Hartslagmeter kopen | Tips en informatie

Wil je een hartslagmeter kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk hartslagmeters op Kieskeurig.nl!

Direct hartslagmeters vergelijken Bekijk en vergelijk

Hartslagmeter kopen

Wat is een hartslagmeter?

Met een hartslagmeter meet je tijdens het sporten je hartslag. Zo weet je of je met de juiste intensiteit traint of deze juist moet aanpassen. De hartslag wordt gemeten met een borstband, via de vingertoppen of via de pols. Op een horloge lees je vervolgens de hartslag en andere data af.

Ga je een hartslagmeter kopen, dan is het belangrijk dat deze past bij jouw sportieve ambities. Je kunt je voorstellen dat iemand die alleen zijn conditie wil verbeteren andere wensen heeft dan iemand die traint voor de marathon. Daarom vertellen we je in dit artikel precies wat er allemaal mogelijk is en hoe je daarin de beste keuze maakt.

Direct hartslagmeters vergelijken

Werking

Wat kun je allemaal met een hartslagmeter?

Allereerst je hartslag meten, dat spreekt voor zich. De meeste sporthorloges beschikken naast de mogelijkheid om je hartslag te meten vaak ook over andere functies. Die bepalen of een hartslagmeter wel of niet bij jouw wensen past. We nemen ze daarom even met je door.


Trainingsfuncties

Je sportprestaties zo goed mogelijk bijhouden, daar gaat het natuurlijk om bij een hartslagmeter. Hoe uitgebreid je dat wilt doen hangt af van je eigen wensen. Onderstaande trainingsfuncties kun je in ieder geval tegenkomen als je hartslagmeters vergelijkt:

• aantal hartslagzones met alarm: hierbij stel je de onder- en bovengrenzen van verschillende hartslagzones in, zodat je je training heel precies opbouwt en uitvoert.
• aantal rondetijden: om tijdens het trainen niet steeds op je horloge te hoeven kijken kun je instellen dat ronde- en tussentijden automatisch worden bijgehouden.
• Snelheid en afstand: trek je er graag op uit tijdens het hardlopen of fietsen? Met deze functie hou je precies bij hoe ver en hoe je snel je gaat.

Touchscreen

Veel sporthorloges en hartslagmeters zijn uitgerust met knoppen waarmee je de verschillende functies selecteert. Bij de wat nieuwere types kan dat tegenwoordig ook al via een touchscreen.

GPS

Ben je alleen geïnteresseerd in je hartslag? Dan heb je in principe geen hartslagmeter met GPS nodig. Maar vind je informatie over je positie, afgelegde afstand en gemiddelde snelheid wel interessant? Dan biedt een sporthorloge met GPS je volop relevante informatie.

Verlichting

Loop jij je rondjes vaak ’s avonds na het werk? Dan het in de herfst en winter natuurlijk al wel donker zijn. Overweeg dan om een hartslagmeter te kopen met schermverlichting. Dan kun je ook in het donker altijd even makkelijk je hartslag checken.

Aansluiten op computer

Ben je een serieuze sporter, dan heb je misschien ook wel een strak trainingsschema dat je volgt. Sommige hartslagmeters kun je aansluiten op je computer, waarna je je data overzet. Met behulp van speciale software hou je al je vorderingen heel precies bij.

Extra functies

Omdat veel hartslagmeters de vorm van een sporthorloge hebben, beschikken ze vaak over extra functies. De mogelijkheid om de tijd af te lezen spreekt voor zich, net zoals een geïntegreerde stopwatch. Een countdown-functie is ook handig: je stelt van tevoren in hoelang je wilt sporten en je krijgt een alarm wanneer die tijd voorbij is. Er zijn zelfs geavanceerde hartslagmeters compleet met hoogtemeter, kompas en thermometer.

Indicatie calorieverbruik

Sporten is natuurlijk een perfecte oplossing als je gewicht wilt verliezen. Als je daarnaast op je voeding let ben je vast ook benieuwd hoeveel calorieën je tijdens het sporten verbrandt. Kies in dat geval voor een hartslagmeter met indicatie van je calorieverbuik.

Type afstandsmeting

Omdat hartslagmeters veel door hardlopers worden gebruikt, worden het ook wel hardloophorloges genoemd. Deze meten naast de hartslag vaak ook de afstand tijdens het hardlopen of wandelen. Er zijn ook hartslagmeters die de afstand meten tijdens het fietsen of zwemmen. Goed om te weten als je verschillende sporten beoefent of bijvoorbeeld aan het trainen bent voor triathlon.

Gecodeerde transmissie

Doe je wel eens mee aan wedstrijden? Dan ben je vast niet de enige met een hartslagmeter. Het is dan handig om een hartslagmeter te kopen met gecodeerde transmissie. Dat voorkomt dat het signaal van andere deelnemers het signaal van jouw hartslagmeter verstoort.


Soorten

Soorten hartslagmeters

Ga je hartslagmeters vergelijken, dan zie je dat deze verschillen in de manier waarop de hartslag wordt gemeten. We onderscheiden daarbij de volgende soorten hartslagmeters:


  • Hartslagmeter met borstband

    Hierbij draag je tijdens het sporten een band om je borst. Deze meet het kloppen van het hart en zendt dit signaal door naar het sporthorloge, waar de informatie verwerkt wordt.

  • Hartslagmeter zonder band

    Voor wie het dragen van zo’n borstband niet prettig vindt zijn er ook hartslagmeters zonder band.

    Het makkelijkst is dan een sporthorloge met geïntegreerde hartslagmeter. Deze meet met behulp van een groen lampje direct op de huid het bloed dat door de pols stroomt. Elk golfje bloed is een hartslag, dus ook dit is een nauwkeurige manier van meten.

    Een andere manier is het meten van de hartslag via de vingertoppen. Je plaatst je vinger dan op het apparaat, waarbij de hartslag op dat moment wordt gemeten. Het langdurig accuraat meten tijdens het sporten is dan natuurlijk wel lastig.


Keuzehulp

Hartslagmeter of smartband?


Je hebt bij het vergelijken van hartslagmeters vast al wel bedacht dat een smartband eveneens je hartslag kan bijhouden. Een logische vraag die je daarbij stelt is wat nu de beste keuze is: een hartslagmeter of een smartband.

Dat hangt vooral af van waarvoor je het apparaat gaat gebruiken. Een smartband kan namelijk nog veel meer dan alleen je hartslag meten. Afhankelijk van het model kun je bijvoorbeeld ook:

• je stappen tellen
• je e-mail checken
• je slaapritme bijhouden
• je social media updaten
• … en nog veel meer

De vraag of je nu het beste een hartslagmeter of smartband koopt bepaal je dus vooral door na te denken over het gebruik. Ligt je focus puur op het sporten? Dan kun je het beste een hartslagmeter kopen. Het meten van je hartslag is de voornaamste functie waarvoor deze is ontworpen. Ook alle aanvullende functies zijn toegevoegd met het oog op de wensen van de fanatieke sporter.

Is het trainen voor jou bijzaak en kun je de extra functies van een smartband goed gebruiken? Dan zal de veelzijdigheid van een smartband je goed bevallen. Mocht je eerst nog wat meer willen weten over smartbands, kijk dan op onze pagina met meer informatie over smartbands.

Heb je alle informatie voor jezelf al wel op een rijtje gezet? Dan helpen we je snel verder op weg naar de beste hartslagmeter voor jouw sportwensen. Het enige dat je nog hoeft te doen is onze handige vergelijker in te vullen!


Direct hartslagmeters vergelijken Bekijk en vergelijk

Toekomst

De toekomst van hartslagmeters


Met de opkomst van smartbands vraag je je misschien af hoelang we nog gebruik zullen maken van aparte hartslagmeters. Dat zal nog wel even het geval blijven, want hartslagmeters spelen juist steeds beter in op specifieke wensen van fanatieke sporters. Net zoals een geavanceerde audioversterker nog steeds favoriet blijft onder echte muziekliefhebbers, zal de hartslagmeter dat blijven voor de sportievelingen.

Vooral ook omdat de mogelijkheden van hartslagmeters steeds interessanter worden. Zo weten ze steeds nauwkeuriger je hartslag te meten en worden bovendien de extra functies steeds uitgebreider. Vooral wanneer je je trainingsprogramma’s op je laptop of pc bij wilt houden zul je zien dat de opties steeds beter worden.


Beste hartslagmeters
Populairste hartslagmeters