het aantrekkelijkst.

BTW terugvragen

De BTW op de prijs van zonnepanelen is momenteel aftrekbaar van de belasting. Je kunt de volledige BTW terugvragen, 21% op de materialen (zonnepanelen, omvormer, montageframe) en 6% op de arbeid. Op een systeem van € 6000 scheelt dat al snel € 1000 aan BTW. Voor het terugvragen moet je een aantal formulieren invullen. Er zijn diverse externe partijen die je hierbij kunnen helpen. De verwachting is dat dit belastingvoordeel niet voor altijd blijft bestaan, dus wees er snel bij!

Begin met het vergelijken van zonnepanelen
Info over zonnepanelen algemeen
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Hoe kies ik de juiste zonnepanelen?
Info over omvormers en overige materialen
Info over installateurs van zonnepanelen