Ventilator kopen: tips voor de beste ventilator

Inhoudsopgave

  1. Blaasrichting: oscilleren en neigen
  2. Soorten ventilatoren
  3. Belangrijke kenmerken van de ventilator

De ventilator zorgt het hele jaar voor een beter leefklimaat. Verkoeling in de zomer en het hele jaar door frisse lucht! Voor elke ruimte en elke toepassing is wel een goede ventilator te vinden, van een plafondventilator tot torenventilator. Wil je een ventilator kopen of meerdere ventilatoren vergelijken? Lees dan verder!

Blaasrichting: oscilleren en neigen

Aan de achterkant van de ventilator wordt lucht aangezogen, die aan de voorkant versneld wordt uitgeblazen. Door de versnelling van de lucht is deze koeler. Niet alleen ventilatoren bieden verkoeling in de zomer, ook een airco kan voor verkoeling zorgen tijdens warme dagen.

De ventilator kan verschillende richtingen op blazen. Met deze functie blaast de ventilator niet constant gekoelde lucht op dezelfde plaats, maar verplaatst de ventilator de gekoelde lucht door de ruimte heen. Dit is zeker beter dan wanneer ventilatoren via luchtkanalen op je nek of rug gericht staat. Een constante koude luchtstroom kan voor stijve spieren zorgen. Een ventilator kan oscilleren en neigen.

  • Wat is oscilleren: de ventilator blaast de lucht naar links en naar rechts. Deze mogelijkheid is op (bijna) alle modellen aanwezig. Op alle modellen kun je deze stand uitschakelen.
  • Wat is neigen: de ventilator blaast de lucht naar boven en beneden. Deze mogelijkheid is beschikbaar bij de luxere ventilator of torenventilator.

Soorten ventilatoren

Je kunt verschillende soorten en modellen ventilatoren kopen, waarbij het belangrijk is om vooraf te weten in welke situatie je deze gebruikt. Zo kun je bepalen hoe belangrijk functies als oscilleren en neigen zijn.

Tafelventilator

De tafelventilator kun je gemakkelijk op een tafel of bureau plaatsen. Een mogelijkheid is ook om een tafelmodel op de vloer te plaatsen, zodat de ventilator de lucht niet direct in je gezicht blaast. De meeste tafelventilatoren oscilleren, maar neigen niet. De horizontale hoek is wel handmatig vast te zetten. Tafelventilatoren zijn er in verschillende kleuren en maten: je kunt zelfs een mini ventilator bestellen voor op het bureau!

Staande ventilator

Heb je niet genoeg ruimte op het bureau of wil je verkoeling in een grotere ruimte, dan is de staande ventilator geschikt. Het staande model heet ook wel statiefmodel. Geplaatst op de vloer en in hoogte verstelbaar. Alle staande ventilatoren oscilleren en sommige modellen neigen automatisch. In de overige gevallen is de horizontale hoek handmatig vast te zetten.

Plafondventilator

Een plafondventilator bevestig je - zoals de naam al zegt - aan het plafond. Deze geluidsarme ventilatoren blazen de lucht over een groot oppervlak. Het plafondmodel vind je veel in slaapkamers, maar ook in woonkamers. In- en uitschakelen gaat meestal via de lichtschakelaar op de muur. In sommige modellen is ook verlichting verwerkt.

Vloerventilator

De vloerventilator heeft de meeste kracht van alle ventilatoren. Het vloermodel, of grondventilator, is dus geschikt voor grotere ruimtes. Omdat deze modellen krachtiger zijn, produceren ze meer geluid dan andere ventilatoren. Sommige vloermodellen kunnen ook aan de muur bevestigd worden.

Torenventilator

De torenventilator heet ook wel kolomventilator of zuilventilator. Deze ventilator plaats je op de vloer. Compact in oppervlakte maar hoger dan vloermodellen. Het zuilmodel is de ventilator met de meeste mogelijkheden. In de meeste gevallen oscilleert en neigt de ventilator. Timerfunctie, gebruikersprofielen en een display zijn bij de luxere modellen ook beschikbaar.

Belangrijke kenmerken van de ventilator

Naast de blaasrichting van de ventilator zijn er een aantal andere zaken die belangrijk zijn bij het uitzoeken van een ventilator.

  • Vermogen: hoe hoger het wattage, hoe harder de ventilator kan blazen. Voor een tafelmodel is minder vermogen nodig dan voor een vloermodel.
  • •Snelheid: de ventilatoren kun je instellen op verschillende snelheden. Hoeveel verschilt per model en type. Bij een lagere snelheid wordt een kleiner gedeelte van het beschikbare vermogen gebruikt.
  • Geluid: vaak betekent een hoger vermogen ook meer geluid. Stel je de ventilator in op een lagere snelheid, dan zal de geluidsproductie ook lager worden.
  • Waaier: hoe groot is de waaier, want hoe groter de waaier hoe meer lucht er wordt verplaatst.
  • Timer: als een ventilator een timer heeft, dan stopt de ventilator na de ingestelde tijd automatisch met draaien. Ideaal om bijvoorbeeld bij in slaap te vallen.