Hoe maak je je wasmachine schoon?

Inhoudsopgave

  1. Schoonmaakazijn in wasmachine
  2. Vaatwastablet in wasmachine
  3. Soda in wasmachine
  4. Filter schoonmaken
  5. Afvoer schoonmaken

Je wasmachine schoonmaken is niet het leukste klusje, maar wel belangrijk - als je tenminste van schone was houdt. Echt grondig te werk gaan doe je door niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant schoon te maken. Deze tips helpen je.

Schoonmaakazijn in wasmachine

Bij deze methode giet je een fles schoonmaakazijn in je lege wasmachine en laat je deze draaien op 90/95 graden. Regelmatig wassen met azijn is ook een goed idee als het water in jouw regio heel hard is. Je was wordt er zachter van en je ontkalkt de wasmachine er mee. Anders dan veel mensen denken, is het gebruik van azijn niet slecht voor je wasmachine. Schoonmaakazijn is een goedkoop en veilig middel om de wasmachine mee schoon te maken.

Vaatwastablet in wasmachine

Bij deze methode gooi je twee vaatwasblokjes in het zeepbakje of in een wasbol. Draai vervolgens een was op 90/95 graden zonder wasgoed. De afwastablet zal de wasmachine van binnen reinigen.

Soda in wasmachine

Je wasmachine schoonmaken met soda is ook mogelijk. Maar let op: te veel soda kan de wasmachine wél beschadigen, dus gebruik maximaal een kopje soda per keer. Laat ook bij deze methode een was draaien op 90/95 graden zonder wasgoed. Kleding kan namelijk beschadigen als je het wast met soda.

Filter schoonmaken

Het filter zit meestal onderin je wasmachine achter een klepje aan de voorkant. Voordat je het filter losdraait, laat je eerst het water weglopen. Houd daarvoor een bakje of emmer gereed en draai het zwart/grijze afvoerslangetje naast het filter open. Het filter kun je vervolgens leegschudden en eventueel onder de kraan schoonmaken, bijvoorbeeld met een oude tandenborstel.

Afvoer schoonmaken

Een verstopte afvoer kan lekkage veroorzaken. Gebruik in geval van verstopping liever geen gootsteenontstopper, dat is namelijk niet altijd geschikt voor het materiaal van je afvoer. De veiligste methode is het draaien van een kookwas op 90/95 graden; het hete water kan de verstopping wegspoelen. Ook kun je kokend water en soda door de afvoer van de wasmachine gieten. Haal hiervoor de wasmachineslang eerst uit de afvoer. Lukt dit allemaal niet en blijft de afvoer verstopt, dan heb je een hogedrukreiniger met een rioolslang nodig. Je gebruikt dan water onder hoge druk om de verstopping weg te spoelen.

Wasmiddellade schoonmaken  

Wanneer er resten afwasmiddel achterblijven in het doseerbakje kan dat ook voor stank zorgen. Zet de lade in ieder geval regelmatig even open, zodat deze kan drogen. Haal de lade er ook af en toe even uit om helemaal schoon te maken met een sopje. Doe dit zelfs als je het doseerbakje niet gebruikt.

Het rubber schoonmaken

En dan onze laatste schoonmaaktip: vergeet het rubber rondom de ingang van de trommel niet af en toe schoon te maken. Daar hoopt zich namelijk vaak vuil op. Gebruik hiervoor een vochtige doek en een sopje. Schrik niet als er grijzige aanslag van het rubber afkomt. Dat is vetluis: vervuiling die ontstaat wanneer huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen uit het wasmiddel.

Heb je specifiek last van stinkende was? Lees hier over oorzaken en oplossingen.

Ben je tot slot op zoek naar een hele nieuwe wasmachine? Vind hier de scherpste aanbiedingen.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle wasmachines op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!