Kokend water kraan kopen: Tips voor de beste heetwaterkraan

Inhoudsopgave

  1. Wat is een kokend water kraan?
  2. Zo werkt een kokend water kraan
  3. Verschillende soorten kokend water kranen
  4. Wat zijn de voordelen van een kokend water kraan?
  5. Kies je ideale kokend water kraan
  6. De laatste nieuwtjes op dit gebied

Wil je een kokend water kraan kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Wat is een kokend water kraan?

Water koken is één van de basisprincipes die we toepassen in de keuken. Stel je voor dat je niet langer hoeft te wachten totdat je kokend water tot je beschikking hebt. Dat zou toch heerlijk zijn? Het kan met een kokend water kraan!

Direct een kop heet water zodat je thee , oploskoffie of -soep kunt maken. Energie besparen doordat je geen water meer hoeft te laten koken voor het bereiden van maaltijden. Spenen en flesjes desinfecteren. Tomaten ontvellen en groente blancheren. Eigenlijk kun je met zo’n kraan met kokend water alle kanten op.

Zo werkt een kokend water kraan

Het lijkt een technisch hoogstandje, direct water van 100°C uit de kraan. En dat is het ook. De boiler die het water bevat staat namelijk onder druk. Dit principe is vergelijkbaar met een snelkookpan: onder druk krijgt water een hoger kookpunt en kan het dus heter worden voordat het stoom wordt. Onderstaande eigenschappen helpen de kokend water kraan daarbij.

Boilercapaciteit

De boilercapaciteit van een kokend water kraan is meestal 3 tot 7 liter. Afhankelijk van de hoeveelheid kokend water die je nodig hebt en de beschikbare ruimte die je hebt, kun je hierop je keuze baseren.

Waterfilter

Zodra ergens water aan te pas komt, heb je vaak ook te maken met kalk. Dat komt doordat mineralen als calcium en magnesium achterblijven zodra het water in stoom is veranderd. Daarom zit er een waterfilter in je kokend water kraan. Na filtering bij de in- of uitlaat van het water smaakt het water beter. Er zit wel verschil in de hardheid van het water per regio. Hoe vaak je het filter moet vervangen, hangt hier ook vanaf.

Veiligheid

Een kraan met kokend water, is dat niet gevaarlijk? Dat valt mee. De straal uit de kraan is opgebouwd uit heel kleine condensdruppels en dus geen massieve straal. Dat zorgt voor een reflex bij aanraking en dus minimale verbranding. Veel minder dan bij een ongeluk met heet water uit een fluitketel of waterkoker

Wil je een kokend water kraan vergelijken met andere varianten, dan zul je zien dat ze vrijwel allemaal beschikken over een veiligheidsbedieningssysteem. De bediening is daardoor moeilijk te hanteren voor kinderen, wat voor meer veiligheid zorgt. Nog een veiligheidsvoordeel: een kokend water kraan doodt de legionellabacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Boven de 60°C gaat deze bacterie namelijk dood en de boilers hebben een opslagtemperatuur boven de 90°C.

Verschillende soorten kokend water kranen

Een kokend water kraan kopen betekent dat je jouw wensen en eisen zult moeten bepalen, zodat je de beste optie kunt kiezen. We zetten de diverse types voor je op een rij, zodat je zelf kunt beslissen wat voor jou de ideale variant is.

Losse kokend water kraan

Wil je naast je gewone kraan ook een kokend water kraan, dan is de losse variant precies wat jij zoekt. Dan gebruik je hem alleen voor kokend water, terwijl je bestaande kraan het koud en warm water verzorgt.

3-in-1 kraan

Vind je het makkelijker om één kraan te hebben voor koud, warm en kokend water? Dan kun je kiezen voor de 3-in-1 kraan. Dit is een kraan met kokend water waar je ook gewoon warm en koud water uit kunt laten stromen. Bovendien bespaar je hier ruimte mee op en onder je aanrecht.

3-in-1 kraan met flexibel uiteinde

Zoek je extra bewegingsruimte voor het werken met je kokend water kraan, dan kan dat met een 3-in-1 kraan met flexibel uiteinde. Handig als bijvoorbeeld een grote pan of emmer niet onder het uiteinde van de kraan past. In dat geval trek je het uiteinde eruit en vul je hem een eindje verder. Ook dit kraantype is 3-in-1, dus voor kokend, warm en koud water.

Wat zijn de voordelen van een kokend water kraan?

Een waterkoker is een alom bekende methode om water aan de kook te brengen. Maar dit duurt veel langer dan bij een kokend water kraan, die je direct kokend water geeft. Ook is een kokend water kraan energiezuiniger dan meerdere keren per dag een waterkoker gebruiken. Snelheid en energiebesparing zijn grote voordelen van een kraan met kokend water ten opzichte van een waterkoker. Veiligheid wordt ook als voordeel genoemd.

Het verschil met een gewone kraan is duidelijk: een kokend water kraan biedt de extra optie van kokend water. Dat zorgt voor veel meer gemak. Je hoeft nooit meer koud of warm water te tappen en dit op te zetten om het aan de kook te brengen. Tap gewoon de hoeveelheid kokend water die je nodig hebt en klaar ben je!

Kies je ideale kokend water kraan

De redenen waarom je een kokend water kraan wilt kopen, zijn duidelijk: je wilt geen tijd meer verliezen met koken, theezetten en andere handelingen waarbij je kokend water nodig hebt. Maar welke past het beste bij jou?

De boilercapaciteit geeft je een indicatie van de hoeveelheid kokend water die je per keer kunt tappen. Hoe groter de boiler, des te meer betaal je voor de kraan. Ook op het gebied van veiligheid heb je verschillende opties om uit te kiezen. Bekijk de specificaties van de kraan om te zien of de opties voor jouw situatie ideaal zijn.

De laatste nieuwtjes op dit gebied

De doorontwikkeling van kokend water kranen is in volle gang. Zo zijn er diverse fabrikanten die nu een model aanbieden met een boiler van onverwoestbaar titanium. Deze gaan extra lang mee en bovendien hecht kalk zich niet aan de boilerwand. Hierdoor is een filter niet nodig en kan de prijs dus een stuk omlaag. Zo wordt de kokend water kraan steeds betaalbaarder voor iedereen.

Andere onderdelen waar fabrikanten in investeren zijn duurzaamheid en hygiëne. Nieuwe materialen verlengen de levensduur van de kranen en verbeteren de waterkwaliteit en het schoonmaakgemak. Waterbesparende kranen vormen een andere categorie waarbinnen veel ontwikkelingen plaatsvinden. Via sensoren en andere mechanische aanpassingen zorgen fabrikanten ervoor dat je minder water gebruikt.