Informatie over zonnebanken

Op zoek naar een zonnebank maar weet je niet welke voor jou geschikt is? Lees hier alles over de diverse zonnebanken, accessoires, opties én minstens zo belangrijk: welk type bruiningsapparatuur bij jouw huid past.

Weet je al wat je zoekt? Ga dan direct naar:
> Zonnehemels
> Zonnecombinaties
> Gezichtsbruiners

Bekijk alle Zonnebanken

Uitvoeringen

Er zijn veel verschillende modellen zonnebanken verkrijgbaar op de mark. Dit zijn de belangrijkste twee:

  • Een zonnecombinatie, ook wel de gewone zonnebank, is een type zonnebank met lampen zowel onder als boven. Het gebruik van een zonnecombinatie geeft je dus gemakkelijk een mooie egale teint. 
  • Een zonnehemel heeft alleen lampen aan de bovenkant. Het nadeel van een zonnehemel is dus dat je je tussendoor moet omdraaien om een egale teint te creëren. Een voordeel is dat een zonnehemel vaak inklapbaar is, en dus minder ruimte in beslag neemt. 
Tip: Bedenk of je het belangrijk vindt of je gezicht apart gebruind wordt, voordat je een zonnebank aanschaft.
Er zijn zowel zonnecombinaties als zonnehemels te koop met ingebouwde gezichtsbruiners.

Wil je liever alleen je gezicht bruinen en geen hele zonnebank aanschaffen? Geen probleem. Hier vind je alle gezichtsbruiners. 

Ontspanning

Wil je een zonnebank niet alleen gebruiken om te bruinen maar ook voor wat extra ontspanning? Dan zijn er nog twee opties waar je op kunt letten bij je aankoop:

  • Rustgevende aroma’s: speciale aroma’s waar je heerlijk rustig van wordt
  • Rustgevende muziek: met geluiden van bijvoorbeeld een kabbelende zee of fluitende vogels om helemaal bij te kunnen ontspannen

Zonnebanklampen

UV lampen
Waar word je nu bruin van? Dat komt door de UV-lampen. Deze lampen geven een straling af waarvan je bruin wordt. Deze UV-straling komt ook van de zon, maar bij een zonnebank is dit zo aangepast dat je er zonder problemen onder kunt liggen. Deze blootstelling aan UV-straling is beter gedoseerd.

HPA lampen en infrarood
HPA-lampen zijn compact en zeer krachtig. Een HPA-lamp geeft niet alleen UV-licht om te bruinen, maar ook infrarood licht. Infrarood licht wordt ervaren als warmte. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel in je blootje in een frisse slaapkamer kunt liggen. De HPA-lamp moet je overigens niet verwarren met echte infraroodlampen. Bij de apparaten die beide hebben ingebouwd, kun je kiezen tussen HPA-lampen (voor bruining) of alleen infrarood (voor alleen warmte of ontspanning). Onder een HPA-lamp mag je een beperkte tijd doorbrengen (ca 20 à 30 minuten). Als je er te lang onder blijft liggen, zou je kunnen verbranden. Een infraroodlamp geeft alleen maar warmte af. Daar mag je zolang onder blijven liggen als je zelf wilt.

Opties op het gebied van zonnebanken

Zonnebanken zijn in diverse prijsklasses te koop. Het belangrijkste verschil zit in de kwaliteit van de lampen en het comfort. Onderstaande opties maken een zonnebank nog comfortabeler:

  • Een acrylplaat vormt zich naar het lichaam en zorgt voor een ontspannen houding en aangenaam ligcomfort.
  • Met een extra gezichtsbruiner wordt het gezicht net zo bruin als het lichaam.
  • Ventilatoren (bodycooler) zijn belangrijk bij het gebruik van een zonnebank, zonnecombinatie, of zonnetunnel voor een aangename temperatuur. Dit is echt aan te raden, want zonder wordt het bloedheet!
  • Reflectoren achter de bruiningslampen zorgen voor een optimaal gebruik van de lampen.
  • Met een timer met automatische afslag hoef je de tijd niet constant in de gaten te houden.
  • Infraroodlampen voor het verminderen van spierpijnen.

Verstandig zonnen

Bepaal voordat je gaat zonnen je huidtype (er zijn zes huidtypes, van licht tot donker) voor een verantwoorde zonnekuur.

Om zeker te weten welk huidtype je hebt, kun je dit navragen bij een schoonheidsspecialist, de apotheker of de huisarts/dermatoloog. Als je je huidtype bepaald hebt, kun je inschatten hoe lang je onder het apparaat kunt gaan liggen.

Als je gebruikmaakt van zonne-apparatuur is je huid beter op de zomerzon voorbereid doordat je pigment opbouwt. Zo heb je ook 's winters een mooie bruine kleur. Dit betekent natuurlijk niet dat je in de zomer onbeschermd in het zonnetje kunt gaan zitten: je moet je altijd insmeren. Ook voor onder de zonnebank zijn er producten te koop waarmee je jezelf kunt beschermen tegen verbranding en waarmee je het bruiningsproces versnelt.


Zonnebank en zwangerschap

Als je zwanger bent maar toch graag een bruin kleurtje wilt, wees dan voorzichtig. Het pigment van je gezicht verandert en door gebruik van de zonnebank kun je gedeeltelijke verkleuringen van het gezicht krijgen. Dit verdwijnt niet altijd na de zwangerschap. Probeer dan ook heel voorzichtig uit hoe je huid reageert.

Het is verstandiger om niet langer dan 15 minuten onder de zonnebank te gaan en je buik te beschermen tegen de zon. Zeker wanneer je buik dikker wordt, zal deze gevoeliger zijn voor verbranding. Let hier op wanneer je toch graag geniet van de zonnebank.

Huidtype en beschermingsfactor


Huidtype   Beschermingsfactoren
Type 1 heeft een lichte huid, vaak met sproeten. Heeft rossig of lichtblond haar en lichte ogen.
Deze persoon verbrandt snel en wordt (bijna) niet bruin.
  Het beste is om een beschermingsfactor van minimaal 18-20 te gebruiken. Hiermee kan men maximaal drie uur in de zon doorbrengen.
Veiliger is factor 30!

Type 2 heeft een licht huid met blond haar en lichte ogen.
Deze persoon verbrand snel en wordt langzaam bruin.
 
Het beste is om een beschermingsfactor van minimaal 10-12 te gebruiken. Hiermee kan men ongeveer drie uur in de zon door brengen.
Veiliger is factor 15-20!

Type 3 heeft een getinte huid met donker blond tot bruin haar en heeft vrij donkere ogen.
Deze persoon verbrandt zelden en wordt gemakkelijk bruin.
 
Het beste is om een beschermingsfactor van minimaal 5-7 te gebruiken. Hiermee kan men ongeveer drie uur in de zon door brengen.
Veiliger is factor 10-15!

Type 4 heeft een getinte huid met donker haar en donkere ogen. Het mediterrane type.
Deze persoon verbrandt bijna nooit en bruint zeer goed.
 
Het beste is om een beschermingsfactor van minimaal 4-5 te gebruiken. Hiermee kan men ongeveer drie uur in de zon door brengen.
Veiliger is factor 5-10!

Type 5 is het Aziatisch type, zeer goed bestand tegen zon.
 
Hoeft geen zonnebrandcrème te gebruiken.

Type 6 is het Negroïde type, zeer goed bestand tegen zon.
 
Hoeft geen zonnebrandcrème te gebruiken.

Andere toepassingen

Wist je dat zonnebanken van tegenwoordig gebruikt worden tegen allerlei kwalen? Een zonnebank kan ook worden gebruikt tegen spierpijn of bij het verminderen van symptomen van huidkwalen of reumatische aandoeningen. 

Wil je zelf een zonnebank gebruiken om de symptomen van een kwaal tegen te gaan? Neem dan eerst contact op met je huisarts. Zo zorg je ervoor dat je altijd veilig geniet van jouw zonnebank. 

Kieskeurig.nl wenst je heel veel plezier met je aankoop. En heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. 

Beste zonnebanken
Populairste zonnebanken