Informatie over e-readers

Een e-reader is een uitkomst voor de echte boekenwurm. Honderden boeken in één handzaam apparaat.
Met een e-ink scherm lees je net zo makkelijk als van papier. Zelfs in de volle zon. Lees hier alle belangrijke informatie die je moet weten wanneer je een e-reader gaat kopen.

Bekijk alle E-readers

Algemeen

De e-reader maakt een stormachtige ontwikkeling door. Met een e-reader kun je e-books lezen maar bijvoorbeeld ook kranten of tijdschriften. Het grote voordeel van een e-reader is dat je in een klein en handig formaat honderden boeken kwijt kunt. Zo kun je zonder volle tas toch altijd iets te lezen bij je hebben. Ook ideaal voor op vakantie dus.

e-reader

Al deze boeken in slechts 1 e-reader!

Voordelen

Het gebruik van een e-reader heeft een aantal voordelen vergeleken met het lezen van een 'gewoon' boek:

  • geen pagina’s meer omslaan
  • opslaan van laatst gelezen pagina
  • markeringen in de tekst maken
  • luisteren van muziek met hetzelfde apparaat
  • geen zwaar onhandelbaar boek meer meesjouwen
  • boeken downloaden/kopen vanuit uw luie stoel
  • Word-documenten lezen (mits ondersteund)
  • lettergrootte en lettertype naar eigen smaak aan te passen
Uiteraard zijn er nog veel meer voordelen te bedenken, zoals bijvoorbeeld het feit dat je met de nieuwere modellen vaak kunt internetten.

E-books

Een e-book kun je kopen of downloaden via internet, waarna je vervolgens de gedownloade/gekochte software op jouw e-reader zet. Dit kan middels een USB aansluiting, of bijvoorbeeld draadloos via je draadloze netwerk. Hiervoor moet de e-reader wel voorzien zijn van wireless LAN. Wil je een krant lezen op joue e-reader dan kun je daarvoor een abonnement afsluiten. Op deze manier heb je dagelijks het laatste nieuws tot je beschikking.

Multifunctioneel

Veel e-readers zijn inmiddels voorzien van extra snufjes. Soms zijn ze voorzien van woordenboeken, kun je er mee internetten en zijn ze geschikt voor het afspelen van mp3 muziek. Zo kun je tijdens het lezen van jouw e-book naar een ontspannend muziekje luisteren.

Beeldscherm

De allereerste e-readers waren voorzien van een e-ink (elektronische inkt) scherm. Dit scherm werkt niet zoals andere schermen door licht uit te stralen, maar door licht te reflecteren. Dit zorgt ervoor dat zo’n scherm leest alsof je van gewoon papier afleest.

Tegenwoordig zijn veel e-readers uitgerust met een gewoon TFT scherm, vergelijkbaar met dat van een laptop. Voordeel hiervan is dat deze ook kleuren kunnen weergeven en je ook zonder licht kunt lezen in het donker. Toch blijft een e-ink scherm het fijnste als je de e-reader hoofdzakelijk gaat gebruiken om te lezen. Doordat het scherm geen licht uitstraalt is dit veel rustiger voor de ogen.

Er zijn inmiddels ook e-readers op de markt met een e-ink scherm waarbij het beeldscherm wel licht geeft, zodat je in het donker ook met deze e-readers kan lezen.

Bediening

De bediening van een e-reader gebeurt middels knopjes of middels het scherm. Dit noemt men een touchscreen. Je kunt dan door simpelweg het beeldscherm aan te raken de juiste instellingen maken.
Stylus
Wanneer de e-reader over een touchscreen beschikt probeer deze dan zo veel mogelijk te bedienen met de stylus (pennetje) die meestal meegeleverd wordt. Hiermee voorkom je dat er vettigheid op het scherm komt waardoor deze minder goed leesbaar wordt.

Bestandsformaten

E-readers ondersteunen verschillende soorten documenten. Zo zijn er de volgende bestandsformaten die ondersteund kunnen worden:

Veelgebruikte ondersteunde bestandsformaten
BeBBText
ePubPPT
WordBMP
PDFPNG
JPGPRC

De belangrijkste zijn ePub, BeBB en PDF. Bijna alle e-readers kunnen deze formaten verwerken. Het voordeel van ePub is dat de tekst zich aanpast aan de afmetingen van het scherm. Bij een kleiner scherm worden bijvoorbeeld de zinnen automatisch ingekort. Bij andere formaten is dat niet altijd het geval. Verder zijn er een aantal typen afbeeldingen die bekeken kunnen worden zoals bijvoorbeeld JPG, BMP, TIFF en PNG. Ook tekst zonder opmaak (txt) en Word-bestanden kunnen vaak gelezen worden evenals webpagina’s (html) en Powerpoint-presentaties (ppt).

Beste e-readers
Populairste e-readers