Schuurmachine kopen| Tips en informatie

Wil je een schuurmachine kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vind de beste schuurmachines op Kieskeurig.nl!

Direct schuurmachines vergelijken Bekijk en vergelijk

Schuurmachine kopen

Schuurmachine kopen: tips en informatie

Het is een van die gereedschappen waar geen klusser eigenlijk zonder kan: de schuurmachine. Een apparaat dat hout en andere materialen razendsnel en heel precies schuurt. Perfect voordat je aan de slag gaat met verf of lak en een goede basis voor een perfect eindresultaat.

Maar waar moet je nu precies op letten als je een schuurmachine gaat kopen? En hoe weet je zeker dat je ook echt de beste schuurmachine kiest? Op deze pagina helpen we je met antwoorden op al je vragen.

Direct schuurmachines vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van schuurmachines

Ga je een schuurmachine kopen, dan is het goed om te weten over welke eigenschappen deze kan beschikken. Dat geeft je namelijk al een aantal punten om de verschillende apparaten op te vergelijken. We nemen ze een voor een even met je door.


Vermogen

Het vermogen van een schuurmachine geeft aan hoe krachtig de motor is. Hoe hoger het wattage, hoe groter het vermogen.

Snelheid

Niet elk type materiaal schuur je met dezelfde snelheid. Het is daarom slim om een schuurmachine te kiezen met meerdere standen of zelfs een variabele snelheid met een traploze bedieningsknop. Zo kun je voor zachtere materialen een lagere snelheid instellen en voor hardere schuurvlakken een hogere snelheid.

Toerental

Kijk daarnaast ook naar het maximale toerental van de machine. Dit geeft je namelijk een idee hoeveel schuurbewegingen het apparaat per minuut maakt. Hoe hoger het toerental, hoe meer schuurbewegingen er per minuut worden gemaakt en hoe sneller je schuurklus klaar is. Bij een schuurapparaat met regelbaar toerental kun je dit zelf aanpassen.

Voeding

Heb je een vaste werkplek waar je schuurt, met een stopcontact bij de hand? Dan is het natuurlijk geen probleem om een schuurmachine met een snoer te kiezen. Wil je wat meer bewegingsvrijheid en ook op locatie kunnen schuren? Dan is een schuurmachine met accu de beste keus.

Stofafzuiging

Tijdens het schuren komt er veel stof vrij. De meeste schuurmachines zijn daarom voorzien van een systeem dat dit stof gelijk opzuigt. Er zijn machines met een stofzakje of – bakje, maar ook machines die je aansluit op je stofzuiger. Je stofzuiger moet dan wel geschikt zijn voor het opzuigen van fijnstof.

Bevestiging schuurpapier

Er zijn verschillende manieren om het schuurpapier op een schuurmachine te bevestigen. Traditioneel gebeurt dat met een klem en dit systeem bestaat nog steeds. Bij de meeste machines bevestig je schuurpapier tegenwoordig echter met klittenband. Snel en simpel, maar het schuurpapier zelf is daardoor vaak wel iets prijziger.

Schuurpapier

Het kiezen van het juiste schuurpapier is ook belangrijk voor een geslaagde klus. Je let daarbij vooral op de watervastheid en de korrelgrootte. Watervast schuurpapier is geschikt voor natschuren, de overige soorten voor droogschuren.

De korrelgrootte geeft aan hoe fijn of grof het schuurpapier is. Hoe hoger de korrelgrootte, hoe fijner het schuurpapier. Welk soort schuurpapier je nodig hebt voor verschillende klussen zie je hieronder:

verwijderen oude verflagen 60 – 80
opschuren nieuw hout 80 – 120
opschuren van bestaande verflaag in redelijke kwaliteit 120 – 150
opschuren van bestaande verflaag in perfecte kwaliteit 180 – 220
opschuren tussen verf en laklagen 240


Soorten

Soorten schuurmachines

Schuur je meestal grote vlakken, of moet je soms ook in lastige, kleine hoekjes schuren? Denk daar alvast over na voor je een schuurmachine gaat kopen, want dat bepaalt welke machine voor jou geschikt is. Je kunt kiezen uit de volgende soorten schuurmachines:


 • Excentrische schuurmachine

  Bij een excentrische schuurmachine zit een cirkelvormige zool met een excentriek vast aan de motor. Hierdoor ontstaat er een draaiende en trillende beweging die ideaal is voor snel en grof schuren.

 • Vlakschuurmachine

  Bij een vlakschuurmachine zit er een rechthoekige zool met een excentriek vast aan de motor. Deze machines zijn ideaal om snel en zorgvuldig grote vlakken te schuren.

 • Deltaschuurmachine

  Bij het schuren kom je vaak genoeg kleine hoekjes tegen waar je met de vlakschuurmachine net niet bij komt. Een deltaschuurmachine biedt met zijn driehoekige vorm de oplossing, daarmee kun je namelijk precies in die lastige hoeken schuren.

 • Bandschuurmachine

  Bij een bandschuurmachine is het schuurpapier over twee rollen gespannen, die worden aangedreven door een motor. Deze machine is geschikt voor het schuren van grote oppervlakken en het compleet verwijderen van verf- en laklagen.

 • Multischuurmachine

  Een multischuurmachine beschikt over verschillende opzetstukken. Daarmee heb je dus meerdere soorten schuurmachines in één apparaat. Hou er wel rekening mee dat een multischuurmachine beter geschikt is voor de kleinere klussen dan voor de echt grote oppervlakken.


Keuzehulp

Wat is nu de beste schuurmachine?


Nu we de verschillende soorten schuurmachines en hun eigenschappen hebben besproken, snap je dat dit vooral afhangt van het soort klussen dat je gaat uitvoeren. Daarnaast speelt ook mee hoe vaak je de schuurmachine nodig denkt te hebben.

Schuur je af en toe wat kleine oppervlaktes? Bijvoorbeeld om eens wat kleine meubels op te knappen of een kozijn te schilderen? Dan is een deltaschuurmachine een slimme keus. Prima voor kleine stukjes en je komt er ook mee in kleine, lastige hoekjes.

Het is vaak een prima aanvulling op een vlakschuurmachine, die je gebruikt voor grotere oppervlaktes zoals als deuren of vensterbanken. Voor de echt grote oppervlaktes, zoals wanden, is een bandschuurmachine dan weer handiger.

Hoeft het van jou niet zo heel precies en wil je vooral snel en grof iets kunnen schuren? Dan past een excentrische schuurmachines beter bij je kluswensen. En wil je alle kanten op kunnen, dan biedt de veelzijdigheid van een multischuurmachine uitkomst.

Nu je weet welke soorten schuurmachines er zijn op welke eigenschappen je moet letten, is het tijd voor de laatste stap: het kiezen van de beste schuurmachine voor jouw kluswensen. Dat doe je heel eenvoudig met onze handige vergelijker.


Direct schuurmachines vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen


Als we kijken naar de schuurmachines van tien jaar geleden, zien we dat er in korte tijd veel verbeterd is. De machines schuren beter en sneller, zijn gevarieerder en ook nog eens comfortabeler in het gebruik. Ontwikkelingen die de komende jaren zullen blijven doorzetten.

Vooral wat betreft accu’s wordt er flink wat vooruitgang geboekt. Het wordt dan ook steeds betaalbaarder om met een accu langdurig draadloos te kunnen schuren. De opkomst van borstelloze motors draagt daar ook aan bij. Deze gaan efficiënter om met de elektriciteit uit een accu en slijten ook nog eens minder snel.


Beste schuurmachines
Populairste schuurmachines