Black Friday in Nederland

We kunnen inmiddels stellen dat het uit Amerika overgewaaide Black Friday flink aan een opmars bezig is in Nederland. Waar voorheen slechts een handjevol online winkels stuntten met Black Friday-aanbiedingen, leek het vorig jaar november wel alsof de hele Nederlandse retailbranche meedeed. Is Black Friday in Nederland net zo bekend onder de consumenten?

Hoe bekend is Black Friday in Nederland?

Uit een onderzoek van Kieskeurig met meer dan 25.000 deelnemers kunnen we een aantal interessante conclusies trekken. Zo was na Black Friday 2019 nog steeds niet iedereen bekend met dit fenomeen. Maar liefst 44% van de respondenten gaf aan nooit van Black Friday gehoord te hebben. Inmiddels is dat nog maar 20%.

Een ander opvallend verschijnsel is dat veel mensen die wel bekend zijn met Black Friday niet weten in welke maand deze dag precies valt. Van de ondervraagde vrouwen weet slechts 43% november als de juiste maand te noemen. Bij de mannen lag dit percentage nog lager: niet meer dan 39% wist de juiste maand te noemen van deze dag vol aanbiedingen.

Het is niet gek dat Nederlanders niet allemaal weten dat Black Friday in november valt. Wij hebben niet zoals de Amerikanen een feestdag die ons aan deze kortingsdag herinnert. Black Friday is namelijk de dag na Thanksgiving; een feestdag die jaarlijks op de vierde donderdag van november wordt gevierd. Vrijwel alle Amerikanen kijken uit naar deze feestdag en weten al jaren dat ze de dag na Thanksgiving op koopjesjacht kunnen tijdens Black Friday.

Eerlijke deals?

Iets meer dan een derde van alle respondenten denkt dat Black Friday-deals eigenlijk helemaal niet zulke goede deals zijn. Eenzelfde deel geeft daarom ook aan dat een Black Friday-product pas wordt aangeschaft als het bij een bekende, vertrouwde webshop te krijgen is. En zelfs dan neemt zestig procent nog even extra de tijd om te kijken of het dealtje ergens anders niet nog een stuk goedkoper is.

Black Friday 2020

Ondanks dat wij Nederlanders geen feestdag hebben die ons herinnert aan Black Friday, is de bekendheid van deze koopjesdag in slechts een paar jaar tijd bijzonder snel gegroeid. De kans is aanwezig dat het deel van de mensen die in 2019 nog nooit van Black Friday had gehoord inmiddels wel bekend is met deze koopjesdag. Dit zou betekenen dat het succes van Black Friday 2020 nog groter wordt dan vorig jaar! Wil je dit jaar geen enkele aanbieding of kortingsactie missen? Houd dan onze Black Friday-pagina in de gaten!

Meer deals? Check ze allemaal op onze Black Friday-Dealspagina

Naar de deals!