Hoe lang kun je voedsel bewaren in de vriezer?

Inhoudsopgave

  1. Houdbaarheid
  2. Vlees en vis invriezen
  3. Ander voedsel invriezen
  4. Houdbaarheid na ontdooien

Kieskeurig.nl is groot geworden als vergelijkingssite. Als je op zoek bent naar de beste vriezer ben je bij ons aan het juiste adres. We schrijven echter ook regelmatig artikelen met tips. Zoals hier, over het invriezen van etensresten. Eten invriezen doen we namelijk massaal. Desondanks bestaat er nogal wat onduidelijkheid over hoe lang je voedsel nou precies kunt bewaren.

Hieronder kijken we naar de houdbaarheid van verschillende soorten voedsel. Of je nu een koelkast met vriezer hebt of een aparte vrieskast, of je etensresten invriest in speciale koelkastbakjes of plastic zakken gebruikt; het is altijd goed om te weten hoe lang je eten nu precies kunt bewaren.

Houdbaarheid

Voordat we ingaan op de houdbaarheid van verschillende soorten etenswaren, gaan we eerst iets dieper in op het begrip zelf. Een vriezer is natuurlijk hartstikke handig om je etensresten lang te kunnen bewaren. Wat veel mensen niet weten is dat je (sommige) producten na een bepaalde periode toch echter beter niet meer kunt eten.

Dit komt omdat er bij het bevriezen ijskristallen ontstaan. Deze ijskristallen prikken de cellen van etenswaren lek, waardoor enzymen van buitenaf hun kans krijgen om binnen te dringen. De enzymen tasten de voedingsstoffen van de etenswaren aan, waardoor de voedingswaarde en de smaak achteruit gaan. Kijk vooral uit met vlees. Dat kan na verloop van tijd ranzig worden.

Om de houdbaarheid van etenswaren uit te drukken, worden verschillende termen gebruikt. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen zogenoemde TGT- en THT-producten. Met TGT wordt “te gebruiken tot” bedoeld. Je ziet TGT vaak terug op producten die je maar kort kunt bewaren. De gegeven datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt eten. Als je producten met zo'n TGT-datum bij thuiskomst meteen invriest, kun je de houdbaarheid verlengen tot na de TGT-datum.

De tweede term waarmee we houdbaarheid uitdrukken, is THT. Dit staat voor “ten minste houdbaar tot”. Een THT-datum wordt vaak gebruikt voor lang houdbaar voedsel. Producten met een THT-datum kunnen vaak nog wel gegeten worden na deze datum. Bekijk de etenswaren dan wel goed en ruik er even aan. Als een product niet meer goed is, merk je het dan vaak wel. Een klein stukje proeven geeft vaak ook wel uitsluitsel. Producten met een THT-datum kun je vaak goed invriezen.

In de volgende alinea's gaan we in op het invriezen van verschillende etenswaren. Na het lezen weet je bijvoorbeeld precies of je roomboter over datum is, hoe je yoghurt in moet vriezen en hoe lang kip nog houdbaar is na het ontdooien.

Vlees en vis invriezen

We beschreven hierboven al dat het vooral uitkijken is met vlees. Ingevroren vlees kan na verloop van tijd ranzig worden. Er zit ook nogal wat verschil in de houdbaarheid van verschillende soorten vlees. Op de vraag ‘Hoe lang kun je vlees in de vriezer bewaren’ is daarom ook geen eenduidig antwoord te geven. Datzelfde geldt overigens ook voor vis. Vlees invriezen, kip invriezen of zalm invriezen; hieronder geven we aantal richtlijnen voor de gemiddelde houdbaarheid van diverse soorten vlees en vis.

•Kip blijft zo'n zes tot negen maanden goed in de vriezer

•Varkensvlees blijft zo'n vier maanden goed in de vriezer

•Rundvlees blijft zo'n zes tot 12 maanden goed in de vriezer

•Vis blijft over het algemeen zo'n twee maanden goed in de vriezer

Ander voedsel invriezen

Zoals je net hebt kunnen lezen, is er nogal een verschil tussen de houdbaarheid van verschillende etenswaren. Dat geldt niet alleen voor vlees en vis. Hieronder geven we een aantal richtlijnen voor de gemiddelde houdbaarheid van een aantal etenswaren.

•Brood invriezen: brood kun je twee tot vier weken bewaren in de vriezer

•Groenten invriezen: groenten kun je zes tot 12 maanden bewaren in de vriezer

•Fruit invriezen: fruit kun je 10 tot 12 maanden bewaren in de vriezer

•Boter invriezen: boter kun je tot zes maanden bewaren in de vriezer

•Yoghurt invriezen: yoghurt kun je tot twee maanden bewaren in de vriezer

•Gekookte aardappelen invriezen: gekookte aardappelen kun je één tot twee maanden bewaren in de vriezer

•Hutspot invriezen/stamppot invriezen: hutspotten en stampotten kun je één tot twee maanden bewaren in de vriezer

•Risotto invriezen: risotto kun je één tot twee maanden bewaren in de vriezer

In deze laatste alinea gaan we in op de houdbaarheid van verschillende etenswaren ná het ontdooien. Yoghurt over datum en kip die ranzig is geworden: hoe lang na het ontdooien kun je deze en andere producten eigenlijk nog eten?

Houdbaarheid na ontdooien

Nu je weet hoe lang je producten in je vriezer kunt bewaren, gaan we tot slot nog in op de houdbaarheid van etenswaren na het ontdooien. Vooral over vlees en vis bestaan vragen. Bijvoorbeeld: hoe lang is kip uit de vriezer houdbaar? Om meteen maar antwoord te geven: de houdbaarheid van kip na ontdooien is gering. Dat geldt overigens voor vrijwel alle producten. We geven je in deze alinea zodoende graag wat tips over het ontdooien van etenswaren uit de vriezer.

Het is het beste om ingevroren eten rustig te laten ontdooien. Je kunt voedsel het beste in de koelkast ontdooien. Leg je etenswaren in een bord of schaal en dek ze af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie. Je kunt de producten het beste de avond voor dat je ze nodig hebt uit de vriezer halen. Het duurt namelijk tot wel 18 uur voordat de producten voldoende ontdooid zijn.

Als je een product snel nodig hebt, kun je ook gebruikmaken van je magnetron. Kies dan voor de ontdooistand. Laat je etenswaren liever niet op het aanrecht of op de verwarming ontdooien. Ook het ontdooien in warm water wordt afgeraden. Het is vaak ook niet aan te raden bevroren eten direct in de pan te gooien, omdat de binnenkant dan meestal niet gaar wordt.

Als je etenswaren ontdooid zijn, zijn ze over het algemeen nog beperkt houdbaar. Je kunt de producten het beste dezelfde dag nog gebruiken. Wacht in ieder geval nooit langer dan een paar dagen. Mocht je twijfelen aan de houdbaarheid, gebruik dan je neus. Mocht je een product toch niet nodig hebben, dan zit er sowieso maar één ding op: weggooien. Dat is natuurlijk enorm zonde, maar als je ingevroren eten ontdooid is, mag je dit nooit opnieuw invriezen.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle vriezers op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!