Sinds een paar weken staat de Lono Espresso Machine RVS op mijn aanrecht en ik gebruik hem bijna elke dag. Ik was op zoek naar een pistonmachine zonder te veel toeters en bellen, gewoon iets dat degelijk werkt en er een beetje goed uitziet in de keuken. Deze trok meteen mijn aandacht door de strakke afwerking en het roestvrij staal. Toen ik hem uit de doos haalde, voelde hij stevig en goed gebouwd. Alles zat logisch in elkaar en ik kon er eigenlijk meteen mee aan de slag. De bediening is eenvoudig, met duidelijke knoppen en een draaiknop voor de stoomfunctie. Het toestel warmt snel op, na een minuut ongeveer ben je klaar om koffie te zetten. De eerste espresso die ik ermee maakte had meteen een mooie crema. De smaak was vol en goed in balans, zeker als je zelf je bonen maalt en een beetje oplet met de maling. Ik gebruik verschillende soorten bonen en merk dat de machine telkens netjes reageert. Het voelt alsof je echt controle hebt over het resultaat, wat het extra leuk maakt om ermee te experimenteren. Melkschuim maken ging in het begin een beetje op gevoel. De stoomfunctie is krachtig genoeg, maar het duurt even voor je doorhebt hoe je het kannetje moet houden. Na een paar keer oefenen lukte het goed om romig schuim te maken, en dat maakt een cappuccino echt af. Het waterreservoir is makkelijk uit te nemen en groot genoeg voor een paar dagen, afhankelijk van hoeveel je drinkt. Ook het schoonmaken gaat vlot. Het lekbakje klik je er zo uit en alles is goed bereikbaar. Ik merk dat ik het toestel zonder veel moeite proper kan houden, wat fijn is als je hem dagelijks gebruikt. De machine maakt wel wat geluid tijdens het zetten, vooral als de pomp op gang komt. Het stoort me niet echt, maar ik hoor het wel duidelijk, zeker 's ochtends als het huis nog stil is. Het hoort er ook wel een beetje bij, vind ik. Wat me vooral opvalt is dat ik meer plezier heb gekregen in koffiezetten. Het is een klein moment van rust geworden: bonen malen, tampen, de koffie zien doorlopen, de geur die zich verspreidt. Elke ochtend opnieuw. En als er iemand langskomt, is het ook gewoon leuk om even samen een cappuccino te maken.Kortom, het is een mooie en degelijke machine die doet wat hij moet doen. En dat doet hij goed.