Bewegingssensor kopen | Tips en informatie

Wil je een bewegingssensor voor een lamp of alarm kopen en wil je weten waar je op moet letten? Lees hier belangrijke informatie en handige tips.

Direct bewegingssensors vergelijken Bekijk en vergelijk

Bewegingssensor kopen

Bewegingssensor kopen: hier moet je op letten

Je kent het vast: je komt ’s avonds laat thuis en wilt snel naar binnen, maar staat in het donker maar te zoeken naar de sleutel van de deur. Een lampje zou dat natuurlijk een stuk makkelijker maken, maar om die nou de hele avond aan te laten voor dat ene moment dat je thuiskomt.

Een buitenlamp met bewegingssensor is in zo’n geval de perfecte oplossing. Maar er zijn nog veel meer handige toepassingen voor bewegingsmelders. Welke dat zijn en waar je op moet letten als je er een gaat kopen vertellen we je in dit artikel.

Direct bewegingssensors vergelijken

Werking

Hoe werkt een bewegingssensor?

De meeste bewegingssensoren werken met een Passieve InfraRood-sensor, ook wel PIR genoemd. Deze reageren op de aanwezigheid van een warmtebron in het detectieveld. Dit detectieveld is onderverdeeld in zones. Als de warmtebron zich in meerdere zones bevindt, registreert de melder dit als de aanwezigheid van een persoon. Hetzelfde geldt voor wanneer de warmtebron zich snel achter elkaar door verschillende zones verplaatst. De bewegingsmelder geeft op dat moment een signaal af. Dat signaal kan gekoppeld zijn aan een buitenlamp die vervolgens aangaat, maar bijvoorbeeld ook aan een alarmsysteem.


Detectieafstand

De belangrijkste eigenschap om op te letten als je een bewegingssensor gaat kopen is de detectieafstand, ook wel het bereik genoemd. Bedenk daarom vanaf welke afstand het handig is dat het licht aangaat. Een groot bereik lijkt handig, maar dat is niet altijd zo. Je wilt bijvoorbeeld niet dat de lamp bij de voordeur elke keer aangaat als er iemand voorbijfietst.

Detectiehoek

Met de detectiehoek bedoelen we de grootte van hoek waarbinnen de melder bewegingen detecteert. Dit is dus de breedte van het detectieveld waarover we hiervoor spraken. Wil je niet dat de lamp aangaat wanneer de buren thuiskomen, dan kun je kijken of je de detectiehoek van de bewegingsmelder kunt verkleinen. Soms kan dat met een knopje op de sensor. Bij andere modellen krijg je stickertjes om een deel van de sensor af te plakken.


Soorten

Soorten bewegingsmelders

Bewegingsmelders verschillen vooral van elkaar door de toepassing waarvoor ze gebruikt worden. We zetten ze even voor je op een rij:


  • Buitenlamp met bewegingssensor

    De meeste bekende toepassing is de buitenlamp met bewegingssensor. Handig voor wanneer je thuiskomt, maar ook wat betreft de veiligheid. Inbrekers staan namelijk niet graag in de spotlight en zijn meestal snel weg als er plotseling een buitenlamp aangaat.

  • Bewegingssensor voor binnenlampen

    Er zijn van die ruimtes in huis waar het handig is om even snel licht te hebben. Denk aan de overloop, de gang of de zolder. Helaas zijn dit vaak ook plekken waar het licht onnodig brandt en je dus energie verspilt. Een bewegingssensor aansluiten op een binnenlamp lost dat voor je op. Hou er rekening mee dat deze sensoren minder geschikt zijn voor ruimtes waar je langer bent zonder veel te bewegen, zoals de woonkamer.

  • Bewegingsmelder met alarm

    Je bewegingsmelder kan ook deel uitmaken van een alarm. De sensoren worden dan vaak binnen geplaatst, omdat er buitenshuis te veel risico is op vals alarm. Dat kan bijvoorbeeld ontstaan door een kat die langsloopt of bewegende takken van de boom.


Bedraad of draadloos

Bedraad of draadloos


De meeste bewegingsmelders zijn draadloos. Erg makkelijk om te installeren dus, alleen moet je er wel rekening mee houden dat je om de zoveel tijd even de batterijen moet vervangen. Voor een buitenlamp met bewegingssensor is dat natuurlijk geen probleem.

Overweeg je een bewegingsmelder met alarm te kopen, dan zijn bedrade sensoren zeker het overwegen waard. Het kost je wat meer moeite om deze te installeren, maar hoeft niet meer bang te zijn voor lege batterijen. Ook zijn bedrade melders veel minder gevoelig voor storingen of beïnvloeding van de communicatie tussen melder en alarmsysteem.


Keuzehulp

Wat is nu de beste bewegingssensor?


Om deze vraag te beantwoorden bedenk je allereerst waar je de sensor op wilt hangen en waarvoor je deze wilt gebruiken.

Wil je een buitenlamp met bewegingssensor? Hou dan allereerst rekening met de detectieafstand. Deze moet groot genoeg zijn om de lamp aan te laten gaan op de afstand die jij wilt. Met de detectiehoek bepaal je vervolgens hoe breed het detectieveld is.

Zoek je een lamp voor binnen die aangaat wanneer jij de ruimte binnenkomt? Bedenk dan eerst of de ruimte daarvoor geschikt is. Zo’n lamp is ideaal voor een gang of bergruimte waar je vaak kort bent, maar minder voor ruimtes waar je ook stilzit.

Bij een bewegingsmelder met alarm is veiligheid de belangrijkste voorwaarde. Een sensor met kabel is in zo’n geval vaak de meest veilige keuze. Je wilt daarnaast ook niet dat het alarm te vaak om niets afgaat. Let er dus goed op waar je deze plaatst. Richt de melder bijvoorbeeld niet op een raam of op een warmtebron zoals de open haard.

Nu je alles voor jezelf op een rijtje hebt gezet is het tijd voor de laatste stap: het uitkiezen van de beste bewegingssensor voor jouw wensen. En die stap maken we nog makkelijker voor je met onze handige vergelijker:


Direct bewegingssensors vergelijken Eenvoudig bewegingssensors vergelijken

Nieuwe ontwikkelingen


Vroeger waren bewegingssensoren dure apparaten, die we vooral bij geavanceerde alarmsystemen zagen. De afgelopen jaren is de technologie steeds breder beschikbaar en betaalbaarder geworden. We zien de sensoren dan ook steeds meer in en rondom het huis worden toegepast.

Lampen en alarmsystemen zijn daar goede voorbeelden van, maar we zien nog meer toepassingen. Slimme apparaten die je bedient via een touchscreen zijn bijvoorbeeld steeds vaker uitgerust met een bewegingsmelder. Het display van je thermostaat gaat dan al aan op het moment dat je ervoor staat.


Beste bewegingssensors
Populairste bewegingssensors