Energiegebruik wasdrogers

Inhoudsopgave

  1. Energielabel
  2. Stroomverbruik droger
  3. Warmtepompdroger

Wist je dat een warmtepompdroger maar een derde van de stroom gebruikt die een wasdroger met label B nodig heeft? Zo bespaar je met een goede warmtepompdroger jaarlijks 200 kWh aan elektriciteit: dat is zo’n 6 procent van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden!

Het verbruik van je oude wasdroger kan dus een goede reden zijn om een nieuwe droger aan te schaffen. De vraag ‘Hoeveel verbruikt een droogkast’ (zoals sommige mensen een droger ook wel noemen) is niet eenvoudig te beantwoorden, omdat het verbruik van eenwasdroger enorm varieert tussen wasdrogers met verschillende energielabels (en zelfs tussen wasdrogers met hetzelfde energielabel!). Is je wasdroger energiezuinig, dan kan dat tientjes per jaar schelen op energiekosten. Let dus bij de aanschaf altijd op het wasdroger energieverbruik.

Energielabel

Per 1 maart 2021 gelden nieuwe energielabels die het lezen van de labels eenvoudiger en duidelijker moeten maken. Vanaf nu zijn er weer labels die lopen van A tot en met G waarbij A de meest energiezuinige optie is en G de minst energiezuinige optie. Er worden dus vanaf nu geen +'jes of procenten op het label weergegeven om verwarring te voorkomen.

Sinds 1 november 2015 moeten nieuwe wasdrogers minimaal label B hebben. Wasdrogers met energielabel C en D mogen niet meer gemaakt worden, maar oude voorraden die in deze energieklasse vallen mogen nog wel verkocht worden. Check daarom altijd het energielabel als je een nieuwe wasdroger gaat kopen.

Het gemiddeld gebruik in wattage is ongeveer 2400 watt. Als je wilt weten ‘wat kost een droger per keer’, dan kun je uitgaan van een bedrag tussen 15 cent en 50 cent per droogbeurt.

Stroomverbruik droger

Zoek je de meest energiezuinige wasdroger,dan kom je dus bij een A-label droger uit. A-label wasdrogers zijn altijd warmtepompdrogers. Zij hergebruiken de warme lucht en drogen de was op lagere temperatuur dan andere wasdrogers. Daarom zijn de droger-kosten per keer lager dan bij bijvoorbeeld een condensdroger. Droog je veel kleine wassen per week, dan tellen al die droger-kosten per wasbeurt alsnog flink op. Het droger-energieverbruik weegt daarom voor een groot deel mee bij het kiezen van een nieuwe wasdroger. Tip: je kunt beter een paar grote trommels drogen dan heel veel kleintjes. Dat is echt energiezuiniger! Lees hier overigens meer bespaartips.

Een slimme droger

Veel drogers hebben tegenwoordig een smart functie. Hiermee kun je de droger via een app verbinden aan je telefoon of tablet. In deze app kun je niet alleen de droger van een afstand aan- of uitzetten maar ook inzicht krijgen in het energieverbruik van je droger. Deze informatie kan je helpen om zo gunstig, en energiezuinig mogelijk je was te drogen.

Warmtepompdroger

Condensdrogers zijn goedkoop in de aanschaf, maar verbruiken per wasbeurt relatief veel energie. Staat bij jou de wasdroger vaak te draaien, dan is het logischer om een zuinige warmtepompdroger te kiezen. Warmtepompdrogers zijn energiezuinige drogers, maar wel een stuk duurder in aanschaf dan condensdrogers. Doordat ze zo energiezuinig drogen verdienen ze zich terug door het lagere stroomverbruik. Een warmtepomp-wasdroger is daarmee een goede keuze voor jouw portemonnee en het milieu.