Platenspeler kopen| Tips en informatie

Wil je een platenspeler kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk draaitafels op Kieskeurig.nl!

Direct platenspelers vergelijken Bekijk en vergelijk

Platenspeler kopen

Platenspeler kopen: informatie en tips

Terwijl er de laatste jaren steeds minder cd’s worden verkocht, is de populariteit van vinyl juist enorm toegenomen. Aan de ene kant vanwege het bijzondere nostalgische gevoel van zo’n mooie zwarte plaat, maar zeker ook van de sublieme geluidskwaliteit. Ben jij ook zo’n echte muziekliefhebber en wil je een platenspeler kopen, dan helpen we je in dit artikel om de beste keuze te maken.

Een platenspeler leest met behulp van een naald geluidsinformatie die in de groef van een plaat van vinyl is geperst. Hierdoor ontstaan hele kleine trillingen, die door het element van de platenspeler worden omgezet in elektrische signalen. Een ingebouwde of externe voorversterker zorgt er vervolgens voor dat deze signalen via een eindversterker of receiver als muziek uit je speakers klinken.

Direct platenspelers vergelijken

Eigenschappen

Belangrijke eigenschappen van een platenspeler

Bij de verfijnde techniek van een platenspeler, ook wel pick-up of draaitafel genoemd, komen verschillende belangrijke eigenschappen kijken. Deze zijn belangrijk om te kennen als je besluit om een platenspeler te kopen. Ze zijn namelijk bepalend voor de prijs en de geschiktheid van een pick-up voor jouw persoonlijke wensen. We nemen ze daarom even met je door.


Aandrijving

Het eerste punt waar de echte liefhebber op let is de aandrijving. Het gaat hierbij om de aandrijving van de motor die de draaischijf waar de plaat op ligt laat draaien. Je kunt hierbij kiezen tussen snaaraandrijving of directe aandrijving (direct drive). Voor de meeste luisteraars volstaat een pick-up met snaaraandrijving. Professionele dj’s en echte audiofielen kiezen vaker voor een platenspeler met direct drive. Het toerental van deze pick-ups is nét iets preciezer. Ook hebben ze minder onderhoud nodig, wat natuurlijk wel zo prettig is als je erg veel platen draait.

Voorversterker

Of je een extra voorversterker nodigt hebt hangt af van je eindversterker of receiver. Heeft deze een ingang waar “Phono” bij staat? Dan kun je elke draaitafel er moeiteloos op aansluiten. Is dat niet het geval, dan heb je voorversterker nodig. Je kunt kiezen voor een platenspeler met ingebouwde voorversterker of een losse voorversterker aanschaffen.

Automatische bediening

Wat betreft het op- en afzetten van de plaat zijn er verschillende opties. Bij sommige platenspelers moet je alle handelingen zelf uit voeren: aanzetten, de naald op de plaat leggen en deze er weer afhalen als de plaat is afgelopen. Gaat de naald aan het einde van de plaat zelf weer terug naar de rustpositie, dan noemen we dat automatische afslag of een halfautomatische bediening. Bij een volledig automatische platenspeler hoef je alleen op de startknop te drukken, de naald zal daarna automatisch op de plaat geplaatst worden. Is de plaat afgelopen, dan keert de arm met naald ook weer automatisch terug naar de rustpositie.


Soorten

Soorten platenspelers

Eenvoudige platenspelers die niets meer of minder doen dan keurig jouw platen afspelen zijn er volop te krijgen. Heb je iets specifiekere wensen, dan kun je ook eens kijken naar een van onderstaande soorten platenspelers.


  • USB-platenspeler

    Een kast vol platen ziet er natuurlijk fantastisch uit, maar het wordt wel wat lastig als je al die muziek ook buitenshuis wilt luisteren. Gelukkig zijn er tegenwoordig USB-platenspelers. Deze sluit je met een USB-kabel aan op je computer en vervolgens kun je je complete platencollectie digitaliseren. Zo weet je zeker dat jouw dierbare muziek altijd bewaard blijft en kun je het ook overzetten naar je mp3-speler of smartphone.

  • Retro platenspelers

    De platenspeler is de laatste jaren niet alleen populair geworden om muziek mee af te spelen, maar ook als eyecatcher in het interieur. Er worden dan ook volop retro platenspelers gemaakt. Ze spelen je platen net als elke andere soort pick-up, maar hebben een mooie vintage vormgeving. Veel retro platenspelers zijn ook nog eens voorzien van ingebouwde boxen.


Platenspeler, cd-speler of streamen?


Naast een platenspeler zijn er natuurlijk nog andere manieren om muziek af te spelen, dus wat is nu het beste? Net zoals bij muziek hangt dat helemaal van je smaak af. Vind je gemak het allerbelangrijkst, dan is streamen tegenwoordig een prima oplossing. Er zijn verschillende abonnementsdiensten waarbij je overal oneindig veel muziek kunt luisteren. Een eigen collectie opbouwen is er alleen niet bij, dus het plezier van verzamelen mis je wel. Bovendien kan het gebeuren dat artiesten of platenlabels bepaalde albums weer van deze diensten verwijderen.

Verzamelen kan natuurlijk wel met cd’s. En als je een flinke collectie hebt is het vanzelfsprekend dat je die op een cd-speler blijft afspelen. Veel muziekliefhebbers hebben overigens zowel een cd-speler als een platenspeler in huis. Dan kun je bijvoorbeeld voordelig 2e-hands platen verzamelen en koop je alle nieuwe releases op cd. Die kun je dan ook weer handig meenemen in de auto.

Maar voor de echte muziekbeleving moet je volgens veel experts toch echt bij vinyl zijn. Alleen al om het artwork, dat er op groot formaat nu eenmaal schitterend uitziet. Maar ook vanwege de kwaliteit van de muziek, die vooral op zwaarder 180-grams vinyl onovertroffen is. Bovendien worden er op vinyl ook veel exclusieve releases uitgebracht die de echte fan natuurlijk moet hebben.


Keuzehulp

Wat is de beste platenspeler?


Net zoals iedereen zijn eigen favoriete plaat heeft, is ook de beste platenspeler helemaal afhankelijk van je eigen smaak en voorkeuren. Voor de meeste liefhebbers die thuis wat plaatjes willen draaien is een standaard platenspeler met snaaraandrijving goed genoeg. Wil je je collectie ook nog digitaal beheren, let er dan op dat je een USB-platenspeler kiest.

Draai je erg veel platen of zoek je een draaitafel voor je werk als dj? Dan kun je overwegen om een direct-drive platenspeler aan te schaffen. Die vallen vaak in een wat hogere prijscategorie, maar daar staat tegenover dat deze ook minder onderhoud nodig hebben. Vind je het belangrijk dat de platenspeler onderdeel wordt van je interieur? Dan kun je met een retro platenspeler ongetwijfeld een bijzonder element toevoegen.

Je zult zien dat prijzen van platenspelers behoorlijk uiteen kunnen lopen. Dat heeft onder andere te maken met het materiaal dat wordt gebruikt. Zo worden de naalden van echt goede platenspelers vaak van diamant of saffier gemaakt. Je kunt je voorstellen dat dat het apparaat wel wat prijziger maakt. Ook de aanwezigheid van een ingebouwde voorversterker betekent meestal een iets grotere investering. Losse voorversterkers zijn overigens al vanaf een paar tientjes verkrijgbaar.

Alle informatie tot je genomen? Dan weet je alles wat je moet weten om jouw beste platenspeler te kiezen. Onze handige vergelijker helpt je met het laatste stapje:


Direct platenspelers vergelijken Bekijk en vergelijk

Toekomst

De toekomst van platenspelers


De verkoopcijfers van vinyl laten nog altijd een stijgende lijn zien. De ontwikkelingen op het gebied van platenspelers staan dan ook niet stil. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan pick-ups die je via Bluetooth of WiFi kunt verbinden met je computer of audioaparatuur. Er wordt zelfs gekeken naar mogelijkheden om de bediening net zo makkelijk te maken als op een cd-speler. Straks kun je dan net zo eenvoudig van het ene nummer naar een volgende skippen bijvoorbeeld.

Ook zien we dat de platenspelers het retro-label van zich afschudden. Hoewel het aanbod retro-spelers ongetwijfeld aanwezig zal blijven, zien we ook steeds meer draaitafels die prima in een stijlvol minimaal of modern interieur passen.


Beste platenspelers
Populairste platenspelers