Weegschaal kopen| Tips en informatie

Wil je een weegschaal kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk weegschalen op Kieskeurig.nl!

Direct weegschalen vergelijken Bekijk en vergelijk

Weegschaal kopen

Weegschaal kopen: hier moet je op letten

Een weegschaal is typisch zo’n product waar je eigenlijk een dubbele verhouding mee hebt. Het is confronterend wanneer je ziet dat je iets teveel weegt, maar het is ook fantastisch wanneer je ziet dat je inspanningen om af te vallen eindelijk lonen! Het is een apparaat waar iedereen die bewust leeft eigenlijk niet zonder kan.

Ga je een personenweegschaal kopen, dan is er nog verrassend veel om op te letten. Je kunt er tegenwoordig namelijk veel meer mee dan alleen wegen. Het is daarom goed om te weten wat de mogelijkheden allemaal zijn, zodat jij de beste weegschaal voor jouw situatie kiest.

Direct weegschalen vergelijken

Eigenschappen

Gewichtsaanduiding

Met de gewichtsaanduiding wordt bedoeld hoe nauwkeurig de personenweegschaal het gewicht weergeeft. De meeste digitale weegschalen ronden je gewicht af op 100 gram, maar er zijn ook modellen die nog nauwkeuriger kunnen wegen. Je keuze hierin is dus afhankelijk van hoe precies je je gewicht wilt meten.


Lichaamsanalyse

Zoals gezegd kun je met een digitale weegschaal tegenwoordig veel meer meten dan alleen het gewicht. Ga je weegschalen vergelijken, kijk dan ook eens of deze informatie bieden over je:

• Vetpercentage: een goede gezondheid is niet alleen een kwestie van het juiste gewicht. Met een te hoog vetpercentage loop je namelijk risico op een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
• Spiermassa: niet alleen interessant wanneer je veel sport, maar ook als je af wilt vallen. Een hogere spiermassa betekent namelijk ook dat je lichaam meer calorieën verbrandt.
• Watermassa: water bevindt zich in het lichaam op plekken waar geen vet is. Een teruglopende watermassa kan een indicatie zijn van vettoename.
• Body Mass Index (BMI): deze waarde geeft aan of je een gezond gewicht hebt ten opzichte van je lichaamslengte.

Maximaal weegvermogen

De meeste personenweegschalen kunnen moeiteloos een gewicht tot 150 kg aan. Wil je een weegschaal die nog meer kan wegen, dan is het verstandig om goed te kijken naar het maximale weegvermogen.

Materiaal

Voor de nauwkeurigheid van de meetresultaten maakt het niet uit, maar iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur wat betreft het materiaal van de weegschaal. Daarin heb je tegenwoordig dan ook steeds meer keuze. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor standaard glas, gehard glas, kunststof of metaal.

Geheugenfunctie

Deel je de personenweegschaal in huis met anderen? Dan is een weegschaal met geheugenfunctie erg handig. Je houdt dan eenvoudig je eigen gewicht en het verloop daarvan bij en kunt dit apart opslaan. Je partner kan dan hetzelfde doen, zonder dat jullie resultaten door elkaar lopen.


Soorten

Soorten weegschalen

Wil je weegschalen vergelijken, dan zijn er drie soorten om rekening me te houden. De ouderwetse analoge weegschaal, de digitale weegschaal en de smart weegschaal.


  • Analoge weegschaal

    Dit is de ouderwetse mechanische weegschaal zoals je die misschien nog wel kent van vroeger. Je kunt er alleen je gewicht mee wegen en vaak hebben deze weegschalen ook een iets grotere afwijking dan digitale weegschalen. Wel zijn ze vanwege hun karakteristieke ontwerp weer helemaal in bij de liefhebbers van vintage design. Deze weegschalen worden dan ook wel retro weegschalen genoemd.

  • Digitale weegschaal

    Een digitale weegschaal biedt je inzicht in veel meer dan alleen je gewicht. Zo berekent het apparaat ook je vetpercentage, spiermassa en nog veel meer. Al die informatie lees je af van een LCD-display. Beschikt je digitale personenweegschaal over een geheugenfunctie, dan kunnen meerdere personen al deze informatie eenvoudig bijhouden.

  • Smart weegschaal

    Kan je digitale weegschaal verbinding maken met andere apparaten? Dan spreken we over een smart weegschaal. Deze communiceert vaak via een app met je smartphone, tablet of computer. Dat maakt het nog makkelijker om informatie in te zien en bij te houden. Je kunt dan bijvoorbeeld op je weegschaal een streefgewicht instellen, terwijl een app vervolgens je calorieën bijhoudt om dat doel te bereiken.


Keuzehulp

Wat is de beste weegschaal?


Als je een weegschaal gaat kopen wil je natuurlijk zeker weten dat je ook de beste weegschaal kiest. Zoals je tot nu toe hebt gelezen heeft dat vooral te maken met de wensen die je hebt. Zet die duidelijk voor jezelf op een rijtje, dan kom je vanzelf uit bij jouw ideale weegschaal.

Sta je niet dagelijks op de weegschaal maar wil je af en toe eens checken of je nog op gewicht bent? Dan voldoet een eenvoudige personenweegschaal aan je wensen. Je kunt kiezen voor een digitale weegschaal zonder extra functies of een analoge weegschaal. Hou je van vintage design, dan zou je zelfs kunnen denken aan een mechanische retro weegschaal.

Wil je wat meer inzicht in je gezondheid, dan zijn de extra functies van een digitale weegschaal interessant. Je komt dan al snel uit bij een weegschaal die je vetpercentage, spiermassa, watermassa, BMI en andere waardes weergeeft. Een geheugenfunctie zorgt er daarbij voor dat je je ontwikkeling over verloop van tijd kunt volgen. Ook is het dan mogelijk om dit voor meerdere personen in huis te doen.

Gebruik je hier graag apps zoals Apple Health, Google Fit of S Health voor? Dan haal je hier met een smart weegschaal nog veel meer uit. Je personenweegschaal geeft dan alle informatie door aan de apps die je gebruikt, zodat je een mooi totaalplaatje van je gezondheid krijgt.

De prijs speelt natuurlijk ook een rol bij het bepalen van jouw beste weegschaal. De eenvoudige analoge weegschaal komt doorgaans nog als het voordeligst uit de bus. Daar staat wel tegenover dat deze ook een iets grotere afwijking hebben: gemiddeld 0,5 kg tegenover 0,1 kg bij een digitale weegschaal. De weegschalen in het hogere prijssegment scoren over het algemeen beter qua nauwkeurigheid en bieden bovendien meer opties.

Je hebt nu alle informatie om tot de juiste keuze te komen voor een geschikte personenweegschaal. Om het helemaal makkelijk te maken hebben we een handige vergelijker voor je, waarin je jouw opties snel naast elkaar zet.


Direct weegschalen vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe trends en ontwikkelingen


De populariteit van digitale en smart weegschalen geeft duidelijk aan waar consumenten behoefte aan hebben: nauwkeurige informatie die makkelijk inzichtelijk is. Personenweegschalen zullen hier dan ook steeds beter op inspelen. Bijvoorbeeld door te communiceren met andere tracking apparatuur zoals stappentellers en hartslagmeters.

Bovendien valt er naast gewicht, vet- en spiermassa natuurlijk nog veel meer te meten. Het is dan ook aannemelijk dat ook steeds meer weegschalen ons in de toekomst vertellen hoe het gesteld is met onze bloeddruk of bloedsuikerspiegel. Ook zullen weegschalen er steeds beter in worden om rekening te houden met speciale omstandigheden, zoals een zwangerschap of het gebruik van een pacemaker.


Beste weegschalen
Populairste weegschalen