Wat is de beste kijkafstand voor mijn tv?

Televisieschermen worden steeds groter. Vraag jij je ook af of een 75 inch- model (of groter) eigenlijk wel in jouw woonkamer past? Is dat niet veel te veel? Of is het juist heel prettig? Zijn er regels voor hoe ver je het best bij de televisie vandaan kunt zitten? We leggen je dat graag uit.


Toe aan een nieuwe televisie? Bekijk alle tv's op Kieskeurig.nl

Bekijk nu

Een maatje groter? Lekker!  

We zullen er geen doekjes om winden. Hoe groter het beeldscherm, hoe intenser de kijkervaring. En dat is veel leuker. Wie naar een 32inch-televisie kijkt en er vier meter bij vandaan zit, zal niet snel het gevoel hebben midden in de actie te zitten. In de bioscoop, is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Het immense scherm vult een groter deel van je blikveld. Het maakt alles wat je ziet veel realistischer en sleept je mee in het verhaal. Dus ja, kies je televisie wat groter voor de woonkamer. Maar hoe groot is nu groot genoeg? En op welke afstand moet je dan vanaf zitten?

Blikveld: hoe breder, hoe echter!  

Hoe vollediger het tv-scherm je blikveld vult, hoe minder je ziet van de omgeving. En dat heeft een rechtstreeks effect op hoe betrokken je je voelt bij wat er op het scherm gebeurt. Harde regels die zeggen welk deel van je blikveld een scherm moet innemen zijn er niet, maar de meeste richtlijnen noemen een kijkhoek van tussen 26 en 40 graden. Hoe zetten we dat om naar een kijkafstand?

Zit je verder van de tv, dan heb je een groter scherm nodig om hetzelfde deel van je blikveld te vullen. Concreet kunnen we de kijkhoek omrekenen naar een verhouding tussen kijkafstand en schermdiagonaal, allebei uitgedrukt in centimeters.

We besparen je alle wiskunde, en geven je in plaats daarvan deze handige tabel. Denk er aan dat schermdiagonalen vaak uitgedrukt worden in inches, vermenigvuldig dat getal met 2,54 om de maat in centimeter te verkrijgen (bijvoorbeeld: 40 inch = 102 cm).

Dus, wie een nieuwe tv in huis wil halen, rekent zijn ideale kijkafstand als volgt uit.

  • Heel ontspannen kijkervaring: 2,5 keer de schermdiagonaal (in cm).
  • Rustige kijkervaring: 2 keer de schermdiagonaal (in cm).
  • Meeslepende kijkervaring: 1,6 keer de schermdiagonaal (in cm)
  • Bioscoop kijkervaring: 1,2 keer de schermdiagonaal (in cm)

Voorbeeld: een 75 inch- (191 cm) scherm, plaats je ergens tussen de 4,8 meter (heel relaxed), 3,8 meter (ideaal rustig), 3,1 meter (ideaal meeslepend) en 2,3 meter (bioscoop) bij je bank of stoel vandaan.

Is de resolutie van belang?  

Maakt het uit of je een Full-HD-scherm van 1920 × 1080 pixels, een 4K-scherm van 3840 × 2160 pixels of een 8K-scherm van 7680 × 4320 pixels hebt? Ja, in theorie wel, maar in de praktijk maakt het nog weinig uit. Wat je vooral wilt vermijden, is dat je individuele pixels kunt zien. Maar op een 4K-scherm en zeker op een 8K-scherm moet je daarvoor al heel dicht bij de tv zitten (minder dan één schermdiagonaal als kijkafstand). Heb je toch nog een Full-HD-scherm, zorg dan voor een kijkafstand van minstens 1,6 keer de schermdiagonaal (in cm).


Toe aan een nieuwe televisie? Bekijk alle tv's op Kieskeurig.nl

Bekijk nu

Praktische tips  

  • Zet comfort voorop. Ja, een reuzegroot scherm is erg leuk om Star Wars te kijken, maar misschien minder fijn als je naar het nieuws kijkt. Houd dus rekening met het type programma’s dat je het meest kijkt. Nieuws, soaps en praatprogramma’s lenen zich meer voort een ontspannend kijkervaring. Voor sport, films of epische tv-series wil je wel een meeslepende kijkervaring.
  • Houd rekening met de kwaliteit van wat je kijkt. Op een groot scherm zie je fouten in het beeldmateriaal veel gemakkelijker. Programma’s op dvd zullen er bijvoorbeeld nooit fantastisch uitzien op een heel groot scherm.
  • Doe wat jij goed vindt. Beschouw wat we hier aangeven als een richtlijn. Wil je verder weg zitten, of juist dichterbij? Doe dat dan, het is jouw woonkamer. Het is in elk geval niet ongezond om heel dicht op de televisie te zitten, hoogstens onprettig.