Bel naar 088 - 550 0176
Wij zijn op werkdagen
bereikbaar tussen 8:00 en 18:00

auto's


Informatie over auto's

Een nieuwe auto kopen is voor veel mensen een grote aankoop. Het is belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan. Het is moeilijk om nuchter te blijven als u in de showroom de auto van uw dromen ziet staan. Voor de een is dat die MPV waarin u uw gezin en alle vakantiespullen makkelijk kwijt kunt. Voor de ander is het die sportieve coupe in die diepglanzende kleur met prachtige lichtmetalen velgen.


Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar u op moet letten bij de aanschaf van een auto.

  • Hoeveel kilometers legt u per jaar af?
  • Waar wilt u de auto voor gebruiken?
  • Hoeveel passagiers en bagage wilt u mee kunnen nemen?
  • Wilt u met de auto op vakantie kunnen?
  • Wilt u iets bijzonders?
Benzine, diesel of LPG
Het aantal kilometers per jaar bepaalt voor een belangrijk deel de kosten van het autobezit. Bent u een veelrijder (meer dan 15.000 kilometer per jaar), dan kan diesel of LPG een interessante optie zijn voor u. De huidige dieselmotoren zijn een stuk schoner en vlotter dan voorheen. Waren diesels vroeger lawaaiige walmende machines, tegenwoordig zijn diesels vrijwel even stil als benzine. De uitstoot van roet wordt beperkt door het gebruik van roetfilters. Het verbruik ligt meestal een stuk lager dan dat van een benzinemotor. Dieselmotoren hebben een lange levensduur en kunnen doorgaans met gemak 250.000 kilometer mee. Dieselmodellen zijn in aanschaf een stuk prijziger dan vergelijkbare benzinemodellen.

Voor een auto voorzien van een moderne LPG-installatie (een zogenaamde G3 installatie, die voldoen aan de Europese richtlijn EG 94/12) betaalt u jaarlijks 317 Euro minder houderschapsbelasting dan standaard voor LPG. Door de lage brandstofprijs en de verlaagde houderschapsbelasting verdient u LPG, ondanks de forse prijs van de installatie, vrijwel even snel terug als diesel. Hou er echter wel rekening mee dat een LPG installatie (extra) onderhoud nodig heeft!

De tijd dat een LPG-installatie een groot deel van de bagageruimte innam is voorbij. Tegenwoordig bestaan er zogenaamde ringtanks, die de plaats van het reservewiel kunnen innemen. De inhoud van deze tanks is doorgaans wel beperkt, zodat u wat vaker aan de pomp staat. Een ander nadeel is dat uw reservewiel los in de bagageruimte moet worden meegenomen.

Er zijn een aantal fabrikanten die zogenaamde hybride auto’s leveren. Deze auto’s combineren normale brandstofmotoren met elektrische (hulp)motoren. Omdat deze auto’s milieuvriendelijker zijn, heeft de overheid besloten een korting op de BPM toe te passen. Hierdoor vormen deze auto’s, met hun dure techniek, prijstechnisch toch nog een alternatief voor de reguliere modellen.

Gebruik van de auto
De keuze van het juiste type auto hangt natuurlijk af van uw persoonlijke smaak. Toch is het ook belangrijk om te weten wat u met de auto gaat doen. Is de auto vooral bedoeld voor lokaal gebruik, in en rond uw stad of dorp, dan is een compacte zuinige auto een voor de hand liggende keuze. Wilt u vaker langere afstanden afleggen, dan is het raadzaam te zoeken naar een wat ruimere en meer comfortabele auto. Denk hierbij ook eens aan een automaat! Had vroeger de auto met automaat nog de naam een seniorenauto te zijn, tegenwoordig is het een comfortvoorziening die het autorijden een stuk relaxter maakt.

Passagiers en bagage
De meeste auto’s zijn geschikt voor het vervoer van minimaal 4 volwassenen. Kleine compacte auto’s bieden maar beperkt plaats aan passagiers en hun bagage. Voor vervoer over langere afstanden zijn de kleinste modellen eigenlijk alleen geschikt voor kinderen. Als u regelmatig meerdere passagiers en bagage wilt meenemen, of geregeld een aanhanger achter uw auto wilt hangen, dan is een groter model met meer trekkracht al snel gewenst. Middenklassers kunnen meestal 5 passagiers met hun bagage comfortabel vervoeren. Als u regelmatig passagiers meeneemt, is een 4- of 5-deurs aan te raden. Naast de 3- of 5-deurs hatchback, de sedan en de stationwagen is tegenwoordig de MPV (multi purpose vehicle) erg populair. Het meubilair in deze modellen is variabel en de ‘zit’ is meestal wat hoger. Ook heeft u vaak meer hoofdruimte. MPV zijn praktische voertuigen, gemakkelijk als u kinderen heeft en handig met in- en uitstappen.

Auto en vakantie
Veel mensen bepalen hun keuze aan de hand van de vakantie-eisen; er moet een caravan getrokken worden, of veel bagage worden vervoerd. Bedenk u echter goed of u deze extra ruimte en trekkracht het gehele jaar door nodig heeft. U betaalt er namelijk wel het hele jaar voor. Als u alleen voor de vakantie extra ruimte en trekkracht nodig heeft, dan kan het een overweging zijn om voor deze periode een grotere auto te huren.

Bijzondere wensen
Naast de bovenstaande praktische overwegingen kunt u ook andere overwegingen hebben. Als u in de zomer graag open wilt rijden is een cabriolet een goede keuze. Er zijn tegenwoordig cabriolets die een stalen kapconstructie hebben, wat minder kwetsbaar is dan de klassiek stoffen of leren kap. Er bestaan ook modellen met uitneembare dakpanelen, of grote sunroofs, die u vrijwel hetzelfde gevoel geven. Bent u wat sportiever ingesteld, dan kan een coupe een goede keuze zijn. Er zijn van de reguliere modellen vaak ook snellere versies leverbaar, waarbij u minder praktische comfort inlevert. Tenslotte zijn er de nichemodellen, zoals de Smart of de Mini, die voor veel mensen interessant zijn vanwege het “statement” dat deze auto’s maken.

Keuze
Om te komen tot uw juiste keus, biedt Kieskeurig een aantal mogelijkheden:
  • Reviews van de producten, voor en door de consument. Hier staat alles te lezen over de positieve en negatieve ervaringen van de consumenten. Met de mogelijkheid van vraag en antwoord over de producten, verzorgd door de consument zelf. Na aankoop kunt u ook uw review plaatsen.
  • Productinformatie, met de meest actuele informatie op een rij.
  • Prijsinformatie, waarbij de consumentenprijs inclusief BPM en BTW wordt vermeld.
Sluiten

Extra beveiliging

Om misbruik te voorkomen mag deze actie maar beperkt worden gebruikt. Deze blokkade wordt over seconden weer opgeheven. Probeer het dan opnieuw.