Wat is de beste kijkafstand voor mijn tv?

Inhoudsopgave

  1. Wanneer 4K-UHD?

Om een fabeltje direct uit de wereld te helpen: het is niet ongezond om heel dicht op de televisie te zitten. Comfortabel is natuurlijk anders, dus een minimale kijkafstand van zo’n anderhalve meter is wel prettig om nog enigszins lekker te zitten. In de meeste huiskamers lijkt ons dat geen probleem. Waar je wel voor moet zorgen, is dat je ver genoeg van het scherm af zit om de individuele pixels niet meer te onderscheiden. Beelden zijn opgebouwd uit pixels en bij een Full-HD-televisie zijn dat er horizontaal 1920 naast elkaar. Rekening houdend met een normaal gezichtsvermogen moet je de kijkhoek bij een Full-HD-televisie beperken tot maximaal 30 graden.

Dit vertaalt zich in een vermenigvuldigingsfactor van 1,6 keer de maat van een televisie. Let er daarbij op dat televisiematen worden uitgedrukt in inches terwijl wij natuurlijk uitgaan van centimeters. De formule voor de kijkafstand is bij Full-HD daarom: Televisiemaat x 1,6 x 2,54. Bij een 50 inch-televisie moet je dus minimaal 203,2 cm van de televisie af zitten voor een scherp beeld. Let op: dit is tegelijkertijd ook de optimale scherpte!

Wanneer 4K-UHD?

Een 4K-UHD-televisie is natuurlijk veel scherper dan een Full-HD-televisie en heeft horizontaal maar liefst 3840 pixels naast elkaar. Hierdoor hoef je slechts 0,8 keer de diagonale afstand van de televisie af te zitten voor een scherp beeld. De formule voor de kijkafstand is bij 4K-UDH dus: Televisiemaat x 0,8 x 2,54. Bij een 50 inch-televisie kun je dus op minimaal 101,6 cm zitten om alles nog scherp te zien. 

Tegelijkertijd zagen we eerder dat dit bij dezelfde maat voor een Full-HD-model 203,2 cm was. Bij een 50 inch-televisie heb je dus profijt van 4K-UHD bij een kijkafstand van 101,6 tot 203,2 cm. Dat geeft dus direct aan waarom 4K-UHD-televisies kleiner dan 60 inch eigenlijk onzin zijn: niemand zit op slechts een meter van zijn televisie. Om het je makkelijk te maken, zie je in de grafiek bij welke afstand een 4K-UHD-televisie zinvol is.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle tv's op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!