Informatie over crosstrainers

Een crosstrainer is een uitermate geschikt fitnessapparaat voor een allround cardiotraining. Als je wilt afvallen of je conditie wil verbeteren, dan is een crosstrainer een goede keuze. Dit fitnessapparaat combineert vier toestellen in één, namelijk de fiets, de loopband, de step en de crosscountry-skitrainer. Door regelmatig op de crosstrainer te trainen verbeter je jouw figuur en voel jij je fitter.

Wil je een crosstrainer kopen? Hieronder lees je waar je op kunt letten bij het kopen van een nieuwe crosstrainer.

Bekijk alle Crosstrainers

Verplaatsen en opbergen

Crosstrainers zijn flinke apparaten die behoorlijk wat ruimte in beslag nemen. Het is fijn wanneer je jouw crosstrainer een vaste plek in huis geeft. Als dat niet mogelijk is, zou je kunnen kiezen voor een opvouwbaar model of een crosstrainer met transportwielen.Het vliegwiel

Alle crosstrainers beschikken over een vliegwiel. Het vliegwiel wordt direct aangedreven door jou als gebruiker. Het gewicht van het vliegwiel verschilt per crosstrainer. Hoe zwaarder het wiel, hoe groter de traagheid. Dit maakt de ‘trap’ vloeiender.

Aandrijfsysteem

Het vliegwiel van de crosstrainer kan op twee manieren worden aangedreven: met een ketting of met een V-snaar. Aandrijving met een ketting werkt hetzelfde als bij een fiets. Een aandrijving met een V-snaar heeft als voordeel dat deze aanzienlijk minder lawaai maakt dan een kettingaandrijving.

Weerstand instellen

De zwaarte van de training is in te stellen door het vliegwiel af te remmen. De meeste toestellen beschikken over een weerstandsknop om zelf de weerstand te bepalen. De weerstandsregeling is bij crosstrainers doorgaans getrapt. Je maakt hierbij een keuze uit de weerstandsniveaus die aangegeven zijn op het apparaat. Een traploos systeem kan gemakkelijker en comfortabeler zijn, omdat je heel geleidelijk naar eigen wens de weerstand kan verhogen of juist verminderen.

Welke soorten weerstand kun je instellen?

Er zijn verschillende manieren om weerstand op te wekken. De goedkope crosstrainers beschikken over blokremmen of een remband. Blokremmen lopen op handelen van de gebruiker op het wiel aan, zo treedt er weerstand op. Je kunt deze methode vergelijken met de werking van een fiets. De remband is een band die, om het wiel af te remmen, strakker om het vliegwiel wordt getrokken. Het nadeel van beide methodes is dat ze een vrij onregelmatige “trap” kunnen veroorzaken.

Duurdere modellen beschikken vaak over een magneet die dichterbij het vliegwiel (meer weerstand) en verder vanaf het vliegwiel (minder weerstand) gehouden wordt. Deze methode zorgt voor een vloeiende ‘trap’. Een variant hierop is de elektromagneet, die geleidelijk meer of minder stroom afgeeft zodat er een traploze weerstand te regelen is. Deze methode is uitermate geschikt voor programma- en hartslaggestuurde trainingen.

Training

Afhankelijk van het type crosstrainer kun je op het display verschillende metingen aflezen, zoals:

  • Tijdsduur
  • Snelheid
  • Omwentelingen
  • Trainingsafstand
  • Verbruikte calorieën
  • Weerstand
  • Hartslagmeter
Met behulp van een PC-software kunnen trainingsresultaten worden bijgehouden in een database op jouw computer, zodat je na de training de resultaten kunt analyseren. Let op: niet iedere crosstrainer beschikt over deze mogelijkheid. Ook zou je kunnen kiezen voor een losse smartband of smartwatch om je sportactiviteiten te meten.

Hartslagmeting

Om je hartslag tijdens je training te meten, kun je in veel gevallen gebruik maken van een cardio-pulse-set. Deze set bestaat uit een band voor om de borst en een apparaat om aan te sluiten op de crosstrainer. Helaas heeft niet elke crosstrainer een aansluiting om de hartslag te kunnen meten. Wil je toch graag trainen aan de hand van jouw hartslag, dan is het misschien een goed idee om een losse hartslagmeter te kopen.

Beste crosstrainers
Populairste crosstrainers