Onderhoud voor je wasmachine: 6 handige tips

Inhoudsopgave

  1. Tip 1: Schoonmaken
  2. Tip 2: Vloeibaar wasmiddel
  3. Tip 3: Filter schoonmaken
  4. Tip 4: Ontkalken
  5. Tip 5: Deurtje open
  6. Tip 6: Sokken kwijt?
Jij hebt net een wasmachine gekocht of bent van plan om dat te gaan doen. Zo’n ding is niet goedkoop en dan is het wel fijn om ‘m zo lang mogelijk te kunnen gebruiken. Schoonmaakexpert Zamarra Kok geeft zes essentiële tips waarmee je wasmachine jaren langer meegaat.

Tip 1: Schoonmaken

Schoonmaken! Ja echt, ook die machine die jouw was schoonmaakt verdient af en toe een schoonmaakbeurt. Is niet al te lastig: trek het wasmiddelenbakje helemaal uit de wasmachine en maak het schoon onder de kraan. Maak met keukenrol de opening schoon, vooral achterin vind je vaak wasmiddelresten. Het gebruik van een wasbolletje voorkomt trouwens dat er resten wasmiddel achterblijven in en achter het wasmiddelenbakje. Voel met je vingers of er muntjes of andere dingetjes in het afsluitrubber van de deur liggen. Maak het rubber schoon met een microvezeldoek. Als het rubber beschimmeld is, maak het dan schoon met een doekje gedrenkt in chloorwater (1 deel bleek op 20 delen water).

Tip 2: Vloeibaar wasmiddel

Was met vloeibare middelen, die lossen makkelijk op in lage temperaturen (30 of 40 graden). Als je veel op lage temperaturen wast, ontstaat soms vetluis. Wasmiddel lost dan niet altijd goed op, waardoor een bacterie de kans krijgt zich te ontwikkelen. En die veroorzaakt vlekken en laat de was(machine) behoorlijk zuur ruiken. Je kunt vetluis dus voorkomen door vloeibaar wasmiddel te gebruiken, en door minstens een keer per maand op 60 graden te wassen.

Tip 3: Filter schoonmaken

Iedereen vergeet weleens om zakken leeg te maken voor je gaat wassen. De inhoud blijft achter in het filter. Controleer regelmatig het filter, dat zit achter een klepje rechtsonder op de voorkant van de machine. Maak het onder de kraan schoon en schrob met een (oude) tandenborstel. En voel nog even of er muntgeld of knopen in het filterhuis liggen.

Tip 4: Ontkalken

Het verwarmingselement van de wasmachine kan minder goed warmte afgeven als zich een kalklaag heeft afgezet. Het is dan belangrijk om de machine te ontkalken. Gelukkig bestaan wasmiddelen tegenwoordig voor bijna de helft uit waterontharders die voorkomen dat kalkdeeltjes zich aan de was hechten en je kleding stug gaat aanvoelen. Woon je in een gebied met hard water, dan is een wasmiddel alleen niet genoeg. Gebruik dan een speciale waterontharder of schoonmaakazijn. Op de website www.waterhardheid.nl kun je zien hoe hard het water in jouw regio is.

Tip 5: Deurtje open

Wanneer je de wasmachine niet gebruikt, laat dan de klep of het deurtje open. Het rubber vergaat dan minder snel, zodat de machine langer meegaat. Bovendien kunnen er geen muffe luchtjes in de trommel blijven hangen.

Tip 6: Sokken kwijt?

Ben je regelmatig sokken kwijt na het wassen? Die verdwijnen in de ruimte tussen de rubber ring en de trommel en verteren uiteindelijk! Dat is zonde van de sokken en ook niet fijn voor de wasmachine. Een manier om dit te voorkomen is om sokken samen in een waszakje te wassen.