Wasdroger kopen: condensdroger of warmtepompdroger?

Inhoudsopgave

  1. Wat is een condensdroger?
  2. Energielabel
  3. Wat is een warmtepompdroger?
  4. Welke wasdroger kies je?

Wil je een nieuwe wasdroger kopen, dan kun je hier bepalen wat de beste wasdroger voor jou is. Er zijn twee soorten wasdroger die veel verkocht worden, namelijk de condensdroger en de warmtepompdroger. Welke wasdroger past het best bij jou: warmtepomp of condens? Om dat te kunnen bepalen, leggen we hier het verschil tussen warmtepompdroger en condensdroger uit. Vervolgens kun je de verschillende drogers vergelijken op merk, vulgewicht, energieklasse en natuurlijk op prijs. De reviewscore geeft aan hoe goed een droger uit de test komt.

Wat is een condensdroger?

De condens wasdroger is de meest verkochte wasdroger in Nederland. Een condensdroger zorgt ervoor dat de was snel droog is, omdat hij op hoge temperatuur droogt. Maar: door die hoge temperaturen kun je alleen niet alle soorten textiel in de wasdroger stoppen. Condensdrogers zijn populair omdat ze zeer betaalbaar zijn; je kunt al een condensdroger vinden vanaf 230 euro.

Hoe werkt een condensdroger?

Bij een condensdroger wordt met een verwarmingselement lucht verwarmd om de was te drogen. Het water uit de warme lucht wordt gecondenseerd en de wasdroger-condens wordt vervolgens opgevangen in een condensbak. Er is bij dit typer droger geen luchtafvoer naar buiten nodig. Na elke droogbeurt moet je wel de condensbak legen. 

Je kunt de droger ook aansluiten op een waterafvoer, dan wordt het vocht afgevoerd via een slang in de afvoer. Dit is bij de meeste modellen mogelijk, maar soms kom je nog een wasdroger zonder afvoer tegen. Je kunt dit terugvinden bij de specificaties. Let op: een afvoerslang wordt niet altijd meegeleverd. 

Energielabel

De meeste condenswasdrogers hebben een sensor die meet wanneer de gewenste droogtegraad (strijk- kast- of extra droog) wordt bereikt. De droger stopt dan automatisch. Je was droogt zo dus nooit langer dan nodig is. Bij een tijdgestuurde condenswasdroger draaien programma’s een vaste tijd. Is je was eerder droog, dan maakt de droger toch het hele programma af. Dat is niet erg energiezuinig. Condensdrogers zijn sowieso niet erg zuinig in het gebruik: ze vallen in energieklasse B. Wasdrogers moeten minimaal energielabel B hebben; dit is momenteel het minst zuinige apparaat dat is toegestaan.

Voordelen condensdroger:

+ Goedkope wasdroger

+ Programma snel klaar

Nadelen condensdroger:

+ Gebruikt veel energie

+ Niet geschikt voor alle soorten textiel

Wat is een warmtepompdroger?

Wil je een warmtepompdroger kopen, dan is het handig om te weten dat deze op lagere temperatuur droogt dan een condensdroger. Hierdoor zijn warmtepompdrogers geschikt voor meer soorten textiel, maar doen ze wel wat langer over een droogcyclus. Een warmtepompdroger heeft minimaal energielabel A+, de zuinigste warmtepompdroger A+++.

Ter vergelijking: een warmtepompdroger met label A+++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. Warmtepompdrogers zijn aanzienlijk duurder in aanschaf, maar verdienen zich deels terug via de lagere energierekening.

Hoe werkt een warmtepompdroger

Wij krijgen regelmatig de vraag ‘hoe werkt een warmtepomp wasdroger?’ Eigenlijk verschilt dit niet zo veel van een condensdroger. Ook een warmtepompdroger laat het vocht condenseren. Het opgevangen vocht wordt afgevoerd via een slang in de afvoer. 

Het verschil zit hem in de wasdroger-warmtepomp die de warme lucht niet afvoert, maar terugvoert naar de droogtrommel. Door het recyclen van de warme lucht bespaar je veel energie. 

Voordelen warmtepompdroger:

+ Geschikt voor veel soorten textiel

+ Energiezuinig

Nadelen warmtepompdroger:

+ Duur in aanschaf

+ Doet langer over droogprogramma

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle wasdrogers op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Welke wasdroger kies je?

De gemiddelde levensduur van een wasdroger is ongeveer 10 jaar. Hoe lang een wasdroger in de praktijk meegaat, hangt natuurlijk af van het aantal droogbeurten per week, maar ook van het merk. Duurdere wasdrogers gaan langer mee.

Het verschil tussen wasdroger en condensdroger zit hem vooral in de aanschafkosten. Heb je weinig budget of droog je de was niet vaak in de wasdroger, dan ligt de keuze voor eenvoudige condensdroger voor de hand. Condensdrogers zijn goedkoop, maar verbruiken per wasbeurt wel veel energie. Staat bij jou de wasdroger vaak te draaien, dan is het logischer om een zuinige wasdroger te kiezen. Warmtepompdrogers zijn duurder in aanschaf, maar super zuinig. Ze verdienen zich deels terug door het lagere stroomverbruik.