Informatie over laptops

Kies je voor een laptop, een ultrabook of voor een kleine netbook? Kies vooral voor een snelle processor, veel intern geheugen, een goede videokaart en een grote harde schijf. Verder is de werkduur van je accu erg belangrijk. Uitgebreide informatie over de aankoop van een laptop vind je op deze pagina.

Laptops, ook wel notebooks genoemd, worden steeds sneller en doen tegenwoordig niet meer onder voor desktopcomputers. In de afgelopen jaren zijn de prijzen van laptops sterk gedaald. De processor is het hart van de laptop en bepaalt voor een groot deel de prijs en prestaties. Andere belangrijke onderdelen zijn het intern geheugen, de videokaart en de grootte en resolutie van het beeldscherm. Omdat een laptop gebruik maakt van een accu kun je op elke plek werken.

Bekijk alle laptops

Veelgestelde vragen

"Wat voor processor heb ik nodig?"
De processor van een laptop is te vergelijken met de motor van een auto. Het bepaalt grotendeels de prestaties en de snelheid van je laptop. Wil je een laptop om op te kunnen gamen, is het belangrijk om een snelle processor te nemen. De meestvoorkomende processoren zijn van Intel en AMD. Wil je een snelle processor is het verstandig om voor een Intel i7 of AMD A8 of AMD A10 te gaan. Dit zijn op dit moment de snelste processoren op de markt.

"Hoeveel geheugen moet mijn laptop minimaal hebben?"
De gemiddelde laptop van dit moment heeft 4 GB geheugen. Het is ook aan te raden om dit minimaal te kiezen. 4GB is voldoende om de meeste software te kunnen draaien. Meer geheugen zorgt er o.a. voor dat je laptop sneller opstart en dat de programma's of spellen die je wilt spelen eerder opstarten en soepeler draaien.

"Welk besturingssysteem moet ik nemen?
Heb je een laptop die geschikt is voor Windows dan is het aan te raden om Windows 7 erop te installeren. Windows 7 werkt volgens de meeste gebruikers op dit moment het beste en biedt ook alle ondersteuning die je voor software nodig hebt. Heb je een laptop met een touchscreen dan is het een overweging waard om voor Windows 8 te kiezen. Windows 8 heeft extra mogelijkheden voor touchscreen schermen. Ben je in het bezit van een Apple MacBook dan kan je het beste voor het besturingssysteem van Apple kiezen.

Het gebruik van de laptop.

Het grote voordeel van een laptop is dat je een notebook op iedere plek binnen en buiten het huis kunt gebruiken. Hierdoor ben je een stuk mobieler. Als je van plan bent om de laptop vaak buitenshuis te gebruiken dan is het van belang om op het gewicht van de laptop letten. Een lichtere en dunne laptop neem je eenvoudig mee op reis.

Je zou in dit geval een netbook of een ultrabook kunnen overwegen. Een netbook is kleiner en lichter. Vaak mist een netbook bijvoorbeeld wel een dvd drive of een blu-ray speler. Grootste voordelen van netbooks zijn het lage gewicht en de kleine afmetingen. Netbooks zijn wel minder snel dan normale laptops of notebooks. Ze hebben meestal een lage hoeveelheid intern geheugen en een eenvoudige processor. Een netbook gebruik je om te kunnen surfen, maar kan niet worden gebruikt voor zware spellen of programma's.

Een alternatief voor netbooks zijn de nieuwe Ultrabooks. Ultrabooks zijn zeer dunne laptops die aan specifieke eisen van Intel moeten voldoen. Deze eisen zijn o.a. gebaseerd op de maximale dikte van de notebook, processorsnelheid, gewicht en werkduur van de accu. Ultrabooks hebben een lange werkduur, wegen maximaal 1,8 kilo en zijn ultradun. Ultrabooks zijn krachtiger dan de gemiddelde netbook.

2 in 1 Laptop

Twijfel je tussen een laptop en een tablet? Overweeg dan eens een 2 in 1 laptop. Deze laptops verenigen al het goede van een laptop en een tablet. 2 in 1 Laptops werken volledig als laptop, inclusief het gemak van een volledig toetsenbord.

Wanneer je echter bijvoorbeeld  wilt werken in het openbaar vervoer  kun je het toetsenbord loskoppelen en blijft er een heuse tablet over, die uiteraard veel lichter en makkelijker mee te nemen is.

Wat is een TFT beeldscherm?

Alle laptops hebben een Thin Film Transistor (TFT) scherm. Een TFT scherm heeft een veel grotere kijkhoek dan de oudere lcd-schermen. Fabrikanten zorgen bij sommige typen voor een extra plastic laagje op het beeldscherm. Dit laagje kan de weerkaatsing van zonlicht of tl-lampen tegengaan. Indien je veel overdag of bij TL-licht op je laptop wilt werken, is het dan ook aan te raden om te letten op de weerkaatsing van licht op het beeldscherm. Veel TFT schermen zijn uitgerust met LED-verlichting. Voordelen van LED TFT-schermen zijn de levensduur en het energieverbruik.

Soorten processoren van een laptop.

De processor bepaalt voor het grootste gedeelte de prijs en prestaties van je laptop. Mobiele processors hebben minder energie nodig dan desktop processors en worden minder warm. Dit maakt deze processors echter ook langzamer dan vergelijkbare processors in een pc.

Als je vooral gebruikt gaat maken van tekstverwerking, internet en andere niet veeleisende programma’s kun je het beste kiezen voor een goedkopere processor. Deze processors zijn energiezuinig en dat is gunstig voor de accu. Je kunt dan denken aan Intel Atom, Intel Core i3, Intel Celeron en AMD Turion. Zoek je een processor voor gaming of videobewerking heb je minimaal een Intel Core i5, Intel Core i7, AMD A8 of AMD A10 nodig.

Informatie over touchscreen laptops.

Touchscreen is steeds meer in opkomst. Tegenwoordig worden er ook steeds meer touchscreen laptops gemaakt. Dit zijn laptops met een touchscreen scherm.

Je kan het scherm bedienen door hem aan te raken. Naast het aanraakscherm heb je ook nog de optie om gebruik te maken van een toetsenbord. Je hoeft dus niet persé het touchscreen te gebruiken.

Besturingssystemen zijn steeds meer bezig om het systeem geschikt te maken voor touchscreen. Zo is met de introductie van Windows 8 een besturingssysteem ontwikkeld die met name geschikt is voor tablets, touchscreen monitoren en laptops.

Hoe belangrijk is het intern geheugen van mijn laptop?

Naast de processor is het intern geheugen van invloed op de prestaties van je laptop. Het intern geheugen wordt ook wel Read Access Memory (RAM) genoemd. Hoe groter het intern geheugen, hoe beter en sneller de laptop overweg kan met toepassingen en hoe meer programma’s je tegelijkertijd open kunt laten staan.

Intern geheugen Wat doet het?
tot 3 GB Voldoende voor tekstverwerking en internet.
tot 4 GB Betere prestaties en geschikt voor zwaardere programma's.
meer dan 4 GB Geschikt voor 3D-spellen, videobewerking, multi-tasken.

Let op: om 4 GB of meer geheugen te kunnen benutten heb je een 64-bits besturingssysteem nodig.

Waar moet ik op letten bij de harde schijf van een laptop?

Op de harde schijf van de laptop worden alle gegevens opgeslagen. Het besturingssysteem (Windows, OS X of Linux), muziek, films en alle andere mogelijke bestanden die op je computer staan, worden opgeslagen op de harde schijf. Behalve de opslagcapaciteit is de snelheid van de harde schijf van belang. De opslagcapaciteit wordt aangegeven in gigabytes (GB = 1000 MB) en terabytes (TB = 1000 GB).

Een ander kenmerk van een harde schijf is de snelheid. De snelheid waarmee de harde schijf kan lezen en schrijven wordt uitgedrukt in Revolutions Per Minute (RPM). Deze waarde geeft het aantal rondjes aan dat een harde schijf per minuut kan draaien. De goedkoopste harde schijven beginnen bij 3600 RPM, de snelste gaan tot 7200 RPM. SSD harde schijven zijn nog sneller.

Kenmerken van een laptop videokaart.

Op het moederbord van een laptop zit een grafische chip die over het algemeen wordt aangeduid als onboard videokaart. Deze chip zorgt samen met de processor en het interne geheugen voor de grafische weergave op de laptop.

Wanneer de laptop een onboard videokaart heeft zal het voor de processor, het RAM-geheugen en het moederbord meer moeite kosten om 3D-beelden te tonen dan met een aparte videochip. De chip maakt namelijk gebruik van deze onderdelen van de laptop. Het is dan ook aan te raden om voor het spelen van 3D spellen en videobewerking een laptop te kiezen met een aparte videochip.

Een aparte videochip (bijvoorbeeld van nVidia of AMD) gebruikt zijn eigen chip en meestal zijn eigen geheugen. Jouw systeem zal in dit geval dan ook sneller zijn dan bij gebruik van een onboard videochip.

Welke video uitgangen zitten er op een laptop?

De meeste laptops zijn tegenwoordig voorzien van aansluitingen op de videokaart waarmee je bijvoorbeeld een los beeldscherm of een televisie aan kunt sluiten op je laptop. Er zijn verschillende soorten uitgangen beschikbaar, waaronder:

VGA
Een VGA-aansluiting is te herkennen aan een langwerpig (blauw) stekkertje met vijftien ronde puntjes en wordt ook wel D-Sub genoemd. Met deze aansluiting kun je analoog beeld naar een gewoon CRT- of TFT- beeldscherm sturen.

DVI
Met een DVI-aansluiting kun je digitaal beeld naar het CRT- of TFT- beeldscherm sturen. Een DVI-aansluiting is een langwerpige aansluiting met 24 vierkante puntjes.

HDMI
Om digitaal beeld en geluid naar een HD-televisie of naar een modern beeldscherm dat HDMI ondersteunt te sturen, kun je een HDMI-aansluiting gebruiken. Een HDMI-aansluiting is een dunne platte aansluiting.

Van links naar rechts: DVI, Tv-out en VGA
Boven: DVI Onder: HDMI

Wat betekent WiFi op een laptop?

WiFi is de draadloze vorm van ethernet. Je kunt met WiFi dan ook uw laptop aansluiten op andere computers en/of internet. Er zijn verschillende versies verkrijgbaar, maar deze werken niet allemaal samen.

Snelheid
Een draadloze verbinding is over het algemeen langzamer dan een ethernetverbinding. Soms is de WiFi-verbinding zelfs langzamer dan een internetverbinding. Het is aan te bevelen om goed te letten op de WiFi-verbindingen die bij jouw laptop en draadloze router mogelijk zijn. De nieuwe ‘draft-n’ standaard heeft een veel hogere snelheid (tot 300 Mbits) en een veel groter bereik (tot 250 meter) dan de oudere standaarden ‘a’, ‘b’ en ‘g’. De hierboven genoemde snelheden en afstanden zijn overigens altijd de ‘technische maxima’. Dit betekent dat je deze snelheden thuis nooit helemaal kunt halen, meestal is ongeveer 50 tot 60 procent mogelijk. Een draadloos signaal kan daarbij lastig omgaan met bijvoorbeeld dikke muren en metaal. Dit soort zaken zijn van invloed op de snelheid en maximale afstand.

Beveiliging
Aangezien de signalen bij WiFi door de lucht gaan, kan iedereen die jouw huis voorbij loopt deze signalen oppikken. Soms is het dan ook aan te bevelen om een WiFi-netwerk te beveiligen. De verbinding 'encrypten' met WEP, WPA of WPA2 is bijvoorbeeld een oplossing. Een tweede optie is om de modem of router zo in te stellen dat alleen je eigen computers en/of laptops toegang krijgen. Dit kun je doen door het instellen van de MAC-adressen van de computers en/of laptops via het menu van de WiFi-router of modem.

Voor een uitgebreider overzicht van de mogelijkheden met WiFi kun je ook de achtergrondtekst bij draadloze router eens doorlezen.

Wat betekent Bluetooth op een laptop?

Bluetooth is een directe draadloze verbinding voor (rand)apparatuur zoals draadloze headsets, draadloze printers, draadloze muizen en toetsenborden, maar ook voor sommige smartphones en mp3-spelers. De maximale afstand tussen een laptop en een Bluetooth-apparaat is meestal zo’n 10 meter, maar soms is een afstand tot 100 meter mogelijk. Een verbinding over een langere afstand kost wel veel stroom, waardoor de accu eerder leeg zal zijn. Een Bluetooth-verbinding is een stuk langzamer dan een USB-verbinding en stuurt uiteraard geen stroom mee.

Wat betekent Thunderbolt?

Thunderbolt is een bedrade aansluitmogelijkheid. Deze aansluiting is zo snel dat een volledige film in Full-HD kwaliteit in zo'n 30 seconden overgezet kan worden! (10 Gbps)

Wat is een SSD harde schijf?

Een SSD schijf is gebaseerd op flashgeheugen. Een SSD-schijf is flink wat sneller, een stuk kleiner en voorlopig ook nog behoorlijk duurder dan de traditionele IDE- en SATA-harde schijven.

Aangezien er geen bewegende onderdelen in een SSD schijf zitten produceren ze geen geluid.

Momenteel is de capaciteit van SSD schijven nog beperkt. Indien je meer opslagruimte nodig hebt, kunt je het beste een traditionele harde schijf nemen. SSD-schijven vind je vooral terug in nieuwere laptops, zoals ultrabooks.

USB poorten

Een USB-poort is een snelle directe aansluiting voor randapparatuur zoals muizen, toetsenborden, webcams, multifunctions en externe harde schijven. De maximale afstand bij een USB-verbinding is zo’n 10 tot 20 meter.

Aantal aansluitingen

De meeste laptops en computers zijn voorzien van minimaal één USB-poort. Let op dat een laptop voldoende USB-aansluitingen heeft voor de apparaten die je wilt gebruiken.

USB versie
USB 1.1 is inmiddels opgevolgd door USB 2.0, welke een stuk sneller is dan zijn voorganger. Op laptops met USB 2.0 kunnen ook USB 1.1 apparaten worden aangesloten. USB 2.0 apparaten werken soms ook nog met een laptop met USB 1.1, maar dan werken ze bijvoorbeeld iets langzamer of op een lagere resolutie. Indien je de keuze hebt, is het dan ook aan te raden om voor USB 2.0 te kiezen. De allernieuweste variant is USB 3.0. Deze is weer 10x sneller dan USB 2.0.

  • USB 1.0: 1,5 Mbit/s
  • USB 1.1: 12 Mbit/s
  • USB 2.0: 480 Mbit/s
  • USB 3.0: 5 Gbit/s
  • USB 3.1 10 Gbit/s
     

Wat is een ethernet aansluiting op mijn laptop?

Met ethernet kun je een laptop aansluiten op andere computers en/of op het internet. Ethernet werkt met een kabel en kan tot 100 meter afstand gebruikt worden. Om een verbinding te maken sluit je de ene connector aan op je laptop en de andere connector op je router of switch. Je kunt jouw laptop op deze manier ook direct met een andere computer verbinden. Hiervoor is tegenwoordig geen speciale (omgekeerde) kabel meer nodig. Aangezien een ethernetverbinding via een kabeltje gaat, en dus niet door de lucht, is beveiliging van het netwerk meestal niet nodig.

Snelheid
De meest voorkomende snelheid van ethernet is momenteel 1000 Mbit/s, ook wel Gigabit Ethernet genoemd. De 100 Mbit/s variant (Fast Ethernet) is ook nog verkrijgbaar. Zelfs deze laagste snelheid is sneller dan de meeste ADSL- of kabelaansluitingen. Een Fast of Gigabit Ethernetverbinding kan altijd de lagere snelheden aan, zodat een ethernetverbinding bijna altijd meteen werkt.