De afgelopen 2 weken heb ik de Sigma FP mogen testen. Het eerste wat mij opviel is hoe de camera voelt: heel stevig en degelijk, en best licht voor een toestel waar best wat metaal in is verwerkt. Het duurde bij mij even voordat ik alles had ingesteld zoals ik het graag wilde. Dat is dan een nadeel als je een ander merk camera gewend bent.
Pluspunten
Een had ik al genoemd: de degelijkheid van het apparaatje. Verder vind ik de camera behoorlijk stil, zeker in vergelijking met mijn eigen camera's. Qua bediening vind ik het instellen van het diafragma óp het objectief (de meegeleverde 45mm) dus gewoon geweldig! Het duurde even voor ik door had dat dat niet met een wieltje aan de camera moest, maar ik vind het echt super! Dit zou voor mij een reden kunnen zijn om hem te kopen!
De beeldkwaliteit vind ik ook bijzonder goed te noemen, zeker als ik dit vergelijk met mijn eigen camera's. Ik vind de ruis goed te doen bij hogere ISO waardes.
Minpunten:
Ik mis de zoeker, ik kan er niets aan doen. Ik ben zo ontzettend gewend om een zoeker te gebruiken dat het heel onwennig voelt en blijft voelen om via het scherm te kijken. Dat is heel persoonlijk, maar toch. Ik snap het overigens wel, want je bespaart er weer wat ruimte mee op de camera. Maar voor mij is dit het grootste gemis van de camera en voor dé reden de camera niet te kopen.
Het scherpstellen: daar kwam ik pas op een van de laatste dagen achter, dat het scherpstellen werkt aan de hand van het touch-screen. Aangezien ik in het menu géén touch mogelijkheden had, duurde het dus weer even voor ik het door had.
En als laatste minpuntje had ik eigenlijk wel een kantelbaarscherm verwacht, hoewel het scherm wel vanuit alle hoeken best goed te zien is. Soms is er recht op kunnen kijken toch fijner.
Al met al vond ik dit een hele fijne camera om mee te werken. Mooi vorm gegeven en het levert mooie plaatjes op. Maar, gelet op de mogelijkheden qua objectieven vind ik het nog zeer beperkt, en dan is dit denk ik een relatief dure camera voor de mogelijkheden qua fotograferen. Wellicht dat het voor de videografen een zeer geschikt toestel is, dat durf ik niet te zeggen.
Pluspunten
- degelijkeheid
- lichtgewicht
- instellen diafragma
Minpunten
- geen kantelbaar scherm
- mis de zoeker