Informatie over vlakgrills

Een vlakgrill wordt gebruikt om voedsel te bereiden door het te roosteren. Grillen is waarschijnlijk één van de oudste manieren om vlees klaar te maken, omdat er behalve vuur of warmte verder geen kookgerei voor nodig is. Wil je een vlakgrill kopen, of verschillende vlakgrills vergelijken? Hieronder lees je meer informatie over vlakgrills.

vlakgrill

Bekijk alle Grills

Gerechten

Populaire gerechten om klaar te maken met een vlakgrill zijn vlees, gevogelte en vis. Ook voor het verwarmen van broodjes, het smelten van kaas op brood of groente en het klaarmaken van kippenpootjes kan een grill uitermate handig zijn. Soms worden er bij een vlakgrill meerdere, verwisselbare grillplaten meegeleverd. Deze zijn dan te gebruiken voor verschillende gerechten.

Open of dicht

De vlakgrill heeft drie verschillende standen waarmee je etenswaren kunt bereiden: gesloten, half geopend of helemaal geopend. Bij de gesloten stand ligt het eten precies tussen de grillplaten en wordt als het ware door de grillplaten platgedrukt. Is een gerecht net wat te groot om tussen de twee grillplaten te passen, dan is het mogelijk om de vlakgrill half open te zetten. Bij de geheel open stand wordt het apparaat eigenlijk omgetoverd in een vlakke grillplaat. Op deze manier is de vlakgrill zelfs als elektrische barbecue te gebruiken.

Vetopvangbak

Tegenwoordig beschikken veel vlakgrills over een vetopvangbak. Het vet dat tijdens het grillen vrijkomt, wordt hier in opgevangen. Zo blijven de vetsappen niet op de grillplaat liggen. Soms kun je deze opvangbak uit het apparaat nemen zodat het schoonmaken ervan makkelijker gaat.

Controlelampjes

Een vlakgrill wordt helemaal makkelijk in gebruik als hij beschikt over controlelampjes. Ten eerste natuurlijk een lampje dat aangeeft of het apparaat aanstaat, zodat je daar rekening mee kunt houden in verband met de warmte. Ten tweede een controlelampje wanneer het apparaat op temperatuur is. Gaat dat ook nog vergezeld van een geluidssignaal, dan weet je precies wanneer het eten op de grillplaten kan.

Veiligheid

Vlakgrills worden warm bij gebruik. Raak daarom nooit de grillplaten aan als het apparaat in bedrijf is, of als het apparaat net gebruikt is. Veel vlakgrills beschikken over een koele handgreep, die speciaal bedoeld is om vast te pakken als de rest van het apparaat nog heet is. Veel vlakgrills beschikken over antislipvoetjes, die zorgen dat het apparaat netjes op zijn plek blijft staan. Dit kan extra veiligheid bieden bij bijvoorbeeld grijpgrage kinderhandjes.

Handige vlakgrills

Schoonmaken
Bij het grillen worden de etenswaren aan de onder- en bovenkant bedekt door grillplaten, waardoor deze vies worden. Als deze grillplaten uitneembaar zijn, kun je ze eenvoudig schoonmaken. Vaak zijn de platen ook nog eens geschikt om in de vaatwasmachine te doen. Handmatig schoonmaken met een sopje kan natuurlijk ook.

Het is aan te bevelen om de grill na elk gebruik te reinigen om hem in een goede en schone staat te houden. Gebruik echter geen bijtende reinigingsmiddelen of staalwol. Dat kan namelijk de anti-aanbaklaag beschadigen.

Opbergen
Een vlakgrill wordt over het algemeen in horizontale stand gebruikt. Veel grills kunnen echter verticaal worden opgeborgen, zodat ze minder ruimte innemen in de kast of op het aanrecht. Ook een snoeropbergfunctie behoort tot de mogelijkheden.

Beste grills
Populairste grills