Melkopschuimer kopen | Tips en informatie

Wil je de beste melkopschuimer kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct melkopschuimers vergelijken Bekijk en vergelijk

Melkopschuimer kopen

Maak de perfecte schuimlaag voor jouw koffiesoort

Jij wilt toch ook de perfecte cappuccino of latte macchiato maken? Daarvoor heb je een schuimlaag nodig die het drankje van jouw keuze helemaal afmaakt. En die maak je weer met een goede melkopschuimer. Maar welke kies je? Er zijn er zo veel!

Omdat jij de beste melkopschuimer wilt kopen voor jouw situatie, helpen wij je verder door je nuttige informatie en tips te bieden. Zo vind je de opschuimer die precies bij jouw wensen en eisen past.

Direct melkopschuimers vergelijken

Eigenschappen

De eigenschappen van een melkopschuimer

In principe doen alle melkopschuimers hetzelfde: ze maken kleine luchtbelletjes in melk. Meestal is de melkopschuimer elektrisch, want met de hand kloppen kost je veel tijd en energie. Het kan zijn dat je bepaalde eigenschappen heel belangrijk vindt bij de aanschaf van een dergelijk apparaat. Lees hieronder meer over de eigenschappen die beschikbaar zijn voor melkopschuimers.


Antikleeflaag

De naam zegt het al: een antikleeflaag voorkomt het aankoeken van de melk. Als het apparaat voorzien is van zo’n laag, kun je hem na gebruik een stuk eenvoudiger schoonmaken. Ook als het apparaat niet voorzien is van zo’n laag, maak je de melkopschuimer idealiter na elke keer gebruiken direct schoon. Zo voorkom je dat de melk aankoekt.

Automatische afslag

Een apparaat dat voorzien is van automatische afslagfunctionaliteit kan niet droogkoken. Dat is handig voor de veiligheid en scheelt je veel schoonmaakwerk.

Melkopwarmfunctie

De meeste melkopschuimers kunnen niet alleen melkschuim produceren, maar zijn meestal ook voorzien van een functie om melk te verwarmen.

Capaciteit

Melk opschuimen is een proces waarvoor je een bepaalde hoeveelheid melk nodig hebt. Daarom is de capaciteit van de melkopschuimer van belang. Dit is de inhoud van het apparaat. Meestal ligt die tussen de 0,2 en 1,5 liter. Wil je de melk niet per se verwarmen met het apparaat, dan kun je ook een melkopschuimer zonder melkkan kopen. Die is vaak een stuk voordeliger en kun je zelfs opbergen in je bestekla.

Materiaal

Je kunt melkopschuimers krijgen in verschillende materialen. Bijvoorbeeld in metaal, rvs of kunststof. Daardoor kun je met je nieuwe melkopschuimer dezelfde lijn doortrekken in alle keukenapparatuur. Er zijn meerdere merken die eenzelfde lijn uitbrengen in meerdere apparaten voor de keuken.


Soorten

Verschillende soorten melkopschuimers

Elke opschuimer is anders. Maar welke ga je kiezen? Op basis van jouw wensen en eisen kun je verschillende soorten vergelijken. Zo kun je de beste melkopschuimer kopen voor jouw situatie.


 • Melkopschuimer met kan

  Wil je melk opschuimen vanuit een kan waar de opschuimfunctie al in verwerkt zit? Dan is een melkopschuimer met kan precies wat je zoekt. In de kan doe je de juiste hoeveelheid melk. Te veel melk zorgt voor overstroming en te weinig voor droogkoken of verbrande melk. Je ziet dat er een groot verschil is in capaciteit van de kannen. Kies daarom de kaninhoud die het beste past bij jouw behoefte.

  Bekijk en vergelijk
 • Melkopschuimer spiraal

  De variant waarbij je met een losse melkopschuimer elektrisch de melk in een kan opschuimt, wordt ook wel een spiraal genoemd. Die naam heeft hij te danken aan de spiraalvorm die je in de melk laat zakken om het schuim te realiseren.

  Op deze manier melk opschuimen betekent dat je zelf handmatig aan de slag moet. Daar staat tegenover dat je wel goedkoper uit bent dan met een melkopschuimer met kan. Ze werken ook vaak op batterijen, waardoor je geen last hebt van een snoer.

  Bekijk en vergelijk

Waarom niet gewoon een garde gebruiken?


Melk opschuimen met een garde is de ouderwetse manier. Iedereen kent het keukenhulpmiddel wel waarmee je jouw armkracht aanspreekt om de melk precies zo te krijgen zoals jij het wilt. Daar hebben we ook meteen het grote nadeel te pakken: je hebt er veel meer werk mee.

Allereerst moet je de melk opwarmen, of je dat nu in de magnetron of op een matig vuurtje op het fornuis doet. Vervolgens moet je flink kloppen totdat de melk schuimt. Bovendien worden de luchtbellen nooit zo klein als bij een elektrische melkopschuimer. Je schuim wordt dan ook niet echt stevig. Om die reden is een garde niet geschikt voor cappuccino of latte macchiato.

Er zijn ook koffiezetapparaten met ingebouwde melkopschuimers, het zogenoemde stoompijpje of melkreservoir. Die werken heel goed, maar je hebt er wel een beetje handigheid voor nodig. Daarnaast is een eerste vereiste natuurlijk een luxe koffiezetapparaat, waar je dan weer een flink budget voor moet hebben. Het schuim dat je eruit krijgt is prima, dus met de kwaliteit zit het wel goed.


Soorten koffie

Verschillende soorten koffie

Smaken verschillen en daarom is er op het gebied van koffie ook veel keuze. Hieronder vind je een overzicht wat de verschillen precies zijn.


Espresso

Een klein, sterk kopje koffie.

Americano

Een espresso waar heet water bij gegoten wordt.

Caffe crema

Een Italiaanse espresso met een laagje crème.

Caffe latte

Een espresso met warme melk.

Caffe lungo

Dit is Italiaans en betekent letterlijk ‘lange koffie’. Het is een espresso waar veel water bij gegoten wordt: het is een “uitgerekte” espresso.

Cappuccino

Een espresso met gelijke delen melkschuim en melk.

Latte macchiato

Een espresso met veel melk en melkschuim. De latte macchiato bevat meer melk dan de cappuccino.

Mokka

Een combinatie van cappuccino en chocolademelk.

Ristretto

Een klein, sterk kopje koffie. Een ristretto is ongeveer twee slokken en daardoor een sterke shot.


Keuzehulp

Zo koop je de beste melkopschuimer


Weet je al hoe vaak je koffie met opgeschuimde melk drinkt? Dat is een goede graadmeter voor het type melkopschuimer dat je gaat kopen. Aan de hand daarvan kun je namelijk de keuze maken voor een melkopschuimer met kan of een spiraalvariant.

Heb je een voorkeur voor een bepaalde capaciteit, al dan niet automatische afslag, melkopwarmfunctie, antikleeflaag en het materiaal waarvan de opschuimer gemaakt is?

Als je antwoord geeft op deze vragen, kun je voor jouw situatie de beste melkopschuimer kopen. Ben je afhankelijk van een beperkt budget, dan lever je vaak in op capaciteit en extra opties.

Kijk goed naar de praktische eigenschappen van de melkopschuimer. Een opbergmogelijkheid voor het snoer zorgt ervoor dat het snoer niet tentoongesteld ligt op je aanrecht. Duurdere modellen zijn 360 graden draaibaar, waardoor je het apparaat altijd gemakkelijk op de basis kunt plaatsen.


Direct melkopschuimers vergelijken Eenvoudig melkopschuimers vergelijken

Ontwikkelingen

De toekomst van melkopschuimers


Er zijn inmiddels ook al melkopschuimers op de markt die niet alleen met hete melk werken, maar ook koude melk kunnen opschuimen. Ook zijn er apparaten die verschillende soorten schuim kunnen produceren voor je cappuccino, latte macchiato en hete chocolademelk.

Design blijft ook altijd een punt waarop fabrikanten zich kunnen onderscheiden. Je ziet dan ook dat er steeds meer melkopschuimers worden gelanceerd die er supermooi uitzien en dus perfect passen in een designkeuken.


Beste melkopschuimers
Populairste melkopschuimers